Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ο Νόαμ Τσόμσκυ για την «αμερικανική βαριοπούλα» του πολέμου

«Στη Συρία και το Ιράκ, η ‘αμερικανική βαριοπούλα’ του πολέμου έχει το συνηθισμένο αποτέλεσμα». Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής και συγγραφέας, Νόαμ Τσόμσκυ κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή «The Laura Flanders Show». Μετάφραση – νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

«Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί αντλούν, κατά το συνήθη και προφανή τρόπο, την οργή των πολιτών που δέχονται επίθεση. Δεν τους αρέσει το Ισλαμικό Κράτος. Το μισούν, αλλά δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να γίνεται στόχος επιθέσεων από τις αμερικανικές βόμβες», υπογράμμισε ο Τσόμσκι.
Ακολουθεί το κείμενο από τη συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκυ στην Λώρα Φλάντερς

Λώρα Φλάντερς: Ο πρόεδρος Ομπάμα διάλεξε τη δέκατη επέτειο από τη μάχη τη Φαλλούτζα (2004) προκειμένου να ανακοινώσει το διπλασιασμό της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Κάποιοι από αυτούς τους στρατιώτες επιστρέφουν στην επαρχία Άνμπαρ, όπου βρίσκεται η Φαλλούτζα. Ο κόσμος μιλά για την κρίση που δημιουργεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αλλά και την έλλειψη σωστών επιλογών από την πλευρά της Δύσης; Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

Με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις…

Του Γιάννη Μπαλάφα*

«Κι’έρχεται η στιγμή για να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις», τραγουδούσε ο Σαββόπουλος στο «Φορτηγό».

Για όλους εμάς αυτή στιγμή της απόφασης έρχεται. Όλα δείχνουν ότι η απερχόμενη Βουλή δε μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάμε λοιπόν σε εκλογές. Το διακύβευμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να πετύχει εκεί που απέτυχαν παταγωδώς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη κυβέρνηση θα «παραλάβει» οικονομία συρρικνωμένη κατά 25%, κοινωνία με ανεργία πάνω από 25% και με 6,3 εκατομμύρια πολίτες να ζουν υπό καθεστώς ή υπό απειλή φτώχειας.
Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι φιλικό. Είτε για πολιτικούς λόγους (συντηρητικές κυβερνήσεις), είτε για οικονομικούς (συνέχιση ελέγχου της ελληνικής οικονομίας) θα θελήσουν να επιβάλλουν και στη νέα κυβέρνηση τις ίδιες πολιτικές που επέβαλαν (όχι με ιδιαίτερη δυσκολία…) στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Σε αυτή τη μάχη λοιπόν επιδίωξη μας θα είναι η πλατύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτών και πολιτικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής. Θα επιδιώξουμε τη συστράτευση σε ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τον τερματισμό της λιτότητας, την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοι του να κατακτήσουν την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές.