Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Με τα μάτια της πρεσβείας

Η πρώτη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου (24/11/1974)
Οι υπηρεσιακές αναλύσεις του Αμερικανού πρέσβη για τις επετειακές εκδηλώσεις και η συμβολή του στις απαγορεύσεις που επέβαλλε σταδιακά η κυβέρνηση Καραμανλή.
Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, η συλλογική απότιση φόρου τιμής στα θύματα της αντιδικτατορικής εξέγερσης εξακολουθεί ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις εκδοχές της ελληνικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, αλλά κι έναν από τους πιο έγκυρους δείκτες για την ανάπτυξη και τους εσωτερικούς συσχετισμούς αυτών των τελευταίων. Ως πολιτικό γεγονός, η επετειακή πορεία έχει αυτονομηθεί σε μεγάλο βαθμό από το γενέθλιο συμβάν του 1973, η μνήμη του οποίου συνυφαίνεται άλλωστε στο μυαλό των επόμενων γενιών μ’ εκείνες των μεταπολιτευτικών εορτασμών και των δικών τους θυμάτων. Τιμώμενο γεγονός καθίσταται έτσι τελικά η ίδια η επέτειος, ως αέναη νομιμοποίηση της εξέγερσης ενάντια σε μια εγχώρια αυταρχική εξουσία. Εξ ου και η έλξη που εξακολουθεί ν’ ασκεί σε μεγάλη μερίδα της νέας γενιάς, σε αντίθεση με το ανούσιο γκάρντεν πάρτι της 23ης Ιουλίου που εκλαμβάνεται ως εσωτερική υπόθεση των κυβερνώντων.

«Χάθηκε» αξία 500 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκαν οι Ελληνες στα χρόνια της κρίσης ήταν η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2009 και μετά έχει χαθεί κατά μέσο όρο η μισή αξία των ακινήτων που διαθέτουν πάνω από 6 εκατ. πολίτες. Από την Ημερησία

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από τις δηλώσεις του Ε9, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων φτάνει το 1 τρισ. ευρώ, αλλά με τιμές του 2007. Με βάση τις σημερινές εμπορικές τιμές η αξία της περιουσίας περιορίζεται ακόμη και κάτω από τα 600 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι κατά μέσο όρο πριν από την κρίση οι τιμές αγοράς ήταν 20%-30% πάνω από τις αντικειμενικές αξίες, αυτό σημαίνει πως το 2007 η εμπορική αξία των ακινήτων συνολικά ήταν πάνω από 1,2 - 1,3 τρισ. ευρώ. Μέσα σε 5-6 χρόνια δηλαδή χάθηκε η μισή ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973- Πρόσωπα και Συνθήματα

Τα πρόσωπα των εξεγερμένων φοιτητών, κάτω από το πανό που γράφει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ (Όλες οι φωτογραφίες: Βασίλης Καραμανώλης, Νοέμβριος 1973. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Μια σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών, του Βασίλη Καραμανώλη, που αποτυπώνουν πρόσωπα, γεγονότα και συνθήματα των τριών ημερών της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές, δεν αποφεύγουν τον φακό, δεν κρύβουν τα πρόσωπα, διαδηλώνουν με θάρρος, χωρίς κουκούλες, αψηφούν τους χουντικούς ασφαλίτες, που υπάρχουν παντού γύρω τους, ακόμη και ανάμεσά τους.

Το υλικό έχει παραχωρηθεί από τον δημιουργό του, στον γράφοντα (Μανώλη Νταλούκα), για να αποτελέσει μέρος του ΑΡΧΕΙΟΥ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

Δημοσιεύω σήμερα για πρώτη φορά, ένα μικρό μέρος από αυτό το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, που μας δίνει Πρόσωπα και Συνθήματα εκείνων των Ημερών.

Προετοιμάζουν την παράδοση στους δανειστές

Τελεσίγραφο τρόικας για αποδοχή των αξιώσεών της έως αύριοΤο δημοσιονομικό κενό του 2015, που κατά την τρόικα αγγίζει τα 3 δισ., παραμένει το σημαντικότερο αγκάθι για να κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών τόσο όσον αφορά τα μέτρα που θα περιληφθούν στην αξιολόγηση όσο και τις βασικές αρχές της "πιστωτικής γραμμής" για τη διετία 2015 - 2016. Προετοιμάζοντας την υποχώρησή της σε όλα τα θέματα, η κυβέρνηση εμφανίζει τη "ρήξη" με την τρόικα ως "καταστροφή" για τη χώρα. 
Οι Βρυξέλλες απαίτησαν χθες πλήρη υποταγή έως αύριο και ως "αντάλλαγμα" εμφανίζονται διατεθειμένες να προσφέρουν τη μεταφορά ορισμένων μέτρων που συνεπάγονται υψηλό -εκλογικό- κόστος για την κυβέρνηση, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, στο νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει την "προληπτική πιστωτική γραμμή". Όπως επιβεβαίωσε ο Μ. Ντράγκι, το θέμα του χρέους τέθηκε οριστικά στο ράφι.
aygi.gr
http://vathiprasino.blogspot.gr/2014/11/blog-post_697.html

Έρχεται πλήρης και απόλυτη υποταγή στις τράπεζες

Δημήτρης Καζάκης Βαδίζουμε ολοταχώς προς μια παγκόσμια πολεμική οικονομία; Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων σε μέγεθος οικονομιών του πλανήτη (G-20) συναντώνται στο Μπρίσμπεην της Αυστραλίας. Η συνάντηση γίνεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και φώτα της δημοσιότητας. Είναι, όπως θα έλεγαν οι δημοσιογράφοι, συνάντηση «χαμηλού προφίλ». Γιατί; Διότι οι λαοί δεν πρέπει να πάρουν χαμπάρι για το τι συζητιέται και τι επίκειται να συμβεί. 

Το κυρίως ζητούμενο είναι ένα. Να υποταχθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομίες στις ανάγκες των αγορών κεφαλαίου. Η παγκόσμια οικονομία δεν ανακάμπτει. Τα τρις δολάρια που διοχετεύθηκαν στις κεφαλαιαγορές μέσω κυρίως της «ποσοτικής χαλάρωσης» δεν έγιναν επενδύσεις στην οικονομία, αλλά χρηματιστική κερδοσκοπία. 
Και τώρα καθώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων παραπαίουν, υπό τον άμεσο κίνδυνο ενός ακόμη ισχυρότερου κραχ, η ιθύνουσα ολιγαρχία σε ΗΠΑ και ΕΕ πιέζει αφόρητα όλες τις μεγάλες οικονομίες να ρίξουν περισσότερα χρήματα στο πηγάδι δίχως πάτο, που λέγεται χρηματαγορά. 

Η «αποστολή» του Γκουρία 

Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και... μίζες!

Οιπαλαιότεροι πρωτοσυναντήσαμε τον Γιώργο Καρατζαφέρη στα μέσα της δεκαετίας του 80. Αντιπάλευε,υποτίθεται τότε, το μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης. Είχε ενταχθεί σε ένα υποτιθέμενο μηχανισμό αντιπροπαγάνδας κόντρα στην επίσημη του ΠαΣοΚ.
Γύριζε στους δρόμους με μια κάμερα και έφτιαχνε δικό του δελτίο ειδήσεων, το οποίο «πουλούσε»...
στη συνέχεια σε κασέτες. Φαινόταν το εγχείρημά του αστείο, αλλά εκείνος έδινε εικόνα μαχητή της ελεύθερης ενημέρωσης.
Κάπως έτσι έστησε μια πρώτη βάση για το τηλεοπτικό κανάλι που ακολούθησε όταν «άνοιξε» η τηλεοπτική αγορά.
Ο λόγος του πάντα τραχύς, βαθύτατα λαϊκιστικός και μόνιμα επιθετικός.
Με τον καιρό έφτιαξε σχολή ακροδεξιού και εθνικιστικού λόγου, ο οποίος μπολιάσθηκε με τον νεοφιλελεύθερο νέο δημοκρατικό και έφτιαξε ένα... κράμα που ακόμη επηρεάζει το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς.

Τιμητής από τα πρώτα κοινοβουλευτικά του βήματα, καταγγελτικός από τους λίγους, εύκολος σε κρίσεις και σχολιασμούς, έφθασε να επηρεάζει πολλούς απλούς λαϊκούς ανθρώπους.

Ο Φορτσάκης ξαναχτυπά και μιλάει για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων!

Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση για τη… «Μνήμη και Τιμή Πολυτεχνείου 2014», οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ προαναγγέλλουν κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, απειλώντας ότι τη θέση τους θα πάρουν τα… ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα! Ολόκληρη η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών με τίτλο
«Μνήμη και τιμή Πολυτεχνείου, 2014»Στον Μάρξ ανάγεται η περίφημη παρατήρηση ότι τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν κάποτε σε πρώτη εκδοχή ως δράμα και σε δεύτερη ως φάρσα. Είναι αδύνατο να μη θυμηθεί κανείς αυτή τη σκέψη βιώνοντας τους τρέχοντες κλυδωνισμούς των σημερινών ελληνικών πανεπιστημίων.

Το 1973 μια φοιτητική εξέγερση που έκανε το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου φρούριο ελευθερίας ενάντια σε μια στρατιωτική δικτατορία και τις προσχηματικές μεταλλάξεις της έγραψε ιστορία αντίστασης, ανθρωπιάς και υπευθυνότητας της σπουδάζουσας νεολαίας και όσων αγκάλιασαν την προσπάθειά της. Και σήμερα και πάντα αξίζει να θυμόμαστε εκείνα τα παιδιά που δεν συμβιβάσθηκαν κι οδήγησαν τον τόπο πίσω στη δημοκρατία με την παρέμβασή τους. Τα νιάτα συνέβαλαν τότε αποφασιστικά κι αναμφισβήτητα στην αποκατάσταση συνθηκών ελευθερίας και νομιμότητας στη χώρα μας, κι η ευγνωμοσύνη γι’ αυτό είναι σταθερή.

“Κοπελιά άκου”: Ένας Χανιώτης οικοδόμος που συμμετείχε στα γεγονοτα του Πολυτεχνείου απαντά στην ΟΝΝΕΔίτισσα Παπαγγελή


H Έλλη Παπαγγελή είναι το μοντέλο, μέλος της O.NΝ.E.Δ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ν.Δ. στην Αττική η οποία είπε ότι στο Πολυτεχνειο δεν υπήρχαν νεκροί.
“Μας είπαν για ομαδικούς τάφους και εκατοντάδες νεκρούς, χωρίς ποτέ τίποτα να αποδειχθεί… Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του”, εγραψε η κ. Παπαγγελή στον λογαριασμό της στο facebook και αν και μέσα στις επόμενες ημέρες και μετά την γενικευμένη κατακραυγή κατέβασε το επιμαχο κείμενο, μυαλά δεν άλλαξε.
Ο Ανδρέας Μαλεφάκης είναι ένας λιγοτερο “λαμπερός” άνθρωπος.
Μια ζωή οικοδόμος, “στη βιοπάλη”, όπως λέει, έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από το Πολυτεχνείο. Κυνηγήθηκε και βασανισθηκε αλλά δεν πρόδωσε τους σύντροφούς του. Δεν άνηκε σε κάποιο κόμμα αλλά πίστευε στην ελευθερία. Δεν καρπώθηκε οφέλη από τη συμμετοχή του στα γεγονότα. Θυμάται και μιλά στη “ματαιοδοξη” κοπελιά που αμφισβήτησε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Κατακεραυνωνει όσους πουλήσανε τους αγώνες και τα οράματα των αγωνιστών. Για να καταλήξει, ότι η “χούντα δεν τελείωσε το ’73”.
Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία και απάντησή του στη δεσποινίς Ελλη Παπαγγελή:
“Δεσποινίς Έλλη Παπαγγελή.

Συντρίψτε τους Έλληνες ! Το Μνημόνιο υπό το φώς των αποκαλύψεων Geithner


Ο τ. υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner το επιβεβαίωσε σε μια μαγνητοφωνημένη συζήτηση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας(*): 
Τον Φεβρουάριο του 2010, οι βορειοευρωπαίοι ηγέτες, αγνοώντας την λαίλαπα που θα συμπαρέσυρε ολόκληρη την ευρωζώνη, παραδόθηκαν στην οργή εναντίον της «άσωτης» Ελλάδας και ήταν αποφασισμένοι να «συνθλίψουν τους Έλληνες», καθώς η Ελλάδα κατάφερε να χρεοκοπήσει εντός μιας νομισματικής ένωσης η αρχιτεκτονική της οποίας δεν προέβλεπε (και για αυτό δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει) μια τέτοια χρεοκοπία. 

Σε συνάντηση των G7 στον Καναδά, ο Geithner άκουγε εμβρόντητος τους βορειοευρωπαίους συναδέλφους του να λένε: 

«Θα τους μάθουμε ένα μάθημα. Είναι απαίσιοι. Μας είπαν ψέμματα. Είναι καθήκια, άσωτοι και εκμεταλλεύτηκαν τους θεσμούς. Θα τους συνθλίψουμε. Αυτή ήταν, βασικά, η στάση τους. Όλων τους.» 
Η αντίδραση του Geithner ακούγοντας αυτές τις έξαλλες κουβέντες δεν ήταν να ανησυχήσει για το μέλλον των ελλήνων. Όχι, ο αμερικανός ανησύχησε ότι, στην πρεμούρα τους να «σκοτώσουν» τους έλληνες, οι βοριεοευρωπαίοι θα πυροβολούσαν, άθελά τους, τον ίδιο τους τον εαυτό. Όπως έγραφα εδώ στο protagon τον Μάιο του 2010, παρομοιάζοντας το Μνημόνιο με την Συνθήκη των Βερσαλλιών: 

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πηγή: http://iskra.gr
ΤΑ ΜΑΤ ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΚΡΟΤΟΥ-ΛΑΜΨΗΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Η 41η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Πρωτοφανή και μεγαλειώδη χαρακτήριζαν ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές την ογκώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τις 3 μ.μ. στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα και ακόμα πιο εντυπωσιακή την απέραντη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, μέσω της Βουλής, που στη συνέχεια ακολούθησε, μοιάζοντας με ατελείωτο λαϊκό και νεανικό ποτάμι.(Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 50.000 διαδηλωτές, από πληροφορίες του Άνεμου Αντίστασης)

Το πολιτικό περιεχόμενο της φετινής πορείας (Δευτέρα 17/11) υπήρξε βαθύτατα αντιϊμπεριαλιστικό,προοδευτικό και δημοκρατικό, ενώ δέσποζαν τα ανατρεπτικά, ταξικά και αντικυβερνητικάσυνθήματα. Στέλεχος της Αριστεράς μας έλεγες ότι ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο ποτάμι εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας τον πόθο του για μια μεγάλη, συνεπή και γρήγορηπροοδευτική ανατροπή στη χώρα. Ο κόσμος που συμμετείχε σήμερα στην πορεία, μας έλεγε το ίδιο στέλεχος, είναι ο μοχλός και η ψυχή γι’ αυτήν την ανατροπή και η εγγύηση για το μεγάλο προοδευτικό έργο που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Διεθνής ξεφτίλα του ελληνικού αστυνομικού παρακράτους. Ξυλοκόπησαν Γερμανό φοιτητή!

Από την αποψινή μανία των αστυνομικών δυνάμεων, δεν γλίτωσε και ο "διεθνής" παράγοντας....Συγκεκριμένα, Γερμανός φοιτητής, από πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ξυλοκοπήθηκε άγρια όπως βλέπετε στην φωτογραφία, και όπως μαρτυρεί ο ίδιος από το προσωπικό προφίλ του στο facebook.

Όπως λέει ο ίδιος, καθόταν στην άκρη ενός δρόμου, χωρίς κουκούλα, σήκωσε τα χέρια του για να δείξει στους αστυνομικούς ότι ήταν άοπλος, αλλά αυτοί δεν συγκινήθηκαν. Τον χτύπησαν, και μάλιστα μετά όλοι οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί τον πέρασαν για δεύτερη φορά, έτσι για να καταλάβει τι σημαίνει Ελληνική Δημοκρατία.


Αναρωτιέται στο τέλος, τι σόι χώρα είναι αυτή που οι πολίτες φοβούνται την αστυνομία....


Την ίδια απορία είχαμε και εμείς, αλλά έχουμε καταλήξει ότι έχουμε Χούντα!

Κάθε παραμονή εκλογών...ΔΕΥΡΟΕΞΩ

Ο Πέτρος Αργυρίου τα είπε όλα στο ιστολόγιο του agriazwa.blogspot.gr.Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω...ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,αφεθείτε στην μαγεία του.

Εσείς να κοιτάζετε μπροστά: Μόνο μπροστά: Στο ανοιχτό στόμα του κοινωνικού χάους που σας περιμένει: Να κοιτάζετε στη θεαμαπάτη που στήνουν.Να κοιτάζετε μπροστά: Ναι παλιομαλάκες: Κοιτάξτε μπροστά: Αμνηστεύστε αυτούς που διαπράξαν τη Μεγάλη του Έθνους Κλοπή.Δώστε παράταση στους Δυνάστες, σε αυτούς που σας κλέψαν τη ζωή, το μέλλον, την ελπίδα.Να σας κλέψουν κι άλλα.Δώστε και κώλο στους βιαστές σας.Δώστε. Δώσε κι άλλο τόπο στον πόνο που σας χαρίζουν. Τόπο στην οργή σας. Δώστε τόπο στην κοροϊδία τους. Τόπο στον χλευασμό και την απαξίωσή της. Δώστε τους τον τόπο σας.Αθωώστε σαν βρώμικοι δικαστές τους εκμαυλιστές σας. Δικαιώστε αυτούς που σας βγάλαν κλέφτες, άχρηστους, τεμπέληδες και πως σας τιμωρήσαν σαν να ταν βιβλικοί θεοί. Κάποτε είχατε τουλάχιστον άλλοθι: Καμωνόσασταν πως τάχαμου δεν ξέρατε.Από εδώ και πέρα θα είσαστε άξιοι της μοίρας σας την οποία ξανά και ξανά ΨΗΦΙΣΑΤΕ.