Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

EΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΝΑΥΑΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ολοένα περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να έρθουν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο. Πολλοί πνίγονται. Ο Χάραλντ Χόπνερ από το Βρανδεμβούργο αγόρασε ένα σκάφος με σκοπό να σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. 
Ο Χάραλντ Χόπνερ δεν άντεχε να βλέπει άλλο το δράμα των μεταναστών που επιχειρούν με κάθε τρόπο να έρθουν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο. Μαζί με τρία ακόμη άτομα πήραν την πρωτοβουλία να αγοράσουν και να επισκευάσουν ένα παλιό αλιευτικό σκάφος.

Οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται πυρετωδώς σε ένα μικρό ναυπηγείο στο Φινκενβέρντερ του Αμβούργου. Το νέο όνομα του σκάφους είναι Sea-Watch και ο σκοπός των ιδιοκτητών του δεν είναι άλλος από τη διάσωση μεταναστών που χρειάζονται βοήθεια στη Μεσόγειο. Η ιδέα του Χόπνερ και του πληρώματός του είναι να εντοπίζουν στα ανοιχτά της Λιβύης ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να τους προσφέρουν βοήθεια.


Αν και το σκάφος δεν έχει πολύ χώρο στο κατάστρωμα, ο Χόπνερ έχει πάρει τα μέτρα του. Όπως εξηγεί, «προετοιμαστήκαμε αγοράζοντας ειδικές σωσίβιες λέμβους, όπου μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο 500 άνθρωποι. Έχουμε και 200 σωσίβια και εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας. Και θα πηγαίνουμε εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και από εκεί θα ειδοποιούμε στη συνέχεια επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν κάτι. Την ακτοφυλακή, παραπλέοντα πλοία, ίσως και τη Frontex».

Το ΔΝΤ ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη το Άγιο Φως

Απρόβλεπτες εξελίξεις υπήρξαν στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ δέχτηκε την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα αλλά ζητάει να πάει το Άγιο Φως στην Ουάσιγκτον.

Η απαίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ άφησε άφωνο τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, για να του ζητήσει οδηγίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήξερε τι να πει στον Γιάνη Βαρουφάκη, οπότε τηλεφώνησε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν έχει αντίρρηση να πάει το Άγιο Φως στην Ουάσιγκτον αλλά ζήτησε να περάσει πρώτα από την Αθήνα.

Το πρόβλημα είναι πως το ΔΝΤ θέλει το Άγιο Φως σε αποκλειστικότητα.

Το θέμα του Αγίου Φωτός θα συζητηθεί και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, αφού η Ρωσία θέλει κι αυτή το Άγιο Φως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, η ρωσική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πληρώσει όλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αν η Ελλάδα της παραχωρήσει το Άγιο Φως.

Μυστική έκθεση Ντράγκι για το κόστος ενδεχόμενου Grexit: Ενα τρισεκατομμύριο ευρώ το κόστος!!

Του Σωτήρη Καψώχα

Στο ιλιγγιώδες ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ υπολογίζεται το κόστος πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας για την παγκόσμια οικονομία, με το βάρος να πέφτει κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οπως προκύπτει από μυστικές εκθέσεις που έχουν συντάξει όλοι οι βασικοί παίκτες του δανειστικού πακέτου της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Γαλλία), οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ανυπολόγιστες και κινούνται σε τριπλάσιο έως τετραπλάσιο επίπεδο από την έκθεση την οποία έχουν σε ελληνικούς τίτλους. 

Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ήδη ασκήσεις προσομοίωσης, ώστε να διαπιστώσει τις αντοχές σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι «ένα Grexit θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ». Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό».