Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Απογοήτευση από την Αριστερά, αλλά δεν γίνεται χωρίς την Αριστερά

«Οι αναρχικοί, οι αντιεξουσιαστές και οι αλληλέγγυοι κρατήσανε όλο αυτό τον καιρό ζωντανή την ιδέα για έναν καλύτερο κόσμο» υποστηρίζει ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, εκφράζοντας την απογοήτευσή του από την Αριστερά.

Είναι λογικό ένας πατέρας να αναζητά με αγωνία συμμάχους στην πολιτική πλέον υπόθεση της σωτηρίας της ζωής του παιδιού του. Δεν είναι το θέμα ποιος θα κερδίσει πολιτικά από την υπόθεση Ρωμανού. Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν πρέπει να πεθάνει κανένας άνθρωπος από αδιαφορία, σχεδιασμό ή εκδικητική μανία του κράτους, της κυβέρνησης και των δικαστικών αρχών.

Είναι όμως πραγματικό πρόβλημα που οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχουν αφήσει ανενεργή την ΚΕΔΔΕ - την Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας, είναι πραγματικό πρόβλημα που το ΚΚΕ «έκλεισε» προ πολλού τη Δημοκρατική Συσπείρωση. Και ναι, είναι πρόβλημα οι δυνάμεις της Αριστεράς να υποτιμούν το μέτωπο πάλης της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών, ή να γίνονται ακόμα χειρότερα ουρά του αναρχισμού με συναισθηματικούς πολιτικούς όρους όταν κάποιος κρατούμενος προχωρά σε αυτή τη μορφή αγώνα για τα ατομικά του δικαιώματα που καταπατώνται.

Πορεία προς την άβυσσο

του Γιώργου Δελαστίκ

Πανικό προκάλεσε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μια φράση που είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε πηγαδάκι με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: Οι δανειστές –δηλαδή η Γερμανία που ηγείται της Κομισιόν και της ΕΚΤ και οι ΗΠΑ που ηγούνται του ΔΝΤ– «δεν κάνουν βήμα πίσω, τους είναι αδιάφορο ποιος θα είναι στην εξουσία ή αν θα γίνουν εκλογές τον Μάρτιο»! Με άλλα λόγια, δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί αν θα ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου! Και καλά με την Ουάσινγκτον, οι πάντες έχουν καταλάβει ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί πολύ σωστά γερμανόδουλη και υποτελή στο Βερολίνο την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πράγμα που φυσικά δεν ανέχεται.

Να πουλάνε όμως και οι Γερμανοί έτσι αδίστακτα αυτή την κυβέρνηση των σύγχρονων «γερμανοτσολιάδων», συνεργατών του Δ΄ Ράιχ, είναι κάτι που ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ το περίμεναν. Αυτό που αδυνατούν να αντιληφθούν οι έλληνες πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ανέκαθεν ήταν προσκολλημένοι σε κάποια μεγάλη ξένη δύναμη, είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν πάντοτε τους συμμάχους τους από τις μικρές χώρες όχι σαν εταίρους αλλά σαν δούλους, σαν ασήμαντα πολιτικά σκουπίδια. Ασήμαντο πολιτικό σκουπίδι θεωρούν οι Γερμανοί τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο, που είναι πολιτικοί σύμμαχοί τους, αλλά το ίδιο θεωρούν ότι είναι και ο Τσίπρας, που μέχρι στιγμής τάσσεται στα λόγια εναντίον τους. Οι Γερμανοί που κυβερνούν στο Βερολίνο έχουν ακράδαντη την πεποίθηση ότι θα καταστήσουν και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τυφλό όργανό τους, όπως ασήμαντο πιόνι τους θεωρούν και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το αν έχουν δίκιο ή όχι θα φανεί στην πράξη, αλλά αυτοί από αυτό το αφετηριακό αξίωμα ξεκινούν. Ούτε καν διανοούνται ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση, η οποία να τολμήσει να αντιταχθεί στις εντολές τους! Δεν έχουν άδικο, αφού η πείρα τους τους λέει ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια κυβέρνηση στην Ελλάδα, άρα γιατί να υπάρξει; Έτσι σκέπτονται οι Γερμανοί, γι’ αυτό και αδιαφορούν αν πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας.