Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

«Συστράτευση για να στηθεί η χώρα στα πόδια της»

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ γίνεται αναγκαία η συστράτευση όσων επιδιώκουν να σταματήσουν τις καταστροφικές πολιτικές» 

Ιωάννα Κοντούλη

Σήμερα, πολύ οδυνηρά για τον τόπο μας και όχι μόνο, γίνεται συνείδηση ότι η υιοθέτηση ενός αντιπαραγωγικού υπερκαταναλωτικού και καταστροφικού αναπτυξιακού μοντέλου μας βύθισε και θα μας βυθίζει σε πολύπλευρη κρίση (κοινωνική, πολιτική, περιβαλλοντική πολιτισμική). Αυτό το μοντέλο συντηρείται επί δεκαετίες καταστρέφοντας φυσικούς και ανθρώπινους πόρους στο όνομα μιας δίχως όρια οικονομικής μεγέθυνσης.

Συνεπώς, σήμερα περισσότερο από ποτέ, γίνεται αναγκαία η συστράτευση όσων επιδιώκουν να σταματήσουν τις καταστροφικές πολιτικές και να διαλύσουν αυτό το σάπιο σύστημα που τις υλοποιεί βάζοντας στην θέση του, με κόπο και προσπάθεια, ένα νέο. Αυτό, το πραγματικά νέο, θα στοχεύει στην ανόρθωση της χώρας από την λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών, αυτών δηλαδή που έδεσαν την χώρα χειροπόδαρα και την λεηλασία των προ μνημονίων πολιτικών.

ΝΙΚΗ! ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΟΚΤΩ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ!

 ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ "ΣΦΥΡΙ"! ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΠΑΤΡΑ: ΠΕΘΑΝΕ ΠΟΛΙΤΗΣ 4 ΜΕΡΕΣ ΑΦΟΤΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ
Απετράπη, τελικά, την Τετάρτη (14/1) ο πλειστηριασμός οκτώ πρώτων κατοικιών στην πόλη της Πάτρας μετά και τηνμαζική παρουσία ,έξω από το Ειρηνοδικείο της πόλης, μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ που έχασαν τις περιουσίες από τα σκληρά μέτρα λιτότητας της συγκυβέρνησης αλλά και αρκετών αλληλέγγυων πολιτών, ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Δυστυχώς , όμως, μία από αυτές τις οχτώ πρώτες κατοικίες που κινδύνευσαν να βγουν στον πλειστηριασμό, ανήκει σε συμπολίτη που πέθανε τέσσερις μέρες αφότου παρέλαβε το χαρτί του πλειστηριασμού.
'Οπως τόνιζαν αλληλέγυοι πολίτες στην Iskra, η αποτροπή του πλειστηριασμοί των 8 κατοικιών στην αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελεί μια σημαντική πρώτη νίκη του κινήματος. Σχολίαζαν, δε, ότι μετά την πλήρη και καθολική άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1/1/15, αναμένεται ένα "τσουνάμι" πλειστηριασμών! Τόνιζαν, όμως, με νόημα ότι , πλέον, αισιοδοξούν για την αποτροπή αυτού του κύματος! Οι αγωνιζόμενοι πολίτες τόνιζαν,δε, ότι με κινηματικές αλλά και με σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της επερχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς κανένα σπίτι , πλέον , δεν θα βγει "στο σφυρί"! 
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, εν τω μεταξύ, η Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop την Τετάρτη στις 15:30 έξω από το ειρηνοδικείο της Νέας Ιωνίας.

Καλλιρρόη Παρρέν, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια

Σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου 1940, άφησε την τελευταία της πνοή μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού φεμινισμού και η πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, Καλλιρόη Παρρέν. Η Παρρέν διεκδικεί παράλληλα και τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας, εκδίδοντας το 1888 την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», με συντάκτες και παραλήπτες αποκλειστικά τις γυναίκες.

Γεννημένη το 1861 στα Πλατάνια Αμαρίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, έφυγε έξι χρόνια μετά, το 1867, και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της, Στυλιανός Σιγανός, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Κρητών Προσφύγων. Αφού πέρασε τα σχολικά της χρόνια στη Σχολή Σουρμελή στον Πειραιά και ύστερα στην γαλλική Σχολή Καλογραιών, αποφοίτησε τελικά το 1878 από το Αρσάκειο με βαθμό «άριστα». Αμέσως μετά την αποφοίτησή της, για δύο χρόνια έγινε διευθύντρια του παρθεναγωγείου της ελληνικής κοινότητας στην Οδησσό.

Μόλις γύρισε στην Αθήνα παντρεύτηκε τον γαλλοαγγλικής καταγωγής δημοσιογράφο από την Κωνσταντινούπολη και ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου, Ιωάννη Παρρέν. Η γνωριμία της με σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής και το πάθος της για ενημέρωση πάνω σε πνευματικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, τη στιγμάτισε. «Παρακολουθούσα τας συζητήσεις των δημοσιογράφων και σιγά σιγά εξύπνησε μέσα μου και πάλιν ο πόθος να γράψω, όπως αυτοί, όχι μόνον για τον εαυτόν μου αλλά και για τους άλλους», δήλωσε κάποτε.

Όλγα Γιάννη: Όχι, δε φεύγω. Μένω και αγωνίζομαι!


Δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες και ειδικοί εγκαταλείπουν μαζικά τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η κρίση, η ανεργία, ο φόβος για μια ζωή δίχως μέλλον, διώχνει από τη χώρα τα παιδιά της..
Κι είναι φορές που αναρωτιέμαι: «τι κάνω σ’αυτή τη Χώρα, γιατί κάθομαι, γιατί δε φεύγω, δε δραπετεύω από τα ζόρια της, απ’τους αργούς ρυθμούς της, το έλλειμμα και το χρέος της. Γιατί επιμένω να’μαι εδώ, να προσπαθώ, να ανταγωνίζομαι αυτούς που χρόνια την πληγώνουν και την προσβάλλουν;
Μένω για να αγωνιστώ και να παλέψω!!!
Γιατί εδώ μπορώ να χτίσω το καλύτερο. Εδώ λοιπόν, γιατί αρνούμαι να εγκαταλείψω, και στα χέρια άλλων να αφήσω τη Χώρα μου. Εδώ, στην Ελλάδα, τώρα, στα δύσκολα. Όχι απλά, δε φεύγω. Μένω. Μένω και αγωνίζομαι. (Ολγα Γιάννη:  https://www.facebook.com/olga.janni

Μια νεανική ανάσα πνοής που υποστηρίζει με πάθος το πολιτικό μήνυμα («Το χαμόγελο θα ξανάρθει») του κινήματος που ακολουθεί. Με σπουδές στην ιατρική και τη νοσηλευτική, η νεαρή Θεσσαλονικιά είναι παρουσιάστρια ψυχαγωγικής εκπομπής και υπεύθυνη εμπορικού τμήματος σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.
Με όπλο το δυναμισμό και την εργατικότητα που τη διακρίνουν η Όλγα  επιχειρεί να κάνει "μπάσιμο" στο δύσκολο χώρο του πολιτικού στίβου, προσδίδοντας τη φρεσκάδα και την ενέργεια που απαιτούνται για ένα καλύτερο αύριο.