Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Κιλελέρ: 6 Μαρτίου η επέτειος του Κιλελέρ, η ηρωική εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών

Η 6η Μαρτίου είναι η επέτειος του Κιλελέρ, η ηρωική εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ενάντια στο κράτος καταστολής και τους τσιφλικάδες.
Η επέτειος αυτή, που τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, είναι ταυτόχρονα ημέρα μνήμης και αγώνων.Η κατάσταση στην Ελλάδα τότε, είχε πολλές ομοιότητες με τη σημερινή. Από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η οικονομική καπιταλιστική κρίση αύξησε την ανεργία και τις τιμές των αγαθών (στασιμοπληθωρισμός).

 
Η χαώδης πολιτική κατάσταση, η βαριά φορολογία, η διαφθορά, αναγκάζουν τους νέους σε μετανάστευση. Από το 1900-1910, 200.000 γεωργοί και εργάτες εγκαταλείπουν τη χώρα. Όπως και σήμερα, οι πολιτικοί αρνούνταν βασικά δικαιώματα, δείχνοντας αλαζονεία. Ο Χ. Τρικούπης πχ ήταν αντίθετος με την απαλλοτρίωση για να μη χάσει, όπως έλεγε, ξένους επενδυτές.Η χώρα στέναζε από τις συνέπειες της πτώχευσης και την υποταγή στους ξένους. Στον αγροτικό τομέα, οι έλληνες τσιφλικάδες, που διαδέχθηκαν τους οθωμανούς, είχαν δικαιώματα απόλυτης κυριότητας σε όλη την ιδιοκτησία τους, ενώ οι κολίγοι είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλοπαροίκου, αφού ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν στον αφέντη τη μισή παραγωγή και άλλα προϊόντα, ενοίκιο για τη βοσκή των ζώων τους και άλλα πολλά. Παράλληλα δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες, ζούσαν σε τρώγλες και ανέχονταν τις ταπεινώσεις από τους μεγαλοκτηματίες.

Βεργόπουλος: «Το αγγλοσαξωνικό μοντέλο ταιριάζει στην Ελλάδα»

Για κοινωνική και οικονομική καταστροφή της Ελλάδας, κάνει λόγο ο καθηγητής Οικονομικών, Κώστας Βεργόπουλος, ο οποίος διερωτάται «αν οι άνθρωποι πεθαίνουν, πως θα πάρουν οι δανειστές τα λεφτά τους;»

ΕΡ: Ποιο μοντέλο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση στην παρούσα;

ΑΠ. Η σωστή τοποθέτηση είναι αυτή που έχουν οι Αγγλοσάξονες, οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι. Επιτρέπουν στον οφειλέτη να αναπτύξει την οικονομία. Γι’ αυτό και ο Ομπάμα είπε τώρα ότι δεν είναι λογικό να συμπιέζουμε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση όπως η ελληνική. Έχει απόλυτο δίκιο. Ο ίδιος δε, έβγαλε την αμερικάνικη οικονομία από την κρίση χωρίς ποτέ να ακολουθήσει πολιτική λιτότητας.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος, περισσότερο και από το χρέος, είναι η λιτότητα. Γιατί η λιτότητα φέρνει ύφεση, η ύφεση φέρνει ανεργία, ενώ κλείνουν οι επιχειρήσεις. Και αιτία, ή πρόσχημα γι’ αυτό, για τη λιτότητα δηλαδή, είναι το χρέος. Επίσης, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι θέλει να κάνει την ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Δηλαδή πρέπει να πέσουν οι μισθοί, το κόστος εργασίας, για να πουλάει η Ελλάδα περισσότερο στο εξωτερικό. Αλλά αυτό αποδεικνύεται λάθος διότι ενώ έχουν κοπεί κατά 45% οι μισθοί, επενδύσεις δεν γίνονται, και, ως γνωστόν, ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει χωρίς επενδύσεις.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ «NEOΑΠΟΙΚΙΑΚΟΙ» ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» - ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΙΚ ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP 

Σε νέους «νεοαποικιακού» τύπου και ύφους εκβιασμούς προς την Ελλάδα προέβη ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ μετά και το διπλό χθεσινό εκβιαστικό «όχι» του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ακολουθώντας τις γερμανο-ΕΕ κατευθύνσεις αρνήθηκε τόσο την αύξηση των ορίων για έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, όσο και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις αυτές.

Παράλληλα, έδωσε ELA με το «σταγονόμετρο» αυξάνοντας μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ την έκτακτη παροχή ρευστότητας (στα 68,8 δισ. ευρώ). (βλ. περισσότερα ΕΔΩ)