Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

«Ανάσα Αξιοπρέπειας»: Συλλαλητήρια σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στους Δρόμους
Μετά τις πανελλαδικές και πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιούνται νέα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ενάντια στη λιτότητα. Στην Αθήνα η συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχει προγραμματιστεί για τις 17:00. Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης. Συγκεντρώσεις υποστήριξης και στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Τον χορό των κινητοποιήσεων του Σαββατοκύριακου άνοιξε χτες η Ιταλία με μια μαζική διαδήλωση στη Ρώμη υπέρ της Ελλάδας και ενάντια στη λιτότητα. Με κεντρικό σύνθημα “Δεν μασάμε στους εκβιασμούς - Δεν κάνουμε πίσω - Θα νικήσουμε”, το κείμενο - κάλεσμα που διακινείται στο διαδίκτυο από την πρωτοβουλία “Ανάσα Αξιοπρέπειας” αναφέρει: 

“Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, αλλά και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε πόλεις του εξωτερικού αποτελούν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Η Κυριακή 15 Φλεβάρη αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό, ως Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης.

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του. Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Τα ένοχα «μυστικά» των κέντρων κράτησης μεταναστών

Δεν είναι μόνο η Αμυγδαλέζα. Δύο ημέρες πριν την αυτοκτονία του Μοχάμεντ Ναντίμ, ένας νεαρός από την Υεμένη αυτοκτόνησε στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη.
Πέντε μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα κέντρα κράτησης, μόνο τους τελευταίους 3 μήνες. Αν πάει κανείς πιο πίσω, οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Οι περισσότεροι πεθαίνουν λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς τους στο νοσοκομείο. Άλλοι επιλέγουν να βάλουν οι ίδιοι ένα τέλος.

«Και φυλακές να ήταν, που δεν είναι, δεν μπορούν να έχουν αυτή τη μορφή», είπε ο Γιάννης Πανούσης μετά την επίσκεψη του στο κέντρο κράτησης και προανήγγειλε το κλείσιμο του και τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας..
" Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι να φωνάζουν στην ταράτσα για να δείξουν την απογοήτευση τους και στη συνέχεια τον ήχο από τη στιγμή που το σώμα τους συνθλίβεται στο έδαφος"

Κανείς δεν δικαιούται να πει πως δεν γνώριζε

«Ήταν κάτι που το περιμέναμε, είχε συμβεί και στο παρελθόν και ήταν θέμα χρόνου να ξανασυμβεί», λέει ο Νικήτας Κανάκης, των Γιατρών του Κόσμου. Όχι μόνο γιατί στα κέντρα κράτησης μεταναστών δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για υβριδικές φυλακές, χωρίς κανόνες. «Συλλαμβάνονται και κρατούνται νέοι άνθρωποι, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα βγουν. Υπήρχαν άνθρωποι που παρέμεναν έγκλειστοι για 25 μήνες, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Ανάμεσα τους είναι και ανήλικοι και άρρωστοι».

Και στη Ρώμη χιλιάδες στους δρόμους, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Χιλιάδες άτομα έλαβαν σήμερα το απόγευμα μέρος σε
πορεία συμπαράστασης προς την Ελλάδα στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Την κινητοποίηση στήριξαν μεταξύ άλλων ιταλικά συνδικάτα, τα κόμματα της Αριστεράς, βουλευτές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και γνωστοί Ιταλοί καλλιτέχνες, όπως ο σπουδαίος ηθοποιός Τόνι Σερβίλο.
Κατά την ολοκλήρωση της πορείας στο Κολοσσαίο, το ιστορικό στέλεχος της ιταλικής αριστεράς Λουτσιάνα Καστελάνα θέλησε να τονίσει μεταξύ των άλλων ότι "οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστήσουν τους Έλληνες διότι ζητούν από τη σημερινή Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη, ισότητα και δημοκρατία".
"Ευχαριστούμε τον Αλέξη και τον Γιάνη που δίνουν μάχη για μας στις Βρυξέλλες", είπε η Λουτσιάνα Καστελίνα.
Το "παρών" έδωσαν και οργανώσεις Ιταλών εποχικών εργαζομένων, κινήματα υπέρ της διατήρησης του νερού ως δημόσιου αγαθού και φοιτητικές ενώσεις.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο πήρε ο οικονομολόγος Χάρης Γκολέμης, ο οποίος σε δηλώσεις στο ΑΠΕ υπογράμμισε : "Είμαστε εδώ για να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση της Ευρώπης στη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα πρέπει να αντέξει ως παράδειγμα που θα ανατρέψει τη λιτότητα παντού στην Ευρώπη και θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην Ισπανία".

Η συνείδηση της Αριστεράς δεν χωράει ούτε ένα νεκρό...μην τη λερώσετε

Δικαιοσύνη μέσα κι έξω από τις φυλακές ζητάω. Την κατάργηση των διακρίσεων και των στερεοτύπων ζητάω. Την Αριστερά ζητάω μέσα από πράξεις κι όχι από θερμά λόγια συμπαράστασης, κατανόησης κι ευχολογίων. Άντε, κουνηθείτε. Σε άλλα πράγματα ίσως να κάνουμε και υπομονή, στη βαρβαρότητα όχι. Κερδίσατε τις εκλογές, είναι η ώρα να νικήσετε και να εξαφανίσετε τις λογικές και τις πρακτικές της προηγούμενης κατάστασης. Του ΣαμαραΡαχοϊσμού και των χρυσαυγιτών. Άντε, βιαστείτε. Η συνείδηση της Αριστεράς δεν χωράει ούτε ένα νεκρό από απόγνωση ή από εγκατάλειψη. Μην τη λερώνετε.


Ένα από αυτά είναι το θέμα των «φιλοξενουμένων» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, των φυλακισμένων στα κολαστήρια, των συλληφθέντων που χωρίς δίκη σαπίζουν σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων επειδή… δεν χωράνε άλλους τα κολαστήρια. Έχουμε κολλήσει στην κόλαση του Δάντη, στην κόλαση των απάνθρωπων, στην κόλαση της αδιαφορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση υπερασπίστηκε θερμά όλους αυτούς τους ανθρώπους, τα δικαιώματά τους, την αξιοπρέπειά τους. Οι άλλοι το μόνο που υπερασπίστηκαν ήταν η εξαφάνιση αυτών των ανθρώπων. Τους περίσσευαν. Τους ενοχλούσαν. Τους μισούσαν. Τους χλεύαζαν. Τους σκότωναν.