Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο χαρακτήρισε εγκληματικό όργανο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, δεσμεύτηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη, με τίτλο «Η αρπαγή της Ελλάδας. Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις – Ένα κοινοβουλευτικό χρονικό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

«Από τη Δευτέρα ελπίζουμε να υπάρχει κυβέρνηση της Αριστεράς, ώστε η τρόικα να αποτελεί παρελθόν, τα μνημόνια να καταργηθούν και να αρχίσουν να ξηλώνονται ένας προς έναν οι εφαρμοστικοί τους νόμοι» επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν προχωρήσει, με στόχο «να φέρουμε σημαντικής αξίας ακίνητα και κρίσιμες υπηρεσίες (που σχετίζονται με κοινωνικά αγαθά) ξανά υπό δημόσιο έλεγχο».

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν προέρχεται από ιδεολογικούς λόγους, αλλά για λόγους εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.

Τίποτε λιγότερο από την «αυτοδυναμία» της Κυβέρνησης της Αριστεράς

Μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές η ήττα της ΝΔ και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν δεδομένες παρότι η αντιπαράθεση κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στην μέρα της κάλπης.

Οι εκλογές, πολυπόθητες για μεγάλο κοινωνικό τμήμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθαν σε περιβάλλον κοινωνικής κίνησης και δεν αποτέλεσαν συνέπεια αυξημένης κινηματικής δραστηριότητας. Αυτή ακριβώς η συνθήκη αποτελεί τον γρίφο, όχι τόσο ή μόνο για το αποτέλεσμα της κάλπης, όσο για την συγκρότηση των όρων της συνέχειας: ο κόσμος επιλέγει «αριστερά» αλλά χωρίς να διεκδικεί συλλογικά και δυναμικά εδώ και αρκετό καιρό, με τις δυναμικές εξαιρέσεις αγώνων όπως των καθαριστριών να υπογραμμίζουν το πρόβλημα, δίνοντας ένα κοινωνικά αντιφατικό μήνυμα. Σε τί βαθμό και έκταση θα ταυτιστεί η κοινωνική διάθεση με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, άμεσα ως δικιά του νίκη και δικιά του κυβέρνηση; Σε τί βαθμό θα δημιουργηθεί απελευθερωτική δυναμική μέσα στην ίδια την κοινωνία; Ασφαλώς θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης της επόμενης Κυριακής καθώς επίσης και από τις πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις και τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας κυβέρνησης.

Για τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του δεν ισχύει πλέον ούτε το ρητό «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Οι απελπισμένες προσπάθειές του λογοδοτούν στην ανάγκη να εξωραϊστούν, αν όχι να λησμονηθούν εντελώς, τα πεπραγμένα της μνημονιακής κυβέρνησης, πράγμα αδύνατο καθώς αποτελούν πληγές ανοιχτές στο κορμί της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι αυτό επιχειρεί να δώσει ιδεολογικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση προβάλοντας τα ιδεώδη της Δεξιάς (έως και της ακροδεξιάς) έναντι των αξιών και της φυσιογνωμίας της Αριστεράς. Χαρακτηριστικές οι εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις του – ούτως ή άλλως ανοιχτά ακροδεξιού – Βορίδη.

ΒΟΡΙΔΗΣ: “ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ”

Εμφυλιοπολεμική ρητορική χρησιμοποίησε ο υπουργός
Υγείας, Μάκης Βορίδης, σε προεκλογική του εκδήλωση στον Ασπρόπυργο, λέγοντας πως “η δικιά μας η γενιά δεν θα παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά, ό,τι και αν χρειαστεί να κάνουμε”, όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο.
“Ό,τι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας την επόμενη Κυριακή. Για να είμαστε συνεννοημένοι” αναφέρει στην ομιλία του.
Προσθέτει επίσης ότι “το νόημα της αντιπαράθεσης την επόμενη Κυριακή, το νόημα των εκλογών – δεν θέλω να ξεγελιέστε – δεν διαλέγετε ούτε ένα κόμμα, ούτε διαλέγετε ένα οικονομικό πρόγραμμα”.
“Η επόμενη Κυριακή είναι μια τεράστια ιδεολογική σύγκρουση. “Είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της ελευθερίας και της πατρίδας, ανάμεσα στις αξίες της Πατρίδας, της Θρησκείας και της Οικογένειας που εκπροσωπούμε εμείς και στον ισοπεδωτισμό που εκπροσωπεί η Αριστερά”.
“Δεν θα νικήσει η αριστερά την επόμενη Κυριακή” τονίζει.
Δείτε το βίντεο