Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τάσος Λειβαδίτης ο ποιητής του Έρωτα και της Επανάστασης

Επιμέλεια Χρήστος Αβραμίδης
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης. Ο ποιητής της ήττας και μιας νίκης που δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά αν έρθει ποτέ, θα του χρωστάει πολλά. Ο Τάσος Λειβαδίτης δεν λύγισε σε ξερονήσια και φυλακές δεν λύγισε όταν έβλεπε τις ήττες (“ηττες συντρόφισες” όπως τις αποκαλούσε) να μαστιγώνουν όλα όσα πίστεψε.

Είχε το θάρρος να σκεφτεί και να αναστοχαστεί πάνω σε όλες τις βεβαιότητες που μάστιζαν το επαναστατικό κίνημα. Ταξίδεψε όλη την Ελλάδα με την Νεολαία Λαμπράκη απαγγέλοντας τους στίχους του με την συνοδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Γύρισε πόλεις και χωριά για έναν νέο επαναστατικό διαφωτισμό, για να μάθει και ο τελευταίος άνθρωπος της γης τι θα πρέπει να κάνει “αν θέλει να λέγεται άνθρωπος”. Το επαναστατικό και ερωτικό στοιχείο, η ήττα αλλά και η μελαγχολική αισιοδοξία, εγγράφονται στο έργο του διαπερνώντας κάθε κύτταρο του αναγνώστη. Ο Γερμανικός Ρομαντισμός, ο κριτικός ρεαλισμός, ο υπαρξισμός, ο Ρίλκε, ο Ντοστογιέφσκι, ο Μαρξ και πολλοί άλλοι, εισβάλουν στο έργο του και το καθιστούν μια ενεργή αντίφαση, πάντα έτοιμη να εκραγεί. Ακολουθεί αφιέρωμα της Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3.

Ανάψτε τα φώτα να εξαφανιστούν οι σκιές του Grexit

Του Κώστα Βαξεβάνη

Όταν σε φοβίζουν οι σκιές, ανάβεις τα φώτα για να δεις πως τα πράγματα είναι λιγότερο τρομακτικά από τη σκιά τους. Οι σκιές του Grexit, της ελλειπούς ρευστότητας, του στραπατσαρίσματος και της καταστροφής της χώρας εμφανίζονται και πάλι μεγαλύτερες από το μπόι τους και από το μπόι μας. Το Βερολίνο έχει επιστρατεύσει για μια ακόμη φορά το Σόιμπλε στο ρόλο του λαγού που θα τραβήξει όλα τα τέρατα επί σκηνής. Σε μια σκηνή, -επιμένω-,θεάτρου σκιών.

Υπάρχει κίνδυνος Grexit; Αν πιστέψουμε το Στίγκλιτς, το Ρουμπινί, τη Λαγκάρντ την ίδια, τον εκπρόσωπο τύπου τη γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Σάιμπερτ, το Ντράγκι, δεν υπάρχει κανένας. Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του Σόιμπλε στα συνέδρια, στις τηλεοράσεις, έξω από την τουαλέτα της Καγκελαρίας, υπάρχει και μοιάζει με το τέρας Αποκάλυψης.

Ας δούμε όμως γιατί δεν μπορεί να υπάρξει Grexit.

1. Δεν υπάρχει νομική υπόσταση στο Grexit. Δεν υπάρχει σε καμία από τις διαδικασίες που περιγράφουν και συνθέτουν την Ε.Ε