Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ένας (ακόμα) νεκρός…


Χτες στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, ένας ακόμα άστεγος βρήκε το θάνατο. Ο θάνατος φαίνεται να προήλθε από εγκαύματα καθώς είχε ανάψει φωτιά για να ζεσταθεί από τον χιονιά…

Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
Στην Ελλάδα των χιλιάδων άστεγων, σύμφωνα με την απογραφή που διεξήχθη το 2011 από την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν 6.384.353 κατοικίες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το 35,3% των κατοικιών αυτών είναι κενές και οι περισσότερες βρίσκονται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ώρα όμως που πάνω από 2.000.000 κατοικίες είναι κενές (με εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές να βρίσκονται στην Αθήνα), χιλιάδες είναι οι άστεγοι στους δρόμους και ακόμα περισσότερες χιλιάδες οι οικογένειες που η οικονομική καταστροφή εξωθεί κι αυτές στο δρόμο, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια και ενοίκια. 

***

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΕ στα κράτη – μέλη της υπάρχουν πάνω από 4 εκατομμύρια άστεγοι.

Όμως: Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» στην ΕΕ των 4 εκατομμυρίων αστέγων υπάρχουν 11 εκατομμύρια σπίτια που είναι άδεια.

ΑΝΑΔΙΠΛΩΘΗΚΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP

Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής του Γερμανικού «όχι» στην Ελλάδα, που πάγωσε και τρόμαξε εχθές (19/02/2015) την παγκόσμια κοινότητα δημιουργώντας φόβους για μια ανεξέλεγκτη διεθνή οικονομική κρίση, η γερμανική στάση κάμφθηκε. Όμως ακόμη τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.


Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Όλα θα κριθούν σήμερα. Η προεργασία που έγινε χθες στο EuroWorking Group, το οποίο κράτησε πάνω από 6 ώρες, έφερε πιο κοντά από ποτέ Ελλάδα και Γερμανία, η οποία παρά την αρχική άρνηση στο ελληνικό αίτημα, φαίνεται πως τελικά συνεργάστηκε για τη δημιουργία ενός κοινού κειμένου, με το τέλος της χθεσινής ημέρας. Η χθεσινή συνάντηση προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε εν μέσω μεγάλων πιέσεων για εξεύρεση λύσης, με μαραθώνιους τηλεφωνημάτων μεταξύ αρχηγών κρατών και των υπουργών οικονομικών ΗΠΑ και Ευρωζώνης.

Πιέσεις θα δεχτεί εξάλλου η γερμανική πλευρά στο τετ α τετ που θα έχει σήμερα το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή τους συνομιλία: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Α. Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση».