Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

«Έφυγε» σε ηλικία 68 χρονών ο Ντέμης Ρούσσος

Ο Ντέμης Ρούσσος, ένας θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής δεν είναι πλέον ανάμεσά μας. Σε ηλικία 68 χρονών άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Ντέμης Ρούσσος , γνωστός στα στέκια της Γλυφάδας, αφού του άρεσε πάρα πολύ η πόλη είχε αντιμετωπίσει και το 2013 κάποιο πρόβλημα υγείας και είχε εισαχθεί στο Mediterraneo Hospital της Γλυφάδας, όχι για κάτι επείγον αλλά για μια υπόθεση ρουτίνας, ένα προγραμματισμένο τσεκ απ.

Υπήρξε ο τραγουδιστής που έγινε γνωστός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι γονείς του Γεώργιος και Όλγα ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Χάσανε τα πάντα και ήρθανε στην Ελλάδα με τις αναταραχές του Σουέζ. Η μητέρα του, Όλγα, ήταν γνωστή καλλιτέχνις με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ.

Η μουσική του καριέρα
Μετά από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους The Idols σε ηλικία 17 χρονών. Αργότερα πήγε με τους We Five χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα Aphrodite’s Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα σαν μπασίστας.

Το τέλος του εφιάλτη στην Ελλάδα

Πολ Κρούγκμαν

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που εκλέγεται με σαφή υπόσχεση να αμφισβητήσει τις μέχρι τώρα πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί από το 2010. Και εκεί θα υπάρχουν, φυσικά, πολλοί άνθρωποι που θα τον προειδοποιήσουν να εγκαταλείψει αυτή την υπόσχεση και να συμπεριφέρεται «υπεύθυνα».

Πώς έχει λειτουργήσει όμως αυτή η «υπευθυνότητα» μέχρι σήμερα;

Για να κατανοήσουμε τον πολιτικό «σεισμό» στην Ελλάδα, θα μας βοηθήσει να ρίξουμε μια ματιά πίσω, τον Μάιο του 2010, στη συμφωνία για «μηχανισμό στήριξης» της Ελλάδας, υπό τον οποίο η τρόικα -που αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- επιμήκυνε τα δάνεια της χώρας με αντάλλαγμα έναν συνδυασμό από μεταρρυθμίσεις και λιτότητα. Η τρόικα αν και παρίστανε ότι είναι παντογνώστης και ρεαλίστρια, με την συμφωνία αυτή προσπαθούσε να πλασάρει μια «οικονομική φαντασίωση». Και ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πληρώνει το τίμημα γι' αυτές τις ελιτίστικες αυταπάτες.

Βλέπετε, οι οικονομικές προβλέψεις που συνόδευαν τη συμφωνία προληπτικής στήριξης υπέθεταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει σκληρή λιτότητα με μικρή όμως επίπτωση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Δεν παρέδωσε στον Τσίπρα ο Σαμαράς - Απόντες

Για πρώτη φορά ο νέος πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ως είθισται στην διαδικασία παράδοσης - παραλαβής.
Από το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά ανακοινώθηκε πως τον νέο πρωθυπουργό και το επιτελείο του θα ενημερώσει ο Κώστας Μπούρας, διευθυντή του γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές «ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μην υποδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί δεν άντεχε το πλάνο του απερχόμενου». Όταν ο Κώστας Μπούρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «πού πήγε ο πολιτικός πολιτισμός τον οποίο ευαγγελιζόσασταν ως χθες;» εκείνος απάντησε ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Στη συνέχεια συνεργάτης του πρωθυπουργού διέρρευσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαιτήσει να μην παρίσταται ο Αντώνης Σαμαράς, πληροφορία ωστόσο που διαψεύδουν κατηγορηματικά από την Κουμουνδούρου. «Αυτό που συνέβη ήταν πρωτόγνωρο. Δεν υπήρχε κανείς από την προηγούμενη κυβέρνηση να υποδεχτεί το νέο πρωθυπουργό. Είναι ενδεικτικό του πολιτικού πολιτισμού τους» αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:
«Ξεναγηθήκαμε στο Μέγαρο Μαξίμου από δύο υπαλλήλους, ευγενέστατους. Ο διευθυντής του γραφείου Σαμαρά Κώστας Μπούρας μας είπε ότι όλα τα έγγραφα έχουν ήδη μεταβιβαστεί στα αρμόδια υπουργεία. Ακόμη και τα συρτάρια είναι άδεια. Δεν έχει τίποτα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχει ούτε σαπούνι στην τουαλέτα». http://tvxs.gr/news/ellada/den-paredose-ston-tsipra-o-samaras

Φόρος τιμής στο Σκοπευτήριο, η πρώτη πολιτική πράξη του Αλ. Τσίπρα

Καταχειροκροτούμενος, σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο νέος πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επέλεξε ως πρώτη πολιτική πράξη να καταθέσει – με το χέρι στην καρδιά - λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τις κατοχικές δυνάμεις κομμουνιστών, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Αγκαλιάζοντας τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και εν μέσω συνθημάτων όπως "ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών", ο Αλ. Τσίπρας, αποχώρησε από την Καισαριανή χωρίς δηλώσεις.

«Ορκίζομαι ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα υπηρετώ το συμφέρον του ελληνικού λαού»