Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Εμπλοκή στο Eurogroup μετά τη νέα διαφωνία Ελλάδας – Γερμανίας

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης κείμενο που δεν συνάδει με όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, ενώ γίνεται λόγος για «παράλογη και μη αποδεκτή επιμονή» ορισμένων κύκλων για την εφαρμογή του μνημονίου. Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, τονίζεται.

Αναλυτικά, το κείμενο αναφέρει: «Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

»Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος "έφυγε" από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν τον χρόνο τους.

»Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Συγκλονιστικό άρθρο Βαρουφάκη στους New York Times

"Ποτέ μου δεν θα έπαιζα τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας σαν ένα παιχνίδι πόκερ ή μπλακ τζακ" τονίζει κατηγορηματικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στους New York Times. ”

"Ποτέ μου δεν θα έπαιζα τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας σαν ένα παιχνίδι πόκερ ή μπλακ τζακ" τονίζει κατηγορηματικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στους New York Times. "Η Ελλάδα αποζητά την καλύτερη δυνατή λύση, παραμένοντας όμως αμετακίνητη σε κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για την ανάκαμψη της οικονομίας" επισημαίνει.

Προσθέτει ακόμη ότι "η διαφορά της νέας κυβέρνησης από τις προηγούμενες είναι ότι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα συμφέροντα και παράλληλα να μην αφήσουν τους πιστωτές μας να αντιμετωπίσουν τη χώρα σαν αποικία κράτους".

Ολόκληρο το άρθρο

Γράφω αυτό το κομμάτι στο περιθώριο μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας μου - το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να σημαδέψει μια γενιά και να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πολιτικής στο πείραμα της Ευρώπης για νομισματική ένωση.
Οι θεωρητικοί του παιχνιδιού κάνουν αναλύσεις σαν να επρόκειτο για μια απλή μοιρασιά της πίτας που περιλαμβάνει εγωιστές παίκτες. Ακριβώς επειδή πέρασα πολλά χρόνια της ζωής μου ως ακαδημαϊκός ερευνώντας τη θεωρία των παιγνίων, κάποιοι αναλυτές βιάστηκαν να προϋποθέσουν πως σαν υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, έφτιαχνα επιμελώς μπλόφες, στρατηγικές και επιλογές εκτός του τραπεζιού, παλεύοντας να βελτιώσω ένα "κακό χαρτί". Τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει πέρα από την αλήθεια.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 

Εξήραν τη στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με την Ελλάδα έτοιμη να βρεθεί χωρίς χρήματα και έχοντας την ανάγκη γερμανικής υποστήριξης για να πάρει κατεπειγόντως λεφτά, ο κ. Βαρουφάκης φαινόταν ενώπιον αριθμητικά υπέρτερου και με μεγαλύτερη δύναμη πυρός εχθρού. Παρόλα αυτά, αυτός ήταν εκείνος που επέδωσε το τελεσίγραφο κατά τη συνάντηση της 5ης Φεβρουαρίου: επαναδιαπραγματευτείτε τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδος ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλιώς διακινδυνεύστε μια αμοιβαία ολοκληρωτική καταστροφή!» έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.

«Η απάντηση του κ. Σόιμπλε ήταν ένα σταθερό "όχι". Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τουςκανόνες» επισήμαναν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε μεγάλη ανάλυσή τους την Παρασκευή. Οσο και αν το αναφερόμενο γεγονός έχει συμβεί μόλις πριν από δέκα μέρες, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ολων τα μάτια είναι στραμμένα στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Οι πάντες αναρωτιούνται αν θα βρεθεί συμφωνημένη λύση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Μια πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Οι Γερμανοί αδιαφορούν για τις εκλογέςπου έγιναν στην Ελλάδα. Αδιαφορούν για το ότι οι πολίτες της χώρας μας είναι έξω φρενών εναντίον της Γερμανίας για το μνημονιακό καθεστώς της εθνικά επαίσχυντης και οικονομικά εξουθενωτικής λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα. Αδιαφορούν για το ότι ακριβώς «επειδή οι Ελληνες αισθάνθηκαν ως αναξιοπρεπή αυτή την πολιτική ανάμειξη απέξω, σάρωσαν μόλις την κυβέρνησή τους από το αξίωμά της δια της δημοκρατικής οδού», όπως έγραψε η γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».