Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Τ. Πικετί: Υπάρχει Τεράστια Υποκρισία Απέναντι στην Ελλάδα

«Υπάρχει μια τεράστια υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα και αυτό είναι δραματικό» επισημαίνει σε συνέντευξήτου στη βελγική εφημερίδα L΄ Écho o διάσημος Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα" (που έχει πουλήσει 1,5 εκατ. αντίτυπα), Τομά Πικετί

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν με τιςμεταρρυθμίσεις που έχει ήδη προτείνει η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Τ. Πικετί δίνει την εξής απάντηση:

«Νομίζω ότι πρώτα απ΄ όλα υπάρχει μια τεράστια υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα και αυτό είναι δραματικό. Προφανώς θα πρέπει να βελτιωθεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Αλλά, από την άλλη, οιγαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι πολύ ευχαριστημένες που δέχονται τις καταθέσεις των πλουσίων Ελλήνων, χωρίς να δίνουν στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Και θέλετε, λοιπόν, μόνη της η Ελλάδα να επιβάλει ένα δίκαιο φόρο στους πλούσιους Έλληνες φορολογούμενους; Το ελληνικό φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί προς την κατεύθυνση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και εδώ απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση. Από την άλλη, υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη που τους αρέσει η ιδέα να πιέζουν την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό». Στο ερώτημα γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνιστά αιτία ανησυχίας, ο Γάλλος οικονομολόγος αναφέρει:

Σχέδιο Μάρσαλ, η «αλληλεγγύη» του Ψυχρού Πολέμου

Παρουσιάστηκε ως ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης και ανάκαμψης, με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, η οποία ακόμα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Γρήγορα, ωστόσο, το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποδείχτηκε πως ήταν η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη επιχείρηση των ΗΠΑ να επέμβουν στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Σαν σήμερα, το 1948, υπογράφηκε ένα από τα πρώτα δείγματα του επερχόμενου «Ψυχρού Πολέμου».

Με το τέλος του Πολέμου, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης ήταν εξαθλιωμένο, καθώς οι συνεχείς βομβαρδισμοί είχαν καταστρέψει τα δίκτυα μεταφορών, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις βασικότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι διέμεναν σε προσφυγικά στρατόπεδα και επεβίωναν με την βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικά το δύσκολο χειμώνα '46-'47, η έλλειψη τροφίμων έκανε τα πράγματα χειρότερα. Με άδεια δημόσια ταμεία, κανένα κράτος δεν μπορούσε από μόνο του να αντιμετωπίσει την κατάσταση. 

Οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τη χώρα. Το ΄παν οι παπαγάλοι στα κανάλια

Η επίθεση ξεκίνησε! Κινδυνεύουμε! 

Αρθρογράφος: 
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Η επίθεση ξεκίνησε! Κινδυνεύουμε! Το είπαν τα κανάλια, το είπαν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι. Μόνο που η απειλή δεν είναι οι Αρειανοί, όπως στις ταινίες καταστροφής, ούτε καν οι αιμοσταγείς γείτονές μας, όπως παλιότερα, αλλά ο… εξ αντιεξουσιαστών κίνδυνος.

Οι αντιεξουσιαστές καταλαμβάνουν ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι, είπε ο Γ. Πρετεντέρης. Η δημόσια τάξη κατέρρευσε, η χώρα κατελήφθη, απειλούμαστε όλοι, σημείωσαν μετά βδελυγμίας η Ιωάννα Μάνδρου, η Όλγα Τρέμη, ενώ οι ανταποκριτές από το πεδίο μάχης των… Προπυλαίων, κατήγγειλαν παράλληλα ότι η αστυνομία συλλαμβάνει μόνο όποιον βγαίνει από το κτίριο της Πρυτανείας – και όχι π.χ. όποιον φοράει μαύρη μπλούζα ή έχει μακριά μαλλιά, να φανταστούμε; Ο Τσίμας απορούσε για τις επιδιώξεις όλων αυτών σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε για τις καταλήψεις και τα πανεπιστήμια, με ύφος που ακροβατούσε ανάμεσα στην αγανάκτηση και στον τρόμο. Κι ο Μπογδάνος, λίγο νωρίτερα από όλους αυτούς, είχε προλάβει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ άκυρης… παραβολής, συνδέοντας όλα (μα όλα τα θέματα) στο «ενημερωτικό» του μαγκαζίνο με το αίμα που δεν χύθηκε, αλλά θα μπορούσε να χυθεί έξω από τη Βουλή.

Goran Bregovic - Bella Ciao