Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Και στο βάθος... Σιν Φέιν

Του Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos οι Ιρλανδοί αμφισβητούν τη λιτότητα

ΣΥΡΙΖΑ και Podemos αναφέρονται όλο και πιο συχνά ως δίπτυχο στα διεθνή δημοσιεύματα, με τους περισσότερους αναλυτές να προεξοφλούν την εκλογική επιτυχία της ισπανικής Αριστεράς στις επικείμενες εκλογές. Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο κομμάτι του ντόμινο; Πιθανότατα η Ιρλανδία, μια ακόμη χώρα των PΙIGS, που έχοντας πια αποτινάξει για τα καλά τη ρετσινιά του "καλού μαθητή" της τρόικας εξελίσσεται σήμερα σε βασική εστία αντίστασης κατά της λιτότητας στην Ευρώπη.

"Η Ιρλανδία έχει ξυπνήσει" ήταν το χαρακτηριστικό πρόσφατο εντιτόριαλ της εφημερίδας Irish Times. Ο λήθαργος στον οποίο αναφερόταν δεν ήταν άλλος από τη στάση της ιρλανδικής κοινωνίας απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση "κοινωνικοποίησε" το χρέος των τραπεζών της φορτώνοντας σε κάθε πολίτη της "φέσι" 20.000 ευρώ και βυθίζοντας μια ολόκληρη κοινωνία στην κρίση. Ακολούθησαν η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο δανεισμός και το "αναπόφευκτο" Μνημόνιο.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή: μειώσεις μισθών, περικοπές δαπανών, μαζικές απολύσεις, ένα ακόμη κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, η στωικότητα με την οποία οι Ιρλανδοί παρακολουθούσαν την κοινωνική καταστροφή ήταν σχεδόν ανεξήγητη. Δεν υπήρχαν ούτε διαδηλώσεις ούτε απεργίες, παρά μόνο ένα πληγωμένο φιλότιμο για κάθε έπαινο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σχετικά με το πόσο συνετά και υπεύθυνα οι Ιρλανδοί δέχονταν την τιμωρία τους.

SAHRA WAGENKNECHT: ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ SAHRA WAGENKNECHT ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ "DIE LINKE" (06/03/2015)

ΔHΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ DIE LINKE


Η Iskra παραθέτει ανοιχτή επιστολή τoυ γνωστού στελέχους του Die Linke της Γερμανίας και γνωστής μαρξίστριας αγωνίστριας Sahra Wagenknecht στην οποία δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του Die Linke λόγω της απόφασης της ΚΟ να υποστηρίξει την πρόταση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την επέκταση του «ελληνικού προγράμματος» για 4 μήνες και την οποία θεωρεί στρατηγικό λάθος.Επιπλέον, τονίζει ότι έφτασε στην απόφαση αυτή λόγω του τρόπου που της φέρθηκε προσωπικά στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου η πλειοψηφία της ΚΟ, τον οποίο θεωρεί προσβλητικό. Επισημαίνει , δε, ότι η πλειοψηφία της Παράταξης της αρνήθηκε ακόμα και να παρουσιάσει τις θέσεις της για μια διαφορετική στάση στην ψηφοφορία.

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

το φθινόπωρο, θα λάβει χώρα η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Παράταξής μας. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω εγκαίρως ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου ΚΟ της Παράταξης.

ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΚΛΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΝ ΦΕΙΝ-(VIDEO)

Η συγγνώμη του για την αγγλική προφορά του 
Συναρπαστική υπήρξε η υποδοχή του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Συνέδριο του Σιν Φέιν. 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε καταχειροκροτούμενος στο συνέδριο του Σιν Φέιν, στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, που πραγματοποιείται ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στη χώρα. 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανταπέδωσε λέγοντας, ότι ΣΥΡΙΖΑ, Σιν Φέιν και Ποδέμος αλλάζουν την Ευρώπη.
Ιδιαίτερα μοναδική η στιγμή στο κλείσιμο της τοποθέτησης του Ευ. Τσακαλώτου με τον Τζέρυ Άνταμς να στέκεται δίπλα του και να χειροκροτεί.
http://vaspik.blogspot.gr/

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό για μια ακόμα φορά ήρθε στην επικαιρότητα με εκείνο τον στρεβλό τρόπο που επιτρέπει στη φαιότητα και τον μισανθρωπισμό να βυσσοδομεί. Αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να υποβιβάζεται είτε σε ενδοκυβερνητικό αλαλούμ, είτε σε επικοινωνιακό «κόλπο», είτε σε πεδίο εκδήλωσης της γνωστής αντιπολιτευτικής ακροδεξιίλας. 

Μερικά  ενδεικτικά στοιχεία: Σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες πάνω από 23.000 είναι οι νεκροί μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 2000- 2013 στην προσπάθεια να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές («Εφημερίδα των Συντακτών», 6/5/2014). Περισσότεροι από 7.000 - σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Μετανάστευσης - είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που μόνο μέσα στο 2013 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αναζήτησης ενός ασφαλούς .

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών και η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό πέρασμα των δουλεμπόρων. Μόνο την περίοδο 2011 – 2013, το Λιμενικό Σώμα κλήθηκε να επιληφθεί σε πάνω από 500 περιπτώσεις θαλάσσιας διακίνησης 12.000 μεταναστών.

Η έκρηξη των λεγόμενων «μεταναστευτικών ροών» δεν αποτελεί «φυσικό φαινόμενο». Εκδηλώνεται με τρόπο ευθέως ανάλογο των εντάσεων στην περιοχή για τις οποίες καθόλου αθώα δεν είναι η επιθετικότητα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι: Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες το 2007 στη Μεσόγειο ήταν 630. Το 2011, μετά τα «κατορθώματα» της ΕΕ σε Λιβύη, Συρία κλπ, ο αριθμός ξεπέρασε τους 1.500…

Η «τζιχαντιστική τρομοκρατία» έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο και κεντρικό θέμα στη δυτικά ΜΜΕ.

Η συζήτηση «από τα πάνω» γίνεται όπως πάντα σε μια βάση κομμένη και ραμμένη στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών στη Δύση και την ισλαμοφοβική προπαγάνδα κατά των μεταναστών και προσφύγων. Για την Αριστερά, η συζήτηση πρέπει να γίνεται σε τελείως διαφορετική βάση. 
Η τριπλή αντεπανάσταση
Το Ισλαμικό Κράτος κατόρθωσε να αναδειχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη στο πλαίσιο της γενικότερης αντεπανάστασης στον αραβικό κόσμο. Η αντεπανάσταση είναι «τριπλή», όπως είχε πει εύστοχα ο Ζιλμπέρ Ασκάρ: ιμπεριαλιστικά κράτη, αυταρχικά καθεστώτα, φονταμενταλιστικές ομάδες. Ακόμα και όταν τα «μέρη» συγκρούονται μεταξύ τους, η δράση του ενός «τροφοδοτεί» το άλλο. 
Η βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους «αναβαπτίζει» σφαγείς όπως ο Άσαντ και αιμοσταγείς δικτάτορες όπως ο Σίσι σε «εθνικούς ήρωες» και «εγγυητές της σταθερότητας». Ωστόσο, ήταν η καταστολή αυτών των καθεστώτων ενάντια και στις κοσμικές επαναστατικές δυνάμεις αλλά και σε πτέρυγες του «πολιτικού Ισλάμ» που δημιούργησαν το έδαφος για την ανάπτυξη του εξτρεμιστικού «τζιχαντισμού».