Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Σθεναρό «όχι» στον ωμό εκβιασμό


Αν και το τελεσίγραφο επέδωσε ο Ντάισελμπλουμ, ο εκβιασμός προς την ελληνική κυβέρνηση είχε άρωμα Βερολίνου | REUTERS/Francois Lenoir

Το μαχαίρι στον λαιμό έβαλαν στην Ελλάδα οι εταίροι και δανειστές, ακολουθώντας τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να αποδεχθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας την παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, ιδίως στα εργασιακά, τις συντάξεις, τον φορολογικό τομέα, τον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Και μετά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν με ευέλικτο τρόπο ορισμένα μέτρα...

Το τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την απόρριψη του κειμένου που υπέβαλαν για αποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία. Ο Ολλανδός αναγνώρισε ότι πριν υποβληθεί το εν λόγω κείμενο, είχε βρεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο συμβιβασμού που είχε επεξεργαστεί ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

IISCA: Πολιτική απόφαση της Γερμανίας θεωρείται η υπαναχώρηση από την αρχική συμφωνία.


Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός της διαφωνίας Ελλάδας και Ε.Ε. παρά την αρχική συμφωνία που είχε διατυπωθεί προ 24 ωρών στα τεχνικά σημεία. Στο τέλος της χθεσινής διάσκεψης του Eurogroup, ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος , Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πώς είχε υπάρξει συμφωνία αρχικά και υπήρξε υπαναχώρηση.

Στην αρχική συμφωνία φάνηκε διαθετειμένος να υπογράψει ο ίδιος όπως ειπώθηκε στην συνέντευξη τύπου. Αμέσως όμως όταν διαπιστώθηκε πώς είχε αποσυρθεί αυτό το έγγραφο παρά την υπογραφή του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ, ο κ. Βαρουφάκης και η Ελληνική αποστολή αποφάσισαν να δηλώσουν την αντίθεση τους και να μην συμφωνήσουν με το νέο έγγραφο που ζητούσε ότι ίσχυε και πριν την τεχνική συμφωνία. Να τηρηθεί δηλαδή η συνέχιση των όρων του μνημονίου.

Στις δηλώσεις τώρα από Γερμανούς απεσταλμένους αλλά και ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκαν οτι υπήρξε τέτοια συμφωνία. Όμως αυτό μάλλον πρόκειται για ψεύδος απροκάλυπτο καθώς λίγες ώρες μετά το κανάλι Channel 4 και ο δημοσιογράφος Paul Mason ανέβασε το draft έγγραφο της συμφωνίας εκείνης. Παραθέτουμε στοιχεία του.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Προφανώς και θα βόλευε αρκετούς ηγέτες, κυβερνήσεις και παράγοντες στην Ευρωζώνη, αλλά και πολιτικούς εντός Ελλάδας να “βγάλουν τρελό” τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ώστε να κορυφωθεί η συστηματική προσπάθεια αμφισβήτησης και αποδόμησής του που έχει ξεκινήσει από το έκτακτο Eurogroup.
Έτσι, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε χτες στη συνέντευξη Τύπου ότι ενώ τον είχαν ενημερώσει πως θα παρουσιαζόταν στη Σύσκεψη το προσχέδιο του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τελικά του ζήτησαν να υπογράψει κάποιο άλλο προσχέδιο που παρουσίασε ο Ντάισελμπλουμ και όλα έδειχναν ότι το είχε συντάξει ο Σόιμπλε, ξαφνικά όλοι έδειξαν να μην καταλαβαίνουν τι εννοούσε. Ένα «Μα σε ποιο προσχέδιο Μοσκοβισί αναφέρεται;» απλωνόταν στην ατμόσφαιρα και η αμφισβήτηση για την αξιοπιστία Βαρουφάκη είχε ξεκινήσει για τα καλά.
Το Reuters έσπευσε μάλιστα να ανεβάσει δημοσίευμα στο οποίο διαβεβαίωνε πως σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους δεν υπήρξε άλλο κείμενο εκτός από αυτό που παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Δεν αρκούσε αυτό, αλλά στη συνέχεια έσπευσε και ο δημοσιογράφος των… έγκυρων Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, με ένα tweet του να διαβεβαιώσει με τη σειρά του ότι… δεν υπάρχει το εν λόγω προσχέδιο, στο οποίο αναφερόταν ο Βαρουφάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν υπήρχε προσχέδιο αλλά “Ήταν περισσότερο μία δήλωση αρχών που είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές”