Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ «ΛΕΡΩΣΕΙ» ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ «ΒΟΥΡΚΟ»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘’ΑΓΟΡΑ’’ TOY ΣΑΒΒΑΤΟΥ (2/5/15)

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα μέτρα σε βάρος των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων και περισσότερες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις. Αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να «λερώσει» τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου «βούρκου», προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται ως πειραματικός σωλήνας για τα βρώμικα σχέδια δυσφήμισης καισπίλωσης των αριστερών ιδεών και οραμάτων.

Μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμματου ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στην κοινωνία. Κανένας δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τη βροχή των δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να εμφανίσουν έναν τρομοκρατημένο, τάχα, ελληνικό λαό να ζητάει παραλυμένος συμφωνία με τους εταίρους πάση θυσία και με κάθε τίμημα, έτοιμος να υποστεί κάθε ταπείνωση και κάθε γονυκλισία στο όνομα της νομιμοφροσύνης προς τη Γερμανική Ευρώπη.

Η Ελλάδα διαθέτει όχι μία αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μια νέα παράδοση και στη διατήρηση με άλλη μορφή της μνημονιακής συνέχειας.

Τα «γεράκια» των τραπεζών στήνουν σενάρια και χειραγωγούν - Λόμπι του τρόμου

Παίζουν «σκληρά» στα χαρακώματα της χειραγώγησης,
μοιράζουν νέα... λήμματα τύπου «Grexit» και «Grimbo» μαζί με αλλεπάλληλα εγχειρίδια τρόμου και πορεύονται συνήθως παράλληλα κι, ενίοτε σε αγαστή συνεργασία, με τα λόμπι των «γερακιών» σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, βεβαίως, και από το νέο γύρο της ελληνικής κρίσης - την «τελική αντιπαράθεση» όπως την περιγράφουν τα διεθνή media, «της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές». Μ’ ένα μπαράζ εκθέσεων και αναλύσεων, οίκοι και τράπεζες, μπαίνουν δυναμικά στην κούρσα παρασκηνίου που φαίνεται πως θα συνοδεύσει τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα της διαπραγμάτευσης και «ποντάρουν» στα δικά τους σενάρια - σενάρια, πάντως, που στο παρελθόν έχουν περισσότερες φορές διαψευσθεί παρά επιβεβαιωθεί.

Στην παρούσα φάση, πάντως, η Deutsche Bank δίνει ως βασικό σενάριο μια «απρόθυμη συμφωνία και δημοψήφισμα» η Goldman Sachs βλέπει Grimbo αντί Grexit - δηλαδή το σενάριο μιας «γκρίζας ζώνης» εντός ευρώ - και η Moody's περιορίζεται στη συνήθη... υποβάθμιση της Ελλάδας και διαπιστώνει «μεγάλη απόσταση» Αθήνας - πιστωτών.

Deutsche Bank: Απρόθυμη συμφωνία και δημοψήφισμα

Βαρουφάκης: Αν μειωθεί το χρέος, μπορούμε και χωρίς δάνειο

«Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Παράλληλα τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς νέο δάνειο «υπό την προϋπόθεση πως θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της», αποκαλύπτοντας πως έχουν γίνει συζητήσεις στο παρασκήνιο γι’ αυτό το θέμα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρει πως κατά την άποψη του καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σ’ ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας, ωστόσο «αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».

Σχετικά με τα όσα έγιναν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ανέφερε πως δεν ακούστηκαν στο Eurogroup όλα όσα γράφτηκαν γι’ αυτόν («χαρτοπαίκτης», «ερασιτέχνης» κ.λπ.), ενώ εκφράζει και τη δυσφορία του ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν διέψευσε τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς. Ακόμη Χαρακτηρίζει τους δανειστές «παράταιρους εταίρους», τον Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο» και τη σχέση του με τον Τσακαλώτο άριστη.

Ο Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου είναι ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.
Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Κυριάκος Κατζουράκης, εικαστικός, σκηνοθέτης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μέλη του νέου ΔΣ είναι: Αμαλία Μουτούση, ηθοποιός, Ιωσήφ Βιβιλάκης, θεατρολόγος, καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εκπροσωπείται από τη Μέλπω Ζαρόκωστα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών από τους Ρήγα Αξελό και Ταξιάρχη Χάνο.
Υπενθυμίζεται πως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ορίστηκε ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ενώ αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής ο Θοδωρής Αμπαζής.
πηγή: in.gr

Η Παναγιωταρέα «απειλεί την ελευθερία του λόγου»

Ψήφισμα συνέλευσης εργαζόμενων ελεύθερης ΕΡΤ για την αγωγή της Α. Παναγιωταρέα κατά της Δέσποινας Κουτσούμπα
Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα άσκησε αγωγή εναντίον της συνδικαλίστριας στο Υπουργείο Πολιτισμού, Δέσποινας Κουτσούμπα, κατηγορώντας την για «συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου» και ζητώντας 15.000 € για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής της!
Πέρα από την πρωτοτυπία του να βαφτίζεται «συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου» ανάρτηση στο facebook, θεωρούμε όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο να ποινικοποιείται η διατύπωση εύλογων ερωτημάτων για την επικοινωνιακή διαχείρηση του θέματος της Αμφίπολης, αλλά και του ρόλου της Αννας Παναγιωταρέα, ως άμισθης συμβούλου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταδικάζουμε απερίφραστα την δίωξη στην οποία προέβη η Άννα Παγιωταρέα, καθώς με αυτόν τον τρόπο διώκεται η άσκηση κριτικής και ο έλεγχος των πράξεων της πολιτικής ηγεσίας.
Θα περιμέναμε από την κ. Παναγιωταρέα ως δημοσιογράφο και καθηγήτρια μάλιστα στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, να ήταν από θέση αρχής αντίθετη σε τέτοιες ενέργειες, που έχουν ως αποτέλεσμα να διώκεται το δικαίωμα δημοσιογράφων και εργαζομένων να ελέγχουν και να κρίνουν τις πράξεις της πολιτικής (ή άμισθα υπηρεσιακής) ηγεσίας.

Γιατί η αριστερά λατρεύει την ανάπτυξη

Του Χάρη Ναξάκη από το ιστολόγιο Αντίφωνο
Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για όποιον
δεν θέτει στον εαυτό του ερωτήματα
Κομφούκιος

Γιατί η αριστερά, σχεδόν σε όλες τις εκδοχές τις, νιώθει μια ακαταμάχητη έλξη από τον οικονομισμό, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, τον καταναλωτισμό, την τεχνολογική πρόοδο, την ανάπτυξη σε όλες τις μεταμφιέσεις της (βιώσιμη ανάπτυξη, λαϊκή ανάπτυξη , κλπ), ειρωνεύεται το λιτό βίο ταυτίζοντάς τον με τη λιτότητα; Γιατί η αριστερά είναι το κόμμα της προόδου και της ανάπτυξης; Η απάντηση του ερωτήματος πρέπει να αναζητηθεί στη μήτρα που τη γέννησε. Πίσω από το μύθο της ανάπτυξης και της προόδου βρίσκονται θεωρητικές και οντολογικές παραδοχές του διαφωτιστικού προτάγματος, συνιστώσα του οποίου είναι η αριστερά, παραδοχές που διατύπωσε και ο Μαρξ. Η θεοποίηση της οικονομίας παρατηρείται και στις δυο μεγάλες συνιστώσες του διαφωτισμού, τον φιλελευθερισμό και τον μαρξισμό και προϋποθέτει συγκεκριμένες παραδοχές για το χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης. Για τους φιλελεύθερους ο άνθρωπος είναι ιδιοτελές ον και για να μην οδηγηθεί σε ένα πόλεμο όλων εναντίον όλων (Χομπς) πρέπει να αυτορυθμιστεί και να εξισορροπηθεί η ιδιοτέλεια και η απληστία του μέσω της οικονομικής δραστηριότητας, της αγοράς. Την αντίληψη αυτή διατύπωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Α. Σμιθ στον Πλούτο των Εθνών λέγοντας ότι «δεν θα εξασφαλιστεί το βραδινό μας από τη φιλανθρωπία του φούρναρη, αλλά από την έγνοια που έχει αυτός για το συμφέρον του». Αν επιδιώξουμε λοιπόν το προσωπικό μας συμφέρον θα έρθουμε σε αναγκαίους συμβιβασμούς και η απληστία μας θα είναι ενάρετη γιατί θα είναι το κίνητρο για να παράγουμε αγαθά και να καλύψουμε τις ακόρεστες ανάγκες μας. Η οικονομία για τους φιλελεύθερους είναι ένα σύστημα αποδοτικής οργάνωσης της ιδιοτέλειας ενός άπληστου όντος, που διοχετεύει τον αχαλίνωτο καταναλωτικό ηδονισμό του και τα εγωιστικά πάθη του στην ειρηνοποιό αγορά και όχι σε αιματηρούς πολέμους.

Ένα ανθρωπάκι ονόματι Ντάισελμπλουμ

Το ανθρωπάκι στην πολιτική είναι, συνήθως, ένα κυνικό υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος. Ψυχρό, αλαζονικό και κενό συναισθημάτων, υπονομεύει, παγιδεύει και συκοφαντεί για να πετύχει τον σκοπό του. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ακούει στο όνομα Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ανθρωπάκι με απειλεί, δηλώνει, ότι υπάρχει στην ευρωζώνη «plan B» για την Ελλάδα. Ειρωνεύεται την κυβέρνηση μου, πρέπει, λέει, να αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο για να αποφύγει την άβυσσο. Ο «Γερούν γερά με τσαμπουκά», όπως έγραφε στο twitter ένα στέλεχος του Ποταμιού, διατυμπανίζει ότι η χώρα μου έπαιξε και έχασε στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζει ότι αυτός ζήτησε τη νέα ομάδα που συγκρότησε το Μαξίμου.

Το ανθρωπάκι επιχειρεί να με τρομοκρατήσει, εδώ και πολύ καιρό, αλλά τις τελευταίες ημέρες, κυριολεκτικά ξεσάλωσε. Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο, όπως τίποτα, άλλωστε, στην πολιτική. Ο «προϊστάμενος» του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του έχει αναθέσει τον ρόλο του αδίστακτου κακού, καθώς ο ίδιος έχει οπισθοχωρήσει, λόγω των επαφών Τσίπρα-Μέρκελ. Ο Ντάισελμπλουμ δέχτηκε με χαρά να παραστήσει τον ψευτόμαγκα, ελπίζει ότι θα ανταμειφθεί με την ανανέωση της θητείας του, ως επικεφαλής του Eurogroup, που λήγει τον Ιούλιο.