Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

H KYΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΕΙΝΕ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρώζώνης στις Βρυξέλλες, που αποτέλεσε την πρώτη κρίσιμη μάχη με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση κράτησε σθεναρή στάση και δεν δέχθηκε παράταση του μνημονίου, όπως της ζητήθηκε.
Η προσπάθεια συγγραφής του τελικού κειμένου της κοινής ανακοίνωσης κράτησε, τελικά, περίπου 3 ώρες, λίγο περισσότερο δηλαδή από την ίδια τη συνεδρίαση του Eurogroup!

Τελικά απέβη άκαρπη, λόγω της ανυποχώρητης στάσης των εκπροσώπων της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σεβόμενη τη νωπή λαϊκή εντολή και αντλώντας δύναμη από τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αρνήθηκε διατυπώσεις που θα την οδηγούσαν να αποδεχθεί, ουσιαστικά, μια παράταση του υφιστάμενου καταστροφικού προγράμματος.
"Είχαμε ένα έκτακτο eurogroup για την πρώτη επαφή και να μάθουμε τα σχέδια της Ελλάδας. Ήταν έντονη συζήτηση. Είχαμε μια πρόοδο όχι όμως επαρκή για να έχουμε και κοινά συμπεράσματα.", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε, δε, ότι "Δεν μιλάμε για σύγκρουση αλλά για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Δεν συζητήσαμε για το περιεχόμενο για το πρόγραμμα, ή για ένα πρόγραμμα, απλώς προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε για τα επόμενα βήματα. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε αυτό".