Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Γενναίοι Δρομείς «παίρνουν τα βουνά» για τα παιδιά με καρκίνο

Ανάβαση στις τρείς κορυφές της Αττικής μέσα σε μια μόλις ημέρα θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 1η Μαρτίου οι έμπειροι δρομείς μακρινών αποστάσεων Τάκης Μπαφίτης και Λεωνίδας Αθανασόπουλος με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου Φλόγα και των παιδιών που νοσούν από καρκίνο.
` Η εκκίνηση (7 π.μ) και ο τερματισμός θα γίνουν στο «Σπίτι» των παιδιών της Φλόγας ( Αιγίου 6-8, Γουδή) . Εκεί θα τους περιμένουν οι άνθρωποι και τα παιδιά της Φλόγας για να τους συγχαρούν και να τους ευχαριστήσουν.
Οι δρομείς σε έκφραση συμπαράστασης στα παιδιά με καρκίνο, θα ξεκινήσουν το δύσκολο αυτό ταξίδι κατεθυνόμενοι αρχικά προς την κορυφή Υμηττού και στη συνέχεια στις κορυφές της Πεντέλης και της Πάρνηθας.
Η δράση αυτή αποτελεί μια έκκληση για ευαισθητοποίηση και προσφορά σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας όπως επίσης και μια πρόσκληση για όσους … «τολμηρούς» θέλουν να συνοδεύσουν τους δρομείς.
Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να το κάνουν με δύο τρόπους
Μέσω τραπεζικής κατάθεσης
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 

Ύπουλο χτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια

Αίσθηση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η απόφαση του νέου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, να αποσυρθούν οι κλούβες των ΜΑΤ από την περιοχή των Εξαρχείων, αν και στο Διδυμότειχο και στην Κοζάνη δεν το πήραν και πολύ χαμπάρι, γιατί δεν ξέρουν κατά πού πέφτουν τα Εξάρχεια και ούτε θέλουν να μάθουν.

Η απόσυρση των κλουβών από τα Εξάρχεια είχε σαν αποτέλεσμα να προσγειωθούν οι ιπτάμενοι αναρχικοί στην πλατεία Εξαρχείων, και να μην υπάρχει ούτε θέση ελεύθερη στα καφέ και στα σουβλατζίδικα.
Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, επήλθε αμηχανία, οι αναρχικοί άρχισαν να βαριούνται και τώρα ζητούν από τον Γιάννη Πανούση να επιστρέψουν οι κλούβες με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, ώστε να μην χάσει η περιοχή το παραδοσιακό της χρώμα.
Παράλληλα, οι αναρχικοί ζητούν να παραμείνουν οι παραδοσιακοί ασφαλίτες στα Εξάρχεια -για να υπάρχει κάποια ποικιλία- και υπόσχονται πως δεν θα τους πειράξουν.
Ενοχλημένοι από την απόσυρση των κλουβών των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια είναι και οι νεαροί από τα βόρεια προάστια που δεν έχουν πια λόγο να τραβιούνται τα Σαββατόβραδα από την Εκάλη στην πλατεία Εξαρχείων, για να νιώσουν πως -εκτός από τους πλούσιους γονείς τους, τα πλούσια σπίτια τους και τα πλούσια σχολεία τους- τους καταπιέζουν και τα ΜΑΤ που είναι κάπως πιο φτωχά αλλά είναι τα σκυλιά των πλούσιων αφεντικών.

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα έκανε μια χάρη στην Ευρώπη

Με νέο άρθρο του στους New York Times, o Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκαν – ένα έντονα επιδραστικό πρόσωπο και ένθερμος θιασώτης των περισσότερων ελληνικών θέσεων, δηλώνει πως η Ελλάδα δεν είναι η μεγάλη χαμένη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Υπό τον τίτλο: «Τι κέρδισε η Ελλάδα» αναλύει τους τομείς που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιχαίρει, αλλά τους άλλους για τους οποίους δέχεται έντονη κριτική. Γράφει συγκεκριμένα:

«Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολύ δράμα, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Έλληνες συμπλήρωσαν κάποιες λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τους όρους. Αν πιστέψουμε τα δελτία ειδήσεων και την αρθρογραφία των ημερών, θα πρέπει να σκεφτούμε πως συνέβη μια καταστροφή ή μια παράδοση από πλευράς της νέας κυβέρνησης. Ακόμη και ορισμένες παρατάξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύουν. Κι όμως, όχι! Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις, αν και οι μεγάλες μάχες δεν έχουν έρθει ακόμη. Πιστεύω πως η Ελλάδα έκανε μια χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Το κύριο θέμα της έριδος

Εξηγεί ο Κρούγκμαν: «Για να καταλάβουμε τι συνέβη θα πρέπει να κατανοήσουμε το κύριο θέμα της έριδος. Αφορά μόνο έναν αριθμό: το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι αυτό που μετράει τους πόρους που μεταφέρει στην πραγματικότητα η Ελλάδα προς τους πιστωτές της. Για την Ελλάδα της ύφεσης το να τρέξει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που χρειάζεται όμως απίστευτες θυσίες. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές πως επιδιώκει να τρέξει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν είστε θυμωμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ανέστρεψαν πλήρως τη λιτότητα και δεν έγινε μια στροφή προς τα Κεϋνσιανά δημοσιονομικά κίνητρα, απλώς δεν δώσατε μεγάλη προσοχή».

Μίκης Θεοδωράκης: Αισθάνομαι ντροπή για τη νέα Βουλή. Πείτε ΟΧΙ στα Μνημόνια


Ο Μίκης Θεοδωράκης απέστειλε σήμερα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα χαιρετισμό του για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ, αύριο, Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη με δική του επιστολή.

«Χαιρετίζω την συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στο Σύνταγμα με στόχο την πρόταση Νόμου για την κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ότι αν και πέρασε ένας μήνας από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία στη Βουλή της Αριστεράς (γενικά) στη χώρα μας, εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω προδοτικές δεσμεύσεις:

Πρώτον: η παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας στους ξένους.

Δεύτερον: η καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας και

Τρίτον: η απαγόρευση άσκησης εθνικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.

Οι γελοιογραφίες της ημέρας!


Ούτε “δημιουργική”, ούτε “ασάφεια”


Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος στον ΕΝΙΚΟ

Τι κείμενο είναι αυτό που έστειλε η κυβέρνηση με τις «μεταρρυθμίσεις» της στις Βρυξέλλες, το οποίο έγινε δεκτό μετ’ επαίνων από τους «εταίρους»; Είναι ένα κείμενο… «δημιουργικής ασάφειας» απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη και ταυτόχρονα κλείνουν πονηρά το μάτι υπονοώντας ότι μέσω αυτής της… «δημιουργικής ασάφειας» θα πετύχουν εκείνες τις θεαματικές ντρίμπλες που θα ζαλίσουν την «θεσμοτρόικα» και έτσι θα εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική…
Ας αφήσουμε κατά μέρος αν η επίκληση στις επίδοξες μελλοντικές ντρίμπλες γίνεται για να ξεγελαστεί η «θεσμοτρόικα» ή για να «αποκοιμηθεί» ο ελληνικός λαός, και πάμε να δούμε το κείμενο αυτό καθ’ αυτό ώστε να διαπιστώσουμε, τελικά, πόσο «δημιουργικό» και πόσο «ασαφές» είναι.
Διαβάζουμε στο (και αποκαλούμενο) «μέιλ Βαρουφάκη»:
α) «Η πολιτική ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές οι οποίοι θα εξομαλυνθούν (…) με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις». Αλήθεια, από αυτή την δήλωση εκείνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί; Η’ ότι πολύ περισσότερο θα καταργηθεί στα είδης πρώτης ανάγκης; Αλήθεια, ποιος δεν καταλαβαίνει ότι εδώ η κυβέρνηση δεσμεύεται για αύξηση του ΦΠΑ και εκείνο που μένει είναι δούμε το πού, το πώς, το πότε και το πόσο; 

Έρχεται το Μάρτιο νομοσχέδιο-μαμούθ για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ Μνημονίου καθεστώς


Εκτενές νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα είναι έτοιμο εντός Μαρτίου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, θα προβλέπει εφαρμογή του αυξημένου κατώτατου μισθού των 751 ευρώ, εντός του 2016, καθώς και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας στα πρότυπα του προ των μνημονίων νομοθετικού καθεστώτος, αλλά και αποκατάσταση της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας των συμβάσεων, επαναφορά του ορίου των ομαδικών απολύσεων και του ύψους της αποζημίωσης, και ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Οι λεπτομέρειες και τα επιμέρους βήματα της διαδικασίας επαναφοράς των κατώτατων αμοιβών θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
«Εμείς θα θέσουμε τον χρονικό ορίζοντα της επαναφοράς των κατώτατων αμοιβών, αλλά δεν θα μπούμε σε λογική επιβολής τους ../ Θα απελευθερώσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον τρόπο εφαρμογής του νέου κατώτατου θα των συναποφασίσουν οι κοινωνικού εταίροι», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφορικά με το ζήτημα της έγκρισης των εκάστοτε νομοσχεδίων από τους ευρωπαϊκούς εταίρους, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, χωρίς όμως πλέον τα νομοσχέδια να τίθενται υπό την τελική έγκριση των ευρωπαϊκών εταίρων.

Ευρωζώνη: Η τελική μάχη της επιβίωσης

Καθώς η προσοχή των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης βρισκόταν, δικαιολογημένα, στραμμένη στη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στα διαδοχικά eurogroup, η εφημερίδα Financial Times παρουσίασε μια πολιτική βόμβα για το μέλλον της ευρωζώνης, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ο γνωστός δημοσιογράφος, Πίτερ Σπίγκελ, αποκάλυψε έκθεση του Γιούνκερ, η οποία θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στο κείμενο, το οποίο εκτός από την υπογραφή του προέδρου της Κομισιόν, έφερε και τα ονόματα του επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του προέδρου του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τασκ, γίνεται σαφής αναφορά στην αδυναμία της ευρωζώνης να αντιπαρατεθεί με την αμερικανική οικονομία και προτείνονται μια σειρά λύσεων.

Εν συντομία ο Γιούνκερ εμμέσως πλην σαφώς προτείνει τη χάραξη ενός κοινού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης, τη δημιουργία νέου κοινοβουλίου των χωρών μελών της νομισματικής ένωσης αλλά και την ύπαρξη ενός μηχανισμού που θα τιμωρεί τα «απείθαρχα» μέλη της ένωσης.

Παραμένει άγνωστο εάν η ΕΚΤ ήθελε εξ αρχής να «διαρρεύσει» τις θέσεις της ή αν κάποιος άλλος ισχυρός παίχτης προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να προκαταβάλει τυχόν εξελίξεις. Αρκετοί αναλυτές πάντως έσπευσαν να σημειώσουν ότι σε βάθος χρόνου το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να έχει πολύ πιο δραστικές επιπτώσεις για το μέλλον του ευρώ αλλά και για την διαρκή οικονομική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ευρώπης, σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.