Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Liberation: Οικονομικό πραξικόπημα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και η Ευρώπη, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα τον γαλλικό Τύπο και τα μίντια. Παράλληλα, οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις συνέπειες της λιτότητας ως πολιτική επιλογή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Άλλωστε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, οι Γάλλοι δείχνουν, μάλλον, φιλικά προσκείμενοι προς τους Έλληνες, καθώς σε ποσοστό 52% αποδέχονται την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με επιμήκυνση των αποπληρωμών χωρίς διαγραφή, 11% συμφωνούν με την ολική διαγραφή του, 19% με τη μερική διαγραφή, 15% θέλουν να παραμείνουν οι ημερομηνίες αποπληρωμών ως έχουν και μόνο σε ποσοστό 3% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη.
Στο μεγάλης ακροαματικότητας οικονομικό ραδιόφωνο «Business BFM» η πρωινή εκπομπή «Les Experts» (εμπειρογνώμονες) ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στην Ελλάδα και τις συνέπειες της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται, πλέον, ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα. Ο Φιλίπ Νεσερτίν, οικονομολόγος, καθηγητής στη Σορβόνη και διευθυντής στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικονομικών, αναγνώρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να βιώνεται ως ταπείνωση από τους Έλληνες, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. «Είμαστε στον τομέα της οικονομίας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ δεν έχει πολιτικό ρόλο. Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει εκλεγεί από κανέναν, είναι ένας τεχνοκράτης. Ανήκει στους πολιτικούς να αποφασίσουν για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, και μάλιστα επειγόντως, ώστε να σταματήσει η φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, 13 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο ίδιος θεωρεί ότι «καλώς η ΕΚΤ επισημαίνει πως το θέμα επείγει, διότι το "μαξιλάρι" του ELA δεν έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθεί η φυγή των κεφαλαίων, αλλά για να εξασφαλίζεται η ρευστότητα όταν υπάρχει εσωτερική παράλυση και άπνοια στις κινήσεις της εσωτερικής αγοράς της χώρας».

Τα ύστερα του κόσμου...Τ. Μπαλτάκος: "Εγώ ο δεξιός βαράω προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ"

Έσφαξε με το... "κονσερβοκούτι¨ την ΝΔ και τον Σαμαρά ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί εποχής Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό λέγοντας πως δυστυχώς για την παράταξη αυτά που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τα κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά :«Εγώ ο δεξιός βαράω προσοχή, όπως λένε στον στρατό, μπροστά σε αυτά που κάνει η αριστερή -δυστυχώς για μας- κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήλπιζα και ευχόμουν και παρακαλούσα αυτά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να τα κάνουμε εμείς».

Να θυμίσουμε εδώ πως είναι ο ίδιος άνθρωπος που προσέγγιζε την Χρυσή Αυγή και προασπιστής μιας ιδεολογίας ανθρώπων που προεκλογικά τόνιζαν πως δεν θα αφήσουν να νικήσει η αριστερά στις εκλογές ότι και αν χρειαστεί να γίνει…

Ως αιτία για την ήττα της ΝΔ είπε πως ήταν η αλόγιστη εφαρμογή των μνημονίων λέγοντας «Εκείνο το οποίο έφταιξε είναι το Μνημόνιο. Πάρα πολύ Μνημόνιο. Πιο πολύ Μνημόνιο από ό,τι απαιτείτο».
Ο κ Μπαλτάκος ρωτήθηκε για το θέμα της ηγεσίας στην ΝΔ και δήλωσε πως: «Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν κινήσεις και ενδείξεις. Επειδή είμαι πάρα πολλά χρόνια σε αυτόν τον χώρο, δεν βλέπω να υπάρχει κάτι τέτοιο». Ακούστε εδώ τι είπε αναλυτικά ο Τάκης Μπαλτάκος στον Real FM

Διαγραφή χρέους ζήτησε η Κωνσταντοπούλου

Οργή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού προκάλεσε η πρώτη ομιλία της νέας προέδρου της βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξήγγειλε ριζικές αλλαγές που θίγουν συμφέροντα δεκαετιών.
Η νέα πρόεδρος στράφηκε εναντίον της διαφθοράς και υποθέσεων συγκάλυψης από προηγούμενα κοινοβουλευτικά σώματα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου όμως ζήτησε και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μορατόριουμ αποπληρωμών, πρόταση η οποία αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης την χαρακτήρισαν «κομματάρχη». Αξίζει να ακούσετε όλη την ομιλία γιατί εμείς αναζητήσαμε τις “κομματικές” αναφορές και δεν τις βρήκαμε.
http://info-war.gr/ 

Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας συζητούν την Παρασκευή το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ,Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.
Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να συζητηθεί και το περίγραμμα των επαφών που είχαν σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος.
Στο μεταξύ όπως πληροφορείται tovima.gr ο αμερικάνος πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου να γίνει δεκτός από τον πρωθθπουργός Αλέξη Τσίπρα στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής.
Χθες, η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ανέπτυξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, στο νέο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στο ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Κατά πληροφορίες η αμερικανική πλευρά άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

πηγή: tovima.gr

Πολιτική απόφαση

Κοίτα να δεις πώς το σκέφτομαι: όλα, μα όλα, μα όλα, γίνονται απείρως ευκολότερα και απείρως λιγότερο δραματικά, εάν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες καταλήξουμε πώς από όλα τα πιθανά σενάρια το χειρότερο και το καταστροφικότερο είναι η συνέχιση των πολιτικών της προηγούμενης πενταετίας, είτε αυτούσιων είτε περίπου αυτούσιων, δυο ευφημισμούς πάνω - δυο ευφημισμούς κάτω.

Εάν καταλήξουμε πως αυτό είναι το χειρότερο και το καταστροφικότερο, αυτό και όχι το τί θα συμβεί την 1η Μαρτίου, το τί θα συμβεί σε επίπεδο νομίσματος, το τί θα συμβεί σε επίπεδο τραπεζών και ρευστότητας, το τί θα συμβεί σε επίπεδο πληρωμής υποχρεώσεων προς τρίτους, το τί θα συμβεί ως προς τη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας κ.ο.κ,
εάν αυτό έχουμε στο μυαλό μας ως καταστροφή και χάος και συντέλεια του κόσμου,
εάν αυτή είναι η οριστική και καθαρή μας πολιτική απόφαση,

τότε αφενός βλέποντας και η απέναντι πλευρά ότι δεν μπλοφάρουμε αλλά είμαστε αποφασισμένοι, είναι εξαιρετικά πιθανό να σπεύσει και να προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς,

96 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου – Η διαδρομή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Ίσως ο μοναδικός πρωθυπουργός της χώρας που είχε

το προνόμιο αυτό. Ο άνθρωπος που έκανε συνώνυμο του τη λέξη «Αλλαγή». Εκείνος που «σκανδάλισε» τα ενδυματολογικά ήθη της Βουλής, ορίζοντας το περίφημοζιβάγκο ως το ένδυμα της αλλαγής- λέξη άλλωστε που ταυτίστηκε μαζί του.

Ο Ανδρέας που ερωτεύονταν συχνά- πυκνά. Ο πότης αλλά και καπνιστής. Ο πολύτεκνος πατέρας, αλλά και εκείνος που αρέσκονταν να φλερτάρει τις γυναίκες – ακόμη και τις δεσμευμένες. Ο ακαδημαϊκός που τίναξε στον αέρα μια λαμπρή καριέρα για χάρη της πολιτικής. Ο βουλευτής Αχαΐας που έγινε πρωθυπουργός και καθόρισε- για άλλους καλά και για κάποιους άλλους κάκιστα- την πορεία της Ελλάδας. Εκείνος που «έριχνε» τις βόλτες του χωρίς καμία ενοχή ακούγοντας τη Ρίτα να τραγουδάει το «Αυτός ο άνθρωπος, αυτός». «Το περιβόλι του ουρανού» δεν φιλοξένησε μόνο τα βήματα από το ζεϊμπέκικο του ξενύχτη Παπανδρέου, αλλά αποτέλεσε και χώρο ζυμώσεων και αποφάσεων.

ΜΕDIAPART: ΕΠΙΣΤΟΛΗ 300 ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

300 ονόματα όπως οι James Galbraith, Stephany Griffith-Jones, Jacques Sapir Dominique Meda καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς να σεβαστούν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και να διαπραγματευθούν με καλή πίστη με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να επιλύσουν το ζήτημα του χρέους.
Υποστηρίζουν την αλλαγή κατεύθυνσης των πολιτικών που εφαρμόζονται γιατί αυτές έχουν καταλήξει σε ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν φέρνουν ούτε την ανάκαμψη ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, ούτε επενδύσεις. Απεναντίας έχουν καταβάλει την ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς της.Πρέπει οι εταίροι στην Ευρώπη να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα από την οποία εκπορεύεται και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές και να τις καταστήσει αποτελεσματικές χρειάζεται κάποια δημοσιονομική ανάσα οπότε θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα.
Έχει δίκιο η ελληνική κυβέρνηση που ζητά διαγραφή μέρους του χρέους από τους εταίρους της.
Ζητάμε από τους πιστωτές της Ελλάδος να δράξουν αυτή την ευκαιρία και να παρουσιάσουν καθαρά και τίμια τα δεδομένα στις κοινωνίες τους.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η τύχη της Ελλάδος αλλά ακόμη και το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Η πολιτική των απειλών των τελεσιγράφων, της ξεροκεφαλιάς και των εκβιασμών δηλώνουν την ηθική αποτυχία, οικονομική και πολιτική, του ευρωπαϊκού οράματος. Ζητάμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν και να καταδικάσουν τις προσπάθειες ταπείνωσης και εξαναγκασμού απέναντι στη κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Βίος και Πολιτεία του Γιάννη Στουρνάρα


Βίος και Πολιτεία του Γιάννη Στουρνάρα
 
“ Θα μπορούσε να έχει λάβει το βραβείο του "Δημοσίου υπαλλήλου των τελευταίων 30 ετών" ”
Periodista
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 10:06

Όσοι έχουν γνωρίσει τον Γιάννη Στουρνάρα από κοντά συμφωνούν στο εξής: «Δεν τον λες ευφυή και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί ποτέ να διαχειριστεί πληροφορίες και αναλύσεις πέραν από εκείνες που του υποδεικνύουν. Επίσης ενώ έχει κάνει καλές σπουδές στα οικονομικά, δεν διαθέτει αυτό που λέμε οικονομική σκέψη».

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δείχνει να μισεί θανάσιμα τον δημόσιο τομέα, θα μπορούσε να λάβει το βραβείο του «Δημοσίου Υπαλλήλου της 30ετίας». Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης και αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη, τοποθετείται εδώ και περίπου 30 χρόνια μόνο σε δημόσιες θέσεις από τις οποίες λαμβάνει παχυλούς μισθούς. Τόσο παχυλούς, ώστε μπορεί να διαμένει σε έπαυλη στην Κηφισιά, αλλά και να διαθέτει πολυτελέστατη βίλα στη Σύρο, δίπλα ακριβώς από τη βίλα του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αφορμή τα όσα υποστήριξε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, έκανε λόγο για ανεπίτρεπτες και εκβιαστικές δηλώσεις, ενώ άφησε αιχμές και για το παρελθόν της Γερμανίας.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε πως η Ελλάδα ρισκάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγιση της Ρωσίας και ζήτησε “σαφήνεια”.
“Η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες αλλά και εκβιαστικές”, σχολίασε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε:
“Υπονομεύουν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτός κι αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Πάντως η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποκαταστήσει την Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με την Ρωσία”.

πηγή: tvxs.gr