Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΡΩΜΑΝΟ

Υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο της ΓΣΕΕ στην οδό Πατησίων από ομάδα 40-50 αντιεξουσιαστών, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Οι καταληψίες ανάρτησαν πανό, ενώ δίπλα στο κτίριο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο και άλλων ατόμων στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, οι καταληψίες ζήτησαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος και τους δόθηκε, προκειμένου να κοινοποιήσουν μήνυμα στο διαδίκτυο, ενώ τους ζητήθηκε να μην προκαλέσουν φθορές στον χώρο. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η ΓΣΕΕ δεν έχει ζητήσει αστυνομική συνδρομή για την απομάκρυνση των καταληψιών.
Στο δικτυακό τόπο indymedia αναρτήθηκε κείμενο το οποίο υπογράφεται ως «Κατάληψη ΓΣΕΕ, συνέλευση» και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, καταλαμβάνουμε το κτίριο της ΓΣΕΕ ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας από 10/11, Νίκο Ρωμανό. Ο αναρχικός Ν. Ρωμανός αποτελεί συνειδητό εχθρό του καθεστώτος. Επέλεξε να αγωνιστεί έμπρακτα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, μέσα κι έξω από τις φυλακές».

Είναι κρίμα και άδικο μαζί…

Φίλε Πιτσιρίκο, καταλαβαίνω πώς νιώθεις και πώς σκέφτεσαι, όμως, εγώ επιμένω πως είναι κρίμα να πεθάνει με τον τρόπο αυτόν ο Νίκος Ρωμανός.

Δεν είναι γιατί είναι νέο παιδί. Πολλά νέα παιδιά χάνουν καθημερινά την ζωή τους θύματα μιας αδίστακτης φασιστικής και αποικιοκρατικής εξουσίας.

Ο Νίκος όμως δεν μοιάζει με κανένα από αυτά με κανέναν από εμάς. Δεν έχει μονάχα την φλόγα του αγνού αγωνιστή και την παλικαριά του ανθρώπου που δεν διστάζει να αναμετρηθεί με τα καθάρματα της εξουσίας ακόμα κι όταν όλοι οι άλλοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά της.
Ο Νίκος έχει την στόφα του ηγέτη. Ο Νίκος εμπνέει με τις πράξεις του, δεν παραδίνεται κι αυτό κάνει εχθρούς και φίλους να κοιτούν με θαυμασμό αλλά και με φόβο. Ε λοιπόν, ο Νίκος δεν πρέπει να πεθάνει γιατί δεν έχουμε πολλούς σαν αυτόν. Έχουμε λίγους και θα χρειαστούμε πολλούς τα χρόνια που έρχονται.

Από την άλλη, ο Νίκος δεν πρόκειται να σταματήσει την απεργία του αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Πρέπει λοιπόν να τον βοηθήσουμε με όλους

Στήνεται σκηνικό για νοικοκυραίους

Εδώ και λίγες ημέρες η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει έντονα σκηνές ταινίας τρόμου. Οι επόμενες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται να περνάνε από το φρουρούμενο δωμάτιο ενός νοσοκομείου και την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη για την πιο δραματική της παράσταση. Κυρίες και κύριοι νοικοκυραίοι, αυτό είναι ένα υπερθέαμα γραμμένο ειδικά για εσάς.

Του Κώστα Εφήμερου

Στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού η κυβέρνηση επέλεξε ακραία στάση: Επί 24 ημέρες οι αρμόδιοι πετούσαν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, και όταν πλέον ήταν σαφές ότι ο νεαρός αναρχικός είναι αποφασισμένος να θυσιαστεί δεν θέλησαν να βρουν μια ανώδυνη διέξοδο. Το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά που συνεδρίασε προχθές ήταν η τέλεια ευκαιρία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πιέσει για την έγκριση του αιτήματος του Ρωμανού και έπειτα να κρυφτεί πίσω από την «ανεξάρτητη» και «αυτόνομη» δικαιοσύνη. Αυτό δεν θα γινόταν για πρώτη φορά. Το βίντεο με την απολογία Μπαλτάκου άλλωστε το έχει αποδείξει (και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη φυσικά δεν ελέγχει την ουσία των καταγγελιών από τον ισχυρότερο γραμματέα της κυβέρνησης αλλά μόνο την παράνομη καταγραφή του).

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ «ΝΤΕΛΙΡΙΟ» ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ

Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΣΤΑΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Σε έμμεση αλλά σαφή πρόταση για προσφυγή στιςεκλογές προέβη από τη Βασιλεία της Ελβετίας (!) ο Ε. Βενιζέλος.

Η πρόταση του Ε. Βενιζέλου , παρ' ότι «αινιγματική», αφορά , μάλλον, την υποβολή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την ΕΕ για νέο μνημόνιο(«προληπτική γραμμή στήριξης») για έγκριση ή απόρριψη από το λαό, χωρίς να διευκρινίζεται αν η πρόταση αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή εκλογών.Άλλωστε,μόνον έτσι θα μπορούσε να ερμηνευθεί η Βενιζέλειος φράση ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις (σ.σ. για την τήρηση των συμφωνημένων, προς τους εταίρους) θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Ο Ρωμανός κι εμείς

Ο αναρχικός φοιτητής Νίκος Ρωμανός, 21 χρονών, καταδικασμένος και φυλακισμένος για ληστεία τραπέζης, βρίσκεται σήμερα στην 25η μέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσει τη σχολή στην οποία πέρασε ύστερα από πανελλήνιες εξετάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρωμανός έρχεται αντιμέτωπος με την κρατική βία. Πριν από έξι χρόνια, σχεδόν σαν σήμερα, είδε τον κολλητό του, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο να πέφτει νεκρός, στα δεκαπέντε του, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Έπειτα, πριν από ενάμιση-δυο χρόνια, είδαμε όλοι το καταμωλωπισμένο πρόσωπό του στις αδέξια φωτοσοπημένες φωτογραφίες των ληστών του Βελβεντού, που μοίρασε η αστυνομία, σαν τα κεφάλιατων ανταρτών ή των ληστών στους φανοστάτες των πλατειών.

Προβάλλεται η άποψη ότι ο νόμος δεν επιτρέπει πλέον να δίνονται άδειες σε κρατουμένους σαν τον Ρωμανό. Πράγματι, το ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες είναι δυστυχώς νομότυπο, αφού από το καλοκαίρι άλλαξε ο νόμος, και πλέον προβλέπει ότι «Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου ή σε αυτοτελή τμήματα Γ’ τύπου δεν χορηγούνται άδειες» (ν. 4274/2014). [Και παρεμπιπτόντως, για όσους δεν βλέπουν καμιά διαφορά ανάμεσα σε ΝΔΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ορίστε μία].

Για τον Νίκο Ρωμανό

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι. Εν προκειμένω την κυβέρνηση που, χωρίς ίχνος αίσθησης της πραγματικότητας, και προσπαθώντας να μετρήσει με τις όποιες ανεπάρκειες του ΣΥΡΙΖΑ τόσο την έκταση του δικού της Βατερλώ, όσο και τον εκρηκτικό χαρακτήρα της κοινωνικής κατάστασης, διακινδυνεύει τώρα τα πάντα με την εμμονή της να παίζει ανενδοίαστα με τη ζωή του Νίκου Ρωμανού.

Λες και της έλειπαν τα προβλήματα, λες και νοιώθει τόσο ισχυρή, που έχει την πολυτέλεια να φτιάξει ένα μάρτυρα, λες και νομίζει ότι μπορεί να πάρει πάνω της τον θάνατο ενός νέου παιδιού που έχει ήδη συγκινήσει με το θάρρος του όσους δεν έχασαν την ικανότητα να συγκινούνται εντός της χώρας, αλλά κιόλας έξω από τα σύνορά της.

Αυτό το κράτος που εξαντλεί την αυστηρότητά του απέναντι στον Ρωμανό, είναι το ίδιο που υποκλίνεται την ίδια ώρα δουλικά απέναντι στον Οθωμανό πρίγκηπα που μας επισκέπτεται, εξευτελίζοντας τον Υπουργό ‘Αμυνας Δένδια και απειλώντας την Κύπρο, είναι το ίδιο που κάνει ότι δεν προσέχει την έκδηλη περιφρόνηση στο βλέμμα που ρίχνει στους εκπροσώπους του ο Αχμέτ Νταβούτογλου. ‘Ένα κράτος προδομένο και παραδομένο αναξιοπρεπώς σε όλους τους εγχώριους και παγκόσμιους νταβατζήδες, στις τρόικες και τους πιστωτές, στις Μέρκελ και τις Λαγκάρντ, που δίνει όμως μαθήματα νόμου και τάξης σε νεαρούς απεργούς πείνας, εξαθλιωμένους απόμαχους της ζωής, κάθε λογής αδύνατους και ανήμπορους.

Προκαλεί η κυβέρνηση, χρειάζεται άμεση πολιτική απάντηση με κινητοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στο δίκαιο αίτημα του Νίκου Ρωμανού. Νομοθετεί εις βάρος όλων των κρατουμένων που δικαιούνταν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις σχολές που έχουν περάσει. Η περίφημη ρύθμιση που προωθεί προβλέπει σπουδές μέσα από τη φυλακή με τηλεδιασκέψεις.

Η στιγμή κρίνεται οριακή, καθώς οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ένταση κερδίζουν έδαφος. Απάντηση με κινητοποίηση την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία μαζικών οργανώσεων, σωματείων, συλλογικοτήτων, πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς.

Κάθε δημοκράτης, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αγανακτεί όταν σκέφτεται τη στάση που κρατά η κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία απέναντι στο δίκαιο αίτημα του Νίκου Ρωμανού. Κάθε δημοκράτης, κάθε ελεύθερος άνθρωπος καταλαβαίνει πως δεν είναι μόνο ο Ρωμανός, είναι τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων. Σε αυτά τα δικαιώματα επιτίθεται η κυβέρνηση με την περίφημη ρύθμιση. Σπουδές από τη φυλακή με τηλεδιάσκεψη και κατάργηση των εκπαιδευτικών αδειών: να τι προωθεί.