Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αλέξη, η χώρα χρεοκόπηε το 2010...Εσύ οφείλεις να διασώσεις την δική μας αξιοπρέπεια και την ελπίδα

Του Σπύρου Γουδέβενου 

Παρ όλες τις σημαντικές υποχωρήσεις που προαναγγέλλει η κυβέρνηση ως τρόπο για να επέλθει η συμφωνία με τους δανειστές, που κάποιες αν γίνουν ίσως αποδεχθούν μοιραίες, οι πλευρά των δανειστών επιμένει να απαιτεί ΑΙΜΑ....

Οι δανειστές απαιτούν την απόσυρση όχι απλά κάποιων εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ, αλλά υποταγή και υιοθέτηση του μνημονιακού προγράμματος των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποταμιού και της Μέρκελ. Για αυτό, και σήμερα βλέπουμε ότι δεν μένουν σε κάποιο δημοσιονομικό κενό, αλλά ζητάνε απελευθέρωση απολύσεων, μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μη αύξηση του κατώτατου μισθού που καμία επίπτωση δεν έχουν στα Δημόσια έσοδα. Είναι εμφανές ότι "καίγονται" για να συνεχίσει το project, "Κινεζοποίηση της Ελλάδας"!

Σήμερα, αφού η χώρα έχει χρεοκοπήσει από το 2010, και από το 2012 είναι σε καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας (ακόμα και αν βαφτίστηκε κάπως αλλιώς), τα μνημονιακά παπαγαλάκια (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμια, ΜΜΕ), κουνάνε το δάκτυλο στον Αλέξη Τσίπρα για να συμβιβαστεί άνευ όρων! Τον προειδοποιούν ότι αν επιμείνει στις προεκλογικές του δεσμεύσει θα χρεοκοπήσει την χώρα...Μα μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ έχουν τις εξής υποχρεώσεις σε αυτόν τον εξαθλιωμένο λαό. 

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ: Μας έδωσαν από το 2010 μέχρι τώρα 226,7 δισ. ευρώ και τους έχουμε πληρώσει 270,1 δισ. ευρώ!

Μας πίνουν το αίμα οι... φίλοι και εταίροι μας, μπροστά στους οποίους ο Σάιλοκ μοιάζει μαθητούδι... Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, όπως αναδύεται γυμνή από τους αριθμούς, τους οποίους οι ομοτράπεζοί μας έχουν θεοποιήσει, κι ας πεινάνε κι ας αυτοκτονούν άνθρωποι.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο δικός τους άνθρωπος, ο Γιάννης Στουρνάρας, και επομένως κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει, είναι... τρομοκρατικά. Και οι εταίροι μας αποδεικνύονται χειρότεροι τρομοκράτες από τον Ξηρό και τον Μαζιώτη. 

Η Ελλάδα από το 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μάς έβαλε στο Μνημόνιο, με τη σύμφωνη γνώμη του Βενιζέλου, μέχρι και την ώρα που παρέδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλαδή όλο το 2014, πήρε:

* από το ΔΝΤ 32 δισ. ευρώ και 
* από τη δανειακή σύμβαση (GLF και EFSF) 194,7 δισ. ευρώ. 
Σύνολο 226,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά πήγαν:
* στην κάλυψη του ελλείμματος (δηλαδή, έμειναν στην Ελλάδα) μόλις 33,3 δισ. ευρώ 
* σε τόκους 48,7 δισ. ευρώ και 
* σε τοκοχρεολύσια 191,8 δισ. ευρώ.

Τι προκύπτει από όλους αυτούς τους αριθμούς;

Ταξική μεροληψία: Άνθρωποι νοικιάζουν ανθρώπους

http://www.avgi.gr/

ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Η εργατική Πρωτομαγιά είχε χάσει την επικαιρότητά της. Είχε ξεθωριάσει. Είχε αφυδατωθεί από τους χυμούς των κρίσιμων διεκδικήσεων, της εθελόθυτης προσφοράς των διακοσίων ακροναυπλιωτών, της κόκκινης σημαίας στο Σικάγο, των σωματείων που έστηνε η ΕΔΑ, των εγχειρημάτων για εργοστασιακό συνδικαλισμό. Τώρα ξαναβρίσκει το χρώμα της. Ίσως ξανανιώσουμε και την παλλόμενη ζωτικότητά της.

Αυτή η Πρωτομαγιά συμπίπτει με τη στραγγαλιστική διαπραγμάτευση, που διεξάγεται με μείζονα διακύβευση τα εργασιακά θέματα. Δεν είναι τυχαίο και δεν είναι νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. Είναι στρατηγική επιλογή του νεοφιλελεύθερου, (αντι) ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Προκύπτει από την αλλαγή συσχετισμών ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία. Εκεί εδράζεται η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία, καθώς και στην υφαρπαγή των πρωτείων της πολιτικής από την οικονομία. Σε τι συνίσταται η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία; Κυρίως στην κατάλυση του μεταπολεμικού συμβολαίου ανάμεσα στην ευρωπαϊκή οικονομική ολιγαρχία και στους λαούς. Χωρίς αυτούς, δεν υπάρχει Ευρώπη∙ δημοκρατική Ευρώπη. Κατανοούμε την Ευρώπη βάσει των αξιακών αρχών της. Αυτές τις αρχές τις γέννησε η μήτρα όλων των επαναστάσεων: η Γαλλική Επανάσταση. Τώρα βρισκόμαστε πίσω από το όριο της Γαλλικής Επανάστασης. Τι είναι πίσω από αυτό το όριο; Είναι η κατάρρευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Τι κατέρρευσε, όμως, και τι επιδιώκεται με την αποκατάστασή τους;

Εμφύλιος στη Βαλτιμόρη

Εικόνα από το μέλλον του ταξικού πολέμου, παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η Βαλτιμόρη αλλά και περιοχές άλλων αστικών κέντρων στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται για να αντιμετωπίσουν τις μικρές και μεγαλύτερες εξεγέρσεις των κολασμένων του αμερικανικού ονείρου. Αν οι ίδιες σκηνές εκτυλίσσονταν στο Ιράν ή τη Βενεζουέλα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι ίσως να είχαν ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ θα συζητούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για την προστασία του πληθυσμού.

Η εισαγγελέας του Μέριλαντ χαρακτήρισε ανθρωποκτονία το θάνατο του 25χρονου και απήγγειλε κατηγορίες εναντίον έξι αστυνομικών ο ένας εκ των οποίων αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες, μεταξύ αυτών για φόνο σε δεύτερο βαθμό. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση, σε σχέση με το «ακαταδίωκτο» που απολαμβάνουν οι δολοφόνοι της αμερικανικής αστυνομίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καταβάλλοντας μικρότερες εγγυήσεις από αυτές που καλούνται να δώσουν οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το καθεστώς Ομπάμα με τη βοήθεια των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την απαγγελία των κατηγοριών (από μια μαύρη εισαγγελέα εναντίον τριών μαύρων και τριών λευκών αστυνομικών) προκειμένου να κατευνάσει την οργή που βράζει εδώ και μήνες στις κοινότητες των μαύρων. Παράλληλα με την υπερπροβολή των περιστατικών πλιάτσικου σε σούπερ μάρκετ επιχειρείται, για άλλη μια φορά, να ενεργοποιηθούν οι κοινωνικοί αυτοματισμοί που θα στρέψουν τα μεσαία στρώματα των λευκών πολιτών εναντίον των εξεγερμένων και θα αποκρύψουν τα ταξικά χαρακτηριστικά της σύγκρουσης.

Αριστερή παρένθεση και δεξιά βλακεία

Του Θ.Καρτερού

Έχουν συνειδητοποιήσει,ακόμη και πολύ πριν τις εκλογές,ότι χωρίς τον Σύριζα δεν μπορούν να επιβάλουν την πολιτική τους στην Ελλάδα.Βλέποντας ότι αδυνατούν να ελέγξουν τον Σύριζα επιχειρούν παράλληλα να τον διασπάσουν σε καλούς και κακούς συριζαίους.
Έχουν όμως κακούς συμβούλους και οι κακοί σύμβουλοι έχουν το χάρισμα όταν αποτυγχάνουν να γκρεμίζουν αυτοκρατορίες.

Διαβάστε επίσης την εξαιρετική ανάλυση του Τάσου Παππά πάνω στο ίδιο θέμα ΕΔΩ

Του Θανάση Καρτερού στην ΑΥΓΗ

Ίσως να το έχετε καταλάβει, αλλά το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, που παίζει τόσο πολύ έξω και μέσα, έχει ένα μικρό πρόβλημα: Δεν έχει καμιά τύχη αν δεν συρθεί, υποχρεωθεί, εξαγοραστεί να παίξει σ' αυτό η Αριστερά. Ή, πιο σωστά αν η Αριστερά δεν εξημερωθεί, δεν στρογγυλέψει, δεν ξεπλυθεί στον Ιορδάνη του μνημονιακού ρεαλισμού. Εν τέλει, δηλαδή, αν δεν σβήσει τις κόκκινες γραμμές και δεν βάλει την τζίφρα της σε όσα απαιτούν ο Ντάισελμπλουμ, ο Σόιμπλε, ο Ντράγκι, το ΔΝΤ. Η ωραία παρέα των θεσμών.