Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Μια φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου!

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.
Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.
Στα πρόσκαιρα ζωντανά σώματα τα δυο τούτα ρέματα παλεύουν:

α) ο ανήφορος, προς τη σύνθεση, προς τη ζωή, προς την αθανασία·
β) ο κατήφορος, προς την αποσύνθεση, προς την ύλη, προς το θάνατο.
Και τα δυο ρέματα πηγάζουν από τα έγκατα της αρχέγονης ουσίας. Στην αρχή η ζωή ξαφνιάζει· σαν παράνομη φαίνεται, σαν παρά φύση, σαν εφήμερη αντίδραση στις σκοτεινές αιώνιες πηγές· μα βαθύτερα νιώθουμε: η Ζωή είναι κι αυτή άναρχη, ακατάλυτη φόρα του Σύμπαντου.

Μια Φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου· ένα πύρινο πουλί, πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει: “Δεν μπορώ να σταθώ, δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει!”


Δέντρο φωτιά γίνεται ολομεμιάς το Σύμπαντο. Ανάμεσα από τους καπνούς κι από τις φλόγες, αναπαμένος στην κορυφή της πυρκαγιάς, κρατώ αμόλευτο, δροσερό, γαλήνιο, τον καρπό της φωτιάς, το Φως.

Στην φυλακή οδηγείται ο Ελβετός τραπεζίτης για τα εξοπλιστικά


Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο Ελβετός τραπεζίτης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε δύο υποθέσεις παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Απολογούμενος από το πρωί στον ανακριτή διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη για την υπόθεση της προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει και -εφόσον βρει- θα παραδώσει κατάλογο των Ελλήνων πελατών που είχε, τα ονόματα των οποίων αναλάμβανε να τοποθετήσει σε ελβετικούς και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τόνισε, ωστόσο, πως μεγαλύτερη επαφή μαζί τους είχε ο υφιστάμενος του, επίσης κατηγορούμενος, Φάνης Λυγινός.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη, για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην υπόθεση της προμήθειας ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson. 

Ο τραπεζίτης, ο οποίος είχε διατελέσει στέλεχος στις τράπεζες Dresdner και BNP Paribas, αρνείται, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή του σε διακίνηση «μαύρων χρημάτων» από εξοπλιστικά προγράμματα, υποστηρίζοντας ότι αφενός ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν στις τράπεζες οι πελάτες του και αφετέρου ότι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας είχε «χαλαρούς κανόνες».