Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μάθημα ανυποταξίας από τον αρχηγό των ανυπότακτων: ο Γλέζος έκοψε το βραχιολάκι που του έδωσαν να φορέσει στη Μπούντεσταγκ

Ομιλία του Μανώλη Γλέζου στην επίσημη εκδήλωση που διοργάνωσε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke για την αντιφασιστική νίκη και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Κλείνοντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον «εξονυχιστικό» έλεγχο που υπέστη στην είσοδο της Μπούντεσταγκ, για να τονίσει ότι ο ίδιος στην Ελλάδα κυκλοφορεί χωρίς αστυνομική προστασία. Σε μια συμβολική κίνηση, ύψωσε το χέρι του, έδειξε το χάρτινο «βραχιολάκι» που του είχαν δώσει στην είσοδο, το έκοψε και δήλωσε: «Να σπάσετε τα δεσμά της βίας, της καταστολής και της εκμετάλλευσης!», για να δεχθεί το παρατεταμένο και ενθουσιώδες χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Μ.Γλέζος αναφέρθηκε στην στρατιωτική ήττα του ναζισμού 70 χρόνια πριν - 8 Μαίου 1945 - και κάλεσε όλους να συστρατευθούν στον αγώνα και για την ιδεολογική εξαφάνιση του ναζισμού.

Ο Μ. Γλέζος τόνισε επανειλημμένα ότι ο γερμανικός λαός δεν φέρει ευθύνη για τις θηριωδίες των ναζί.

Εκτοπισμένοι στο όνομα της «ανάπτυξης»


Στην Αιθιοπία, ένα εκπαιδευτικό και υγειονομικό πρόγραμμα της Π.Τ. το 2011 συνδυάστηκε με μια εκστρατεία μαζικού εκτοπισμού πολιτών, ενώ οι μονάδες που ήταν υπεύθυνες για τις εκκενώσεις οικισμών άνοιξαν πυρ κατά χωρικών

που διαμαρτύρονταν | TONY KARUMBA/ GROUNDTRUTH
Χριστίνα Πάντζου

Η Γκλάντις Τσεπκεμόι ίσα που πρόλαβε να πάρει τον ενός έτους γιο της, λίγες κονσέρβες και κουβέρτες προτού οι rangers της Δασικής Υπηρεσίας της Κένυας βάλουν φωτιά στο σπίτι της.

Το κεχρί τους, πέντε σακιά καλαμπόκι και τέσσερις κυψέλες έγιναν στάχτη και η οικογένεια τώρα τρέφεται μόνο με πατάτες και γάλα. «Συχνά τα βράδια πέφτουμε για ύπνο χωρίς να έχουμε φάει τίποτα όλη μέρα και τα παιδιά κλαίνε γιατί πεινάνε».

Σαν κι αυτούς, χιλιάδες ιθαγενείς Σένγκουερ της Κένυας εκτοπίστηκαν βίαια από τις εστίες τους από τότε που εφαρμόστηκε πρόγραμμα δασοπροστασίας στα όρη Τσερνγκάνι, χρηματοδοτούμενο με 68,5 εκατ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο -θεωρητικά- να συνδράμει τις αρχές «στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων και στη συν-διαχείριση των υδάτων και των δασών». Αντ’ αυτού χρησιμοποιήθηκε για να τους διώξει από τα πατρογονικά τους εδάφη.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Η μάνα με το παιδί «στον δρόμο προς το μεροκάματο».
 Εικόνα από τη μεταπολεμική Ελλάδα [Μπαλάφας]

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ
Άγγελος Βλάχος

Ένα παιδί, μοναχοπαίδι, αγόρι,
αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.
- Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,
της μάνας σου να φέρεις την καρδιά
να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου.
Τρέχει ο νιος, τη μάνα του σκοτώνει
και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει.
Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει
και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη....
Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει
και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.
Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
- Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!
 
 http://aitoloakarnaniko.net/new/poetry-literature/199-mother-heart