Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

“ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται πια ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός, όπως δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ο οποίος μαζί με μέλη του δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιχείρησαν σήμερα (Τρίτη) να επισκεφτούν τον απεργό πείνας. Η αστυνομία απαγόρευσε στους γιατρούς να δουν τον Ρωμανό, παρά όλα αυτά ενημερώθηκαν για την πορεία της υγείας του.
«Η ζωή του κρέμεται πια από μία κλωστή», μας λέει ο κ. Βήχας. Και συμπληρώνει: «Ο οργανισμός του είναι πολύ καταβεβλημένος και αφυδατωμένος. Η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν συνεχιστεί, θα υπάρχει έκπτωση της λειτουργίας των οργάνων και κινδυνεύει άμεσα από πολυοργανική ανεπάρκεια. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση για την Ελλάδα να έχει έναν απεργό πείνας επί 30 ημέρες. Οι γιατροί πιέζονται για να προχωρήσουν σε αναγκαστική σίτιση αλλά αντιστέκονται και δίνουν αγώνα να τηρήσουν την ιατρική δεοντολογία. Στους γιατρούς συμπαραστέκονται με ψηφίσματα το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου και του ΕΙΝΑΠ.»
Τέλος, ο κ. Βήχας απευθύνει έκκληση έστω και την ύστατη ώρα να δοθεί λύση για να σωθεί η ζωή ενός νέους ανθρώπου.
πηγή: efsyn.gr

Ως και η Χούντα έκανε πίσω στις απεργίες πείνας του Παναγούλη

Της Μαρίας Φράγκου

-Πες μου γιατί δεν τρως;
-Γιατί θέλω ένα ημερολόγιο. Ενα ρολόι και ένα ημερολόγιο. Και να μου μιλάνε!
-Πολύ λίγα. Αλλο;
-Θέλω να μου βγάλουν τις χειροπέδες
-Πάλι είναι λίγα, άλλο;
-Θέλω να μου δώσουν ένα κρεβάτι.
-Ακόμη είναι λίγα, άλλο;
-Ενα αποχωρητήριο της προκοπής
-Αλλο;
-Τις εφημερίδες, μερικά βιβλία. Χαρτί και μολύβι.
-Κάτι γίνεται τώρα. Οταν ζητάς μόνο ένα πράγμα δεν σου το δίνουν ποτέ. Οταν ζητάς πολλά, σου δίνουν ένα.

(Συνομιλία του Αλέκου Παναγούλη με τον στρατιωτικό γιατρό κατά τη διάρκεια της δεύτερης απεργίας πείνας που έκανε στις φυλακές Μπογιατίου – Από το βιβλίο: Ενας Αντρας της Οριάνα Φαλάτσι)

Τελικά το μόνο πράγμα που πήρε ως αντάλλαγμα για να σταματήσει την απεργία πείνας ήταν ένα κρεβάτι…

Η Χούντα βασάνιζε απάνθρωπα και στερούσε από τον Παναγούλη ακόμα και τα στοιχειώδη (ένα κρεβάτι, μια κουβέρτα, μια τουαλέτα) όχι γιατί ο Παναγούλης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, αλλά επειδή από την ώρα που τον συνέλαβαν δεν είχε λυγίσει ούτε για μια στιγμή: δεν πρόδωσε κανέναν σύντροφό του, στη δίκη του ήταν αγέρωχος, αρνήθηκε τη χάρη του Παπαδόπουλου. Ο Παναγούλης δεν τιμωρούταν πια για την πράξη του, άλλα για τη στάση του απέναντι στο καθεστώς, όπως κάθε φυλακισμένος που ακόμα και μέσα από το κελί του συνεχίζει να αντιστέκεται στο κάθε σύστημα.

«Σπασμένο» ή... νεκρό θέλει η κυβέρνηση τον Νίκο Ρωμανό;

Γιώργος Δελαστίκ 

Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας χθες, όταν ακούσαμε την είδηση ότι ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα της οικογένειας του Νίκου Ρωμανού, αλλά στον πατέρα του τον οποίο δέχθηκε, είπε απλώς ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τον γιο του, αναφορικά με το αίτημά του να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ που έχει περάσει! Κάτι που όπως φαίνεται επιτρέπεται για όλους τους άλλους, εκτός από αυτόν. Μέχρι στιγμής η κυβερνητική τακτική στο θέμα αυτό είναι σαν να επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να "σπάσει" τον Νίκο Ρωμανό. Να τον λυγίσει και να περιφέρει το "πολιτικό κουφάρι" του νεαρού αντιεξουσιαστή "ανά τας οδούς και τας ρύμας" της επικράτειας προς άγραν ψήφων της Ακροδεξιάς!
Αν όντως αυτό έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες, παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά. Καλό θα είναι να αλλάξουν πολιτική στο θέμα του Ρωμανού, αν δεν θέλουν να δυναμιτίσουν την ελληνική κοινωνία. Αισθανόμαστε φρίκη για τον διχασμό που θα προκαλέσει στη χώρα το ενδεχόμενο να πεθάνει από απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός. Δεν μπορεί το κράτος και η κυβέρνησή του να υποκρίνονται ότι απεκδύονται τις ευθύνες τους για το βαθύτατο και ανειρήνευτο μίσος που αισθάνεται εναντίον του κράτους και των θεσμών του ο Νίκος Ρωμανός. Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να αισθάνεται η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, αν στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών πέθαινε στα χέρια τους ο φίλος τους δολοφονημένος από κρατικό όργανο;

Video από την ΕΤ3: Και η εκκλησία υπέρ του αγώνα του Νίκου Ρωμανού

Υπέρ του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού για σπουδές, τοποθετείται ο πάτερ Νικόλαος Λουδοβίκος, σε εκπομπή της ΕΤ3, που παρουσιάζει ο Χρήστος Αβραμίδης, στην θεματική "Παιδεία και Κρίση"
Ο πάτερ Νικόλαος επισημαίνει την αναγκαιότητα να μην καταστραφεί ένας νέος άνθρωπος, και για αυτό οφείλει το σωφρονιστικό σύστημα να δείξει την πίστη του ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ντε φάκτο "κακός".
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, να σπουδάσει ο Νίκος Ρωμανός, βελτιώνοντας τον εαυτό του, γιατί το να κάτσεις σε τέσσερις τοίχους αποκλεισμένος και μόνο, δεν είναι σωφρονισμός!