Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Πριν δυο χρόνια ήταν σκάνδαλο τώρα βαφτίζεται «σύλληψη της φοροδιαφυγής»

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Αν έχετε αφορολόγητο χρήμα στο εξωτερικό, κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βαρουφάκης, με έναν φόρο 15% επί του κεφαλαίου μπορείτε να το νομιμοποιήσετε και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν τώρα το αφορολόγητο χρήμα το έχετε στο εσωτερικό, τότε πάλι υπάρχει λύση: Ή θα πληρώσετε 30% ή (αξιοποιώντας αυτή τη... φοβερή ιδέα του διπλού φορολογικού συντελεστή) ή θα το βγάλετε στο εξωτερικό, θα το δηλώσετε από εκεί και πληρώνοντας τα... μισά, πάλι ξεμπλέκετε.

Αυτό το σχέδιο λέγεται «πρώτη φορά Αριστερά». Αλλά δεν λεγόταν πάντα έτσι. Το 2005 λεγόταν «Νέα Δημοκρατία» και Αλογοσκούφης. Το 2010 λεγόταν «ΠΑΣΟΚ» και Παπακωνσταντίνου. Το δε 2013 λεγόταν Στουρνάρας και «Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ» μαζί.

Η διαφορά με τότε είναι ότι τόσο επί Αλογοσκούφη, όσο και επί Παπακωνσταντίνου ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνες τις αντίστοιχες ρυθμίσεις τις είχε καταγγείλει -και σωστά- ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Στην περίπτωση μάλιστα του Στουρνάρα οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Τσακαλώτος, Διαμαντόπουλος) με ερώτησή τους στη Βουλή είχαν καταγγείλει (4/6/2013) ότι η ρύθμισή του (που σήμερα την προωθεί ο Βαρουφάκης) συνιστούσε «σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς οικονομικά ισχυρούς, την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά τα φάσμα της εξοντωτικής φορολόγησης».