Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής έχουν αναρτηθεί από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας οι θερμαινόμενοι χώροι σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι επικαιροποιούνται συνεχώς.
Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχει λάβει η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Ζωγράφου, Δάφνης-Υμηττού και Ηλιούπολης.
Ο στόχος των μέτρων είναι να υπάρχει θερμαινόμενος χώρος για την φιλοξενία αστέγων και άλλων συμπολιτών, που έχουν ανάγκη αλλά και να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής.
Έτσι, βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανήματα, που μπορούν να κάνουν εκχιονισμούς ενώ οι Δήμοι έχουν κάνει προμήθειες ποσοτήτων από αλάτι.
πηγή: left.gr

Βραβεία υποκρισίας και κυνισμού

«Ενας πολιτικός κραδασμός προερχόμενος από τα αριστερά είναι η καλύτερη προοπτική για την Ε.Ε. το 2015» επισημαίνει ο Τομά Πικετί, συγγραφέας του βιβλίου «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα»

Βραβεία αμνησίας, κυνισμού και υποκρισίας απονέμει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, προειδοποιώντας ότι η καλύτερη προοπτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2015 είναι ένας πολιτικός κραδασμός προερχόμενος από τα αριστερά και η συνεργασία με κόμματα όπως το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοκρατική επανίδρυσή της.
Σε άρθρο του στη χθεσινή Liberation ο συγγραφέας του «To κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» -καλύτερου οικονομικού βιβλίου του 2014 παγκοσμίως- τονίζει ότι το πλέον θλιβερό στην ευρωπαϊκή κρίση σήμερα είναι η εμμονή των ηγετών της να παρουσιάζουν την πολιτική τους (λιτότητα) ως μονόδρομο, αλλά και ο φόβος που τους προκαλεί κάθε πολιτική αναταραχή που μπορεί να αλλάξει αυτήν την ισορροπία.

Ο Πικετί απονέμει βραβείο κυνισμού στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Luxleaks εξηγεί ήρεμα στην κατάπληκτη Ευρώπη ότι δεν είχε άλλη αναπτυξιακή επιλογή (από το να κάνει τη χώρα του, το Λουξεμβούργο, φορολογικό παράδεισο) καθώς η εγχώρια βιομηχανία είχε περιπέσει σε κρίση.

Το Ράιχ απειλεί: Αν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, σας χρεοκοπούμε!

Ούτε ένα ούτε δύο. Πέντε (!) ρεπορτάζ, αναλύσεις και άρθρα για την Ελλάδα είχε στο χθεσινό της φύλλο η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η εφημερίδα της γερμανικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ. Κεντρικό θέμα της πρώτης σελίδας. Πρώτο σχόλιο της πρώτης σελίδας. Τα δύο τρίτα της τρίτης σελίδας. Δεύτερο θέμα της πρώτης σελίδας του οικονομικού τμήματος της εφημερίδας. Πρώτο σχόλιο της πρώτης σελίδας του οικονομικού τμήματος. 
Είναι φανερό ότι πείραξε πολύ τους Γερμανούς η αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δείχνουν να απορούν πώς τόλμησαν οι Ελληνες βουλευτές να πάρουν μια απόφαση που δεν εναρμονίζεται με τα γερμανικά συμφέροντα. «Η αποτυχία του Σταύρου Δήμα είναι μια επώδυνη ήττα για τον κατέχοντα το αξίωμα του πρωθυπουργού Σαμαρά, ο οποίος πιθανόν μας αποχαιρετά» γράφει στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η ναυαρχίδα του γερμανικού Τύπου. «Το κοινοβούλιο εκμηδένισε το σχέδιό του να εκλέξει πρόωρα έναν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε κατόπιν να ολοκληρώσει χωρίς πίεση τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» εξηγεί η εφημερίδα. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε το παιχνίδι του και έχασε!» έγραψε η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και συνέχισε: «Ηθελε να σώσει την κυβέρνησή του και χρησιμοποίησε γι' αυτό την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έτσι έγινε φάρσα»! Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Ραλφ Μπρίνκχαους, έγινε έξω φρενών με την απόφαση των Ελλήνων βουλευτών: «Είναι απίστευτα εξοργιστικό αυτό που συνέβη!» δήλωσε στην «Χάντελσμπλατ», τη μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας.

Δελμούζος: Ο μεγάλος παιδαγωγός που μίσησε η Εκκλησία και η Πολιτεία

Το πρότυπο εκπαιδευτικό του όραμα, η κριτική του ενάντια στο δασκαλοκεντρισμό, οι απόψεις του για το «Νέο Σχολείο», αλλά και οι παιδαγωγικές του αρχές που θέτουν τον μαθητή στο κέντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατέστησαν τον Αλέξανδρο Δελμούζο μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της νεοελληνικής εκπαίδευσης, με έργο στις παρακαταθήκες του διαχρονικό. Πρωταγωνιστής στα Αθεϊκά του Βόλου έγινε ο δάσκαλος που μίσησε η Εκκλησία αλλά και στα «Μαρασλειακά», εκείνος που στοχοποίησε η επίσημη Πολιτεία ως «εθνικά επιβλαβή». Γεννήθηκε σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου του 1880.

Ο Αλέξανδρος Δελμούζος, μαζί με τον Δημήτρη Γληνό και τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη, επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Ομίλου συνεργάστηκαν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο για την εφαρμογή της φιλελεύθερης αστικής μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση. Στην προσπάθεια τους για τη μεταρρύθμιση οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.

Το νέο σχολείο του Βόλου

Ο Δελμούζος σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του, διορίστηκε διευθυντής στο παρθεναγωγείο Βόλου [1908] . Ως διευθυντής, εισήγαγε πρώτος τη δημοτική γλώσσα και τις αρχές του σχολείου εργασίας. Το πείραμα του Αλέξανδρου Δελμούζου στο Σχολείο του Βόλου κατέληξε στη Δίκη του Ναυπλίου (1914), όπου οι κατηγορίες για αθεΐα, έλλειψη πατριωτισμού και ανηθικότητα ενορχήστρωναν την αντίδραση των παραδοσιακών δυνάμεων. Αθώωθηκε.

25 μέρες που θα σημαδέψουν την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η 29η Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί τομή στον πολιτικό χρόνο. Η αποτυχία του κυβερνητικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να συγκεντρώσει υπέρ του τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 180 ψήφους αποτέλεσε το γεγονός που άνοιξε το δρόμο σε μια ιστορική για την Ελλάδα και την Ευρώπη ανατροπή.
Κώστας Πουλάκης

Ο αριθμός των μόλις 168 βουλευτών που συγκεντρώθηκε υπέρ του κ. Δήμα άφησε εκτεθειμένο τον πρωθυπουργό που μόλις λίγες εβδομάδες πριν διαβεβαίωνε ότι η θετική ψήφος των 180 βουλευτών είναι εξασφαλισμένη, κάνοντας μάλιστα λόγο για “μαξιλαράκια”. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά.

Είχε προηγηθεί η διάψευση του success story, του “τέλους των μνημονίων” και όλων των προπαγανδιστικών “χαρτιών” που επιστράτευσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Σαμαρά.

Πλέον η Αριστερά και η ίδια η χώρα αναμετράται με την ιστορία της. Και, πολύ περισσότερο, αναμετράται με το μέλλον της.

Έχουμε 25 μέρες να πείσουμε ακόμα περισσότερους, να στηρίξουμε την ελπίδα, να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας με κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ένα πρόγραμμα στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να δει να αντικατοπτρίζονται οι ανάγκες της.