Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Μακρόνησος: Τόπος μαρτυρίου και εξορίας

Η Μακρόνησος άρχισε να λειτουργεί ως Στρατόπεδο Συγκέντρωσης «εθνικής αναμορφώσεως» για χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστές, πολιτικούς κρατούμενους και στρατιώτες σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου του 1947.
Στη Μακρόνησο συγκεντρώθηκαν:
Νεοσύλλεκτοι φαντάροι από διάφορες πειθαρχικές μονάδες του στρατού.
Αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, έφεδροι και μόνιμοι.
Πολιτικοί εξόριστοι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) από τα διάφορα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων π.χ. Άη Στράτη, Ικαρία, Λήμνο, Τρίκερι κ.α.
Προληπτικώς συλληφθέντες πολίτες στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του Δημοκρατικού Στρατού.
Υπόδικοι Πολιτικοί Κρατούμενοι που βρίσκονταν στις διάφορες φυλακές της χώρας και που προορίζονταν να δικαστούν από τα έκτακτα Στρατοδικεία.

Η καθημερινή ζωή των κρατουμένων ήταν αυστηρά στρατιωτική, με βάρβαρη πειθαρχεία. Δηλαδή προσκλητήρια, αναφορές, καψόνια, εγκλεισμός στα πειθαρχεία, ώρες στον ήλιο ή στη βροχή και το κρύο, βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί και τέλος, απροσχημάτιστες δολοφονίες, με αποκορύφωμα τη μεγάλη σφαγή στο ΑΕΤΟ, το Φλεβάρη - Μάρτη του 1948. Το συσσίτιο ήταν άθλιο, το νερό ελάχιστο ή και σπάνιο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Σουηδία: Η «Μαριάν» ξεκίνησε το ταξίδι της προς τη Γάζα

Δελτίο τύπου της σουηδικής πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

Η «Μαριάν» αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής, 10 Μαΐου από το λιμάνι του Γκέτεμποργκ. Το ψαράδικο πλοίο, που ανήκει από κοινού στις πρωτοβουλίες «Ένα Καράβι για τη Γάζα» της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ξεκίνησε για ταξίδι σχεδόν 5.000 ναυτικών μιλίων προς την Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Η Μαριάν θα ενωθεί με άλλα πλοία και μαζί θα σχηματίσουν τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια ειρηνική, μη-βίαιη δράση ώστε να σπάσουν τον παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Στο πέρασμά της, η Μαριάν θα καλέσει σε κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκά λιμάνια κατά του αποκλεισμού. Τα πρώτα τρία λιμάνια θα είναι το Χέλσινγκμποργκ, το Μάλμε και η Κοπενχάγη. Τα προσεχή λιμάνια θα ανακοινωθούν με δελτία τύπου.

Πρωθυπουργός Αμαρουσίου

Απόστολος Διαμαντής στο TVXS

Οι δηλώσεις του προέδρου των απανταχού δημάρχων κου Πατούλη, πως θα δώσει ευχαρίστως στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα των Δήμων, υπό την προϋπόθεση πως ο Τσίπρας θα παραδεχθεί δημοσίως ότι έχει πρόβλημα είναι πρωτοφανής και φυσικά εντελώς ασυνάρτητη. 

Τι ζητάει επί της ουσίας ο κ. Πατούλης; Να πάει ο πρωθυπουργός στο γραφείο του γονυπετής, να του ομολογήσει πως η κυβέρνηση έχει παταγωδώς αποτύχει, πως έχει δηλαδή αδυναμία να πληρώσει μισθούς, πως κινδυνεύει με χρεοκοπία και ακολούθως, εφόσον ο γενναιόψυχος δήμαρχος κρίνει ειλικρινείς τις διαβεβαιώσεις αυτές, να του δώσει άφεση αμαρτιών, να του χαϊδέψει πατρικά το κεφάλι και να του δώσει τα λεφτά!

Πρώτη φορά παγκοσμίως, φαντάζομαι, γίνεται παρόμοια δήλωση, από έναν απλό δήμαρχο, μιας κάποιας συνοικίας. Και ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υποχρεώνει τους Δήμους να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Πράξη αυτή δεν εξαρτάται από την ψυχολογία ή την διάθεση του Πατούλη ή του κάθε απίθανου δημάρχου. Είναι μια πράξη της διοίκησης υποχρεωτικώς εκτελεστή. Κανένας δεν πρόκειται φυσικά να ρωτήσει τον Πατούλη. Απλώς η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στις τράπεζες να υλοποιήσουν την Πράξη. Τέλος.

Αλλά και επί της ουσίας, τα διαθέσιμα αυτά δεν ανήκουν στον δήμαρχο. Είναι διαθέσιμα ενός οργανισμού δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος φυσικά υπόκειται απολύτως στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Απ’ όσο ξέρω κράτος Αμαρουσίου ή Αγουλινίτσας δεν υφίσταται, ώστε να αποφασίζει ελευθέρως για τα διαθέσιμά του. Το κράτος είναι το ελληνικό, το οποίο έχει κεντρική κυβέρνηση, έχει κράτος που αποφασίζει για όλους.