Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΜΟΥΝΧΑΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΧΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μούνχαου σε άρθρο του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα, επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της ευρωζώνης το λένε Γερμανία, όχι Ελλάδα».

Ο Μούνχαου σημειώνει πως η Γερμανία είναι εκείνη «που χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις κι όχι η ελληνική αγορά προϊόντων». Παράλληλα, ο γερμανικής καταγωγής αρθρογράφος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωζώνη εξαιτίας των τακτικισμών του Βερολίνου. «Τα περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να πάνε άσχημα στην Ευρωζώνη, πήγαν, με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της κεντρικής Ευρώπης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα», υπογραμμίζει.

Ολόκληρο το άρθρο του Βόλφγκανγκ Μούνχαου

«Τα περισσότερα από όσα μπορούσαν να πάνε άσχημα στην ευρωζώνη… πήγαν. Από τα λίγα πράγματα που έμειναν ανέπαφα από τις μεταρρυθμίσεις ήταν ο χρηματοοικονομικός κλάδος της κεντρικής Ευρώπης. Κι αυτό όμως, μπορεί σύντομα να αλλάξει.

Η προφανής σταθερότητα του κλάδου μέχρι κάποιου σημείου προκαλεί έκπληξη. Η Γερμανία, η Ολλανδία και σε λιγότερο βαθμό η Αυστρία καταγράφουν επίμονα μεγάλα πλεονάσματα αποταμιεύσεων, κεφάλαια που επένδυσαν στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα δεν είναι που πήγε ο Χαρδούβελης τα λεφτά του, αλλά γιατί "είναι τα λεφτά του"!

Του Σπύρου Γουδέβενου 

Μέγα σκάνδαλο έχει ξεσπάσει με την αποκάλυψη ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαράς, Γκίκας Χαρδούβελης έχει στείλει από το 2012 εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό, με τον φόβο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.....Πολύ ειρωνικό ακούγεται στις μέρες μας ότι η χώρα ΔΕΝ έχει καταρρεύσει με τα 2/3 της χώρας να έχουν εξαθλιωθεί ή να τείνουν προς τα εκεί!

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο "επιλήψιμο" που βλέπω για τον Γκίκα, είναι ότι αφού είχε αποσύρει τα χρήματα του από την χώρα, δέχθηκε αργότερα να γίνει Υπουργός Οικονομικών της. Είναι αποκαλυπτικό αυτό το γεγονός, για κάποιους "λαϊκιστές" που δικαιωνόμαστε σήμερα, που από το 2010 μέχρι και το 2014 μιλάγαμε για υπαλλήλους και όχι Υπουργούς και Πρωθυπουργούς. Ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν ανέλαβε Υπουργός για να βελτιώσει την κατάσταση της χώρας, γιατί απλά αποδείχθηκε ότι δεν πίστευε σε κάτι τέτοιο (αφού δεν έφερε και τα λεφτά πίσω), απλά γιατί του είπαν δανειστές και η εγχώρια κλίκα να κάνει μία δουλειά, το απαίτησαν μάλιστα, και αυτός πειθάρχησε. Το ότι απέσυρε τα χρήματα του από τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες, εμένα λογικό μου φαίνεται πάντως!