Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Στη σκιά του φόβου


Ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσάπτει στην νέα ελληνική κυβέρνηση «έλλειμμα διαπραγματευτικής ικανότητος» κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup. Μπορεί η παρατήρηση να είναι ακριβής και η νεότευκτη ελληνική πλευρά να παραμένει όντως υπόλογη για έλλειμμα προπαρασκευής, σοβαρότητος και υπευθυνότητος. Ωστόσο, θα ήταν πληρέστερη και απείρως ακριβέστερη, εάν στις επισημάνσεις του συμπεριελάμβανε με τους κατάλληλους χαρακτηρισμούς και την ευρωπαϊκή πλευρά, κυρίως την γερμανική. Η χώρα που σήμερα ηγείται του ευρωπαϊκού εγχειρήματος εμφανίζει δραματικό έλλειμμα διαπραγματευτικής ικανότητος με εταίρους στο κοινό νόμισμα, κατά πολύ σοβαρότερο και κρισιμότερο από ό,τι η Ελλάδα.
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας 
στο Πανεπιστήμιο Paris VIII
Εάν το ζητούμενο στις σημερινές συνθήκες είναι η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, δεν αρκεί να επιρρίπτονται μονομερώς ευθύνες, ακόμη και βάσιμες, στην ελληνική πλευρά, που δεν αποτελεί παρά ένα μικροσκοπικό 2,8% του ευρωπαϊκού συνόλου, ενώ παράλληλα αποσιωπιούνται αυτές, πολύ μεγαλύτερες και κατά πολύ καθοριστικότερες, των Ευρωπαίων εταίρων.

Εντυπωσιάζει η ελαφρότητα με την οποία διακινείται και επισείεται το ενδεχόμενο της ελληνικής εξόδου απο το ευρώ, ωσάν η ελληνική περίπτωση να ήταν η κύρια και αποκλειστική αιτία για την τρέχουσα αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος και της αντίστοιχης οικονομικής περιοχής. Παρόμοια τοποθέτηση θα είχε κάποια βάση, εάν η Ευρωζώνη παρέμενε σε ανοδική πορεία με υψηλές επιδόσεις, ενώ η Ελλάδα σε καθοδική λόγω των «αμαρτημάτων» της. Όμως, δεν είναι αυτή η τρέχουσα περίπτωση. Εάν η Ελλάδα καταγράφει σήμερα πρωτοφανή απώλεια εθνικού εισοδήματος, σαρωτική ανεργία και διόγκωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, οι υπόλοιποι εταίροι στο κοινό νόμισμα, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, δεν εμφανίζουν θετικά επιτεύγματα, αλλά μόνον αρνητικά και επιδεινούμενα προς την αυτή με την χώρα μας κατεύθυνση, δηλαδή προς την ύφεση, την ανεργία και τον αποπληθωρισμό, που αποτελειώνει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα στην κορυφή του ευρωπαϊκού παγόβουνου.

Τους... BAPOYFUCKΗΣΕ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στους Έλληνες ακύρωση του μνημονίου. Οι Γερμανοί ζητούσαν παράταση του προγράμματος.
Ο Βαρουφάκης είπε: "Το πρόγραμμα αποτελείται από 2 πράγματα. Από τη δανειακή σύμβαση και από το μνημόνιο. Το μνημόνιο έχει τα μέτρα. Αυτό πρέπει να ακυρώσουμε. Εγώ λοιπόν θα τους προτείνω την παράταση ΜΟΝΟ της δανειακής σύμβασης. Και οριακά, μπορεί να περάσει..."!
Οι Γερμανοί που κατάλαβαν τη διαφορά βγήκαν αμέσως να χαρακτηρίσουν την αίτηση της Ελλάδας ως ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ.
Μπορεί η Ελλάδα να συνέχιζε να δεσμεύεται απέναντι στους δανειστές, ουσιαστικά όμως το προτεκτοράτο τους το έχαναν οι Γερμανοί.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι Γερμανοί έλεγαν την αλήθεια! 
http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/42005-tous-bapoyfuckise

Μια σημείωση για τον ΣΥΡΙΖΑ: χρεωμένοι ναι, αλλά όχι ένοχοι!


Η εντύπωση που έχει κανείς από από τα δικά μας ΜΜΕ είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αποτελείται από ένα τσούρμο λαϊκιστών εξτρεμιστών που υποστηρίζουν «παράλογα» και «ανεύθυνα» λαϊκιστικά μέτρα. Τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Είναι, αντιθέτως, η πολιτική της ΕΕ που έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι, καταφανώς παράλογη. Από το 2008, η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα λιτότητας για να βάλει τα οικονομικά της σε τάξη. Ωστόσο σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, αφού η χώρα υπέστη μια τρομακτική οπισθοδρόμηση, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή. Πράγματι, το χρέος της χώρας αυξήθηκε από λίγο πιο πάνω από το 100% του ΑΕΠ στο 175%, και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 320 δις ευρώ. Αν αυτό δεν είναι παράλογο, τότε αυτή η λέξη δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Γιατί, λοιπόν, η ΕΕ κάνει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η πολιτική της ΕΕ προς τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική «παράταση και υποκρισία” – παρατείνουμε την περιόδο αποπληρωμής, αλλά προσποιούμαστε ότι όλα τα χρέη τελικά θα αποπληρωθούν. Γιατί, λοιπόν, η μυθοπλασία της αποπληρωμής είναι τόσο επίμονη; Δεν είναι μόνο ότι αυτή η φαντασίωση κάνει την παράταση αποπληρωμής του χρέους πιο εύκολα αποδεκτή στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Ούτε ότι ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους μπορεί να δώσει αφορμή για παρόμοια αιτήματα εκ μέρους των Πορτογάλων, των Ιρλανδών και των Ισπανών. Ο πραγματικός λόγος είναι απλά ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν πραγματικά το χρέος να αποπληρωθεί. Ο πραγματικός στόχος εκείνου που δανείζει χρήματα στον οφειλέτη δεν είναι να πάρει πίσω τα χρωστούμενα με τόκο, αλλά η επ ‘αόριστον διαιώνιση του χρέους που διατηρεί τον οφειλέτη σε θέση μόνιμης εξάρτησης και υποταγής. Μια δεκαετία πριν, η Αργεντινή αποφάσισε να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ πριν από την ώρα του (με οικονομική βοήθεια από τη Βενεζουέλα). Η αντίδραση του ΔΝΤ ήταν απρόσμενη: αντί να είναι ευτυχείς που πήραν πίσω τα χρήματά τους, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Αργεντινή θα χρησιμοποιήσει τη νεοαποκτηθείσα ελευθερία και οικονομική ανεξαρτησία από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να εγκαταλείψει τη συντηρητική δημοσιονομική πολιτική και να επιδοθεί σε αλόγιστες σπατάλες… Το χρέος είναι ένα μέσο ελέγχου του οφειλέτη, και ως εκ τούτου, αγωνίζεται να διευρυνθεί και να αναπαραχθεί.

«Οι άπληστοι Έλληνες», ο ρόλος του Σόιμπλε και των τραπεζών στην εκστρατεία μίσους της BILD

Η νέα ανθελληνική προπαγάνδα της γερμανικής εφημερίδας BILD-Zeitung είναι μία από τις «μαύρες» σελίδες της δημοσιογραφίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. «Όχι άλλα δισεκατομμύρια στους άπληστους Έλληνες» ήταν το αισχρό πρωτοσέλιδο της BILD, καλώντας μάλιστα τους αναγνώστες της να τραβήξουν «selfies» με αυτό και να τις στείλουν στην εφημερίδα.

Μια τόσο οργανωμένη συκοφαντία ενός ευρωπαϊκού λαού προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Είναι τυχαίο ότι η BILD προωθεί, ουσιαστικά, τις θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών; Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εισηγήθηκε να ψηφιστεί στο γερμανικό κοινοβούλιο η συμφωνία του Eurogroup, έχει, ωστόσο, αναλάβει προσωπικά τη δυσφημιστική «σταυροφορία» εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Λίγο πριν το τέλος της πολιτικής του καριέρας, ο Σόιμπλε τα δίνει όλα για να αποτύχει μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο που «τόλμησε» να μιλήσει για την Ευρώπη των λαών και να αμφισβητήσει τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των αγορών.

Ο «σκληρός» δεξιός Γερμανός πολιτικός δεν θα μπει στα βιβλία της ιστορίας για την Ε.Ε ως σωτήρας, αλλά ως ένας υπονομευτής του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Του ταιριάζει γάντι να υποστηρίζει την επιχειρηματολογία του μια κίτρινη φυλλάδα, όπως η BILD. Ο λαϊκισμός εναντίον της Ελλάδας πουλάει στη Γερμανία, έχει εκτραφεί συστηματικά, όλα αυτά τα χρόνια, από τη συνεχή επιτιμητική ρητορική Γερμανών πολιτικών. Τώρα, βρίσκεται στο απόγειο του χάρη στη «δημοσιογραφική» σχολή της Axel Springer A.G., της ιδιοκτήτριας εταιρείας της εφημερίδας.