Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

O Μίκης στέλνει μήνυμα στον Αλέξη: "Μην πας όπου οι προκάτοχοί σου"

"Όταν ασκείς πίεση σε έναν λαό, τότε αυτός κάποτε σηκώνεται", δηλώνει ο Μίκης Θεοδωράκης και στέλνει το μήνυμα "σ' αυτούς που θέλουν να μας στήσουν στον τοίχο". Σε εκτενή συνέντευξη για τη ζωή και το έργο του στο ένθετο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα "να μην πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του".


"Η Ευρώπη, η οποία διευθύνεται από το χρήμα, μου φαίνεται εν τω μεταξύ σαν μια τεράστια αράχνη και ο καθένας ο οποίος πέφτει στα δίχτυα της είναι χαμένος. Εμείς οι Έλληνες έχουμε καταφέρει πολλά", τονίζει ο διάσημος συνθέτης και προσθέτει: "Από την αρχαιότητα είναι έτσι: η προδοσία ήρθε συχνά από μέσα. Οι προκάτοχοι της σημερινής κυβέρνησης τα υπέγραψαν όλα, πούλησαν τα ελληνικά ασημικά και μας είπαν ότι ο Σόιμπλε είναι ο αρχηγός. Τώρα εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να τα πάρει πίσω. Ελπίζω ότι δεν θα πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του πλέον σε μαζικές κινητοποιήσεις, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στην τελευταία διαδήλωση που συμμετείχε, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, στην οποία βρέθηκε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο. "Εκείνος περπατούσε, εγώ ήμουν στο αμαξίδιο. Ξαφνικά βρεθήκαμε μέσα στο πλήθος, όπως πρέπει και να συμβαίνει, όταν συμμετέχεις σε μια διαδήλωση. Ήταν κατά της πολιτικής λιτότητας, η οποία μας έσπρωξε στην δυστυχία. Σήμερα είμαστε πάλι εκεί όπου ξεκινήσαμε μετά την Χούντα: στο μηδέν. Μετά έγινε αναταραχή. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και εγώ δέχτηκα μια γερή δόση στο πρόσωπο, διότι είχα σηκωθεί και έπεσα πίσω στο αμαξίδιό μου. Νεαροί που ήθελαν να βοηθήσουν μου φόρεσαν μια μάσκα οξυγόνου, αλλά ήταν πολύ αργά. Τα πνευμόνια μου έπαθαν μεγάλη ζημιά και έπρεπε να μείνω επί εβδομάδες στο κρεβάτι, δεν είμαι πλέον ο παλιός Μίκης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρώτη φορά διαδήλωση...


Σύντροφοι φιλελέδες, συντρόφισσες φιλελούδες: 

Τώρα που η Αριστερά έχει την ηγεμονία καταλάβατε πως η πολιτική γίνεται και στους δρόμους. Ένα μεγάλο μπράβο! 

Επειδή είστε άμαθοι-ες στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και τις πορείες που μέχρι τώρα απλά σας χαλούσαν τα ψώνια, τον καφέ, τη δουλειά, το brunch και την αισθητική σας βρε αδερφέ, θα σας δώσω μερικές συμβουλές - συναγωνιστικές - για το πώς να επιβιώσετε το δίωρο που θα διαδηλώσετε την Πέμπτη το απόγευμα. Ένα survival kit προσφορά της ΑΥΓΗΣ... 

Πρώτον: Είστε τυχεροί-ες που οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν κλείνουν το μετρό του Συντάγματος και τους γύρω σταθμούς. Θα διατηρηθεί έτσι περισσότερη ώρα το χτένισμα, το μακιγιάζ, δεν θα λιώσει το κερί στο μαλλί και τέλοσπάντων θα είστε πιο φρέσκοι-ες. Μίλησα για το μετρό, διότι πολλοί- ες από σας δεν θα μπορέσετε να πάρετε τα αυτοκίνητα σας διότι δυστυχώς events όπως οι διαδηλώσεις δεν έχουν παρκαδόρο...
Δεύτερον: Κατά την άφιξη σας ίσως οι διοργανωτές σας μοιράσουν διάφορα "props": σημαιούλες, πικέτες, πλακάτ. Ναι αυτά είναι για να βγάλετε σέλφι χρησιμοποιώντας τα hashtag #menoume_evropi και #geroun_gera αλλά μετά θα πρέπει να τα κρατάτε για κάποια ώρα, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της διαδήλωσης. Ενδέχεται να μην ταιριάζουν με τα ρούχα σας, δεν πειράζει, κομμάτια να γίνει, κρατήστε τα! Έτσι για να γίνει λίγο πιο interactive το event! Hint: Προτιμήστε αποχρώσεις του μπλε ή του καφέ του Ποταμιού.

Παρέμβαση Χάμπερμπας υπέρ της Ελλάδας

«Οι ελληνικές εκλογές έριξαν άμμο στα γρανάζια των Βρυξελλών», τονίζει ο Γιούργκεν Χάμπερμας

Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε με άρθρο του στην εφημερίδα «La Repubblica» ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας.

«Από τον Μάιο του 2010 η καγκελάριος προέταξε τα συμφέροντα των επενδυτών αντί να δώσει βάρος στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε και πάλι εν μέσω μιας κρίσης που κάνει πασιφανές, σε όλη της τη γυμνή πραγματικότητα, ένα ακόμη θεσμικό έλλειμμα. Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι εκείνο ενός έθνους που, στη μεγάλη του πλειοψηφία, επαναστατεί κατά της καταπιεστικής και λυπηρής κοινωνικής ανέχειας που επέβαλε στη χώρα η λιτότητα», υπογραμμίζει ο Χάμπερμας.

«Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί στην ψήφο αυτή της Ελλάδας: ο πληθυσμός απορρίπτει τη συνέχιση μιας πολιτικής, την αποτυχία της οποίας έχει βιώσει στο πετσί του», γράφει ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος, σύμφωνα με τον οποίο «υποστηριζόμενη από αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη, αλλά στις Βρυξέλλες συγκρούεται με τους εκπροσώπους άλλων δεκαοκτώ χωρών που δικαιολογούν την άρνησή τους προβάλλοντας, με ψυχρότητα, τη δημοκρατική εντολή που έλαβαν».

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΛΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ* 


Είναι κοινότοπο να υπογραμμίσουμε τηνκρισιμότητα των στιγμών. Η σημασία τους, όμως, για την Ελλάδα, την περιοχή μας και την Ευρώπη υπερβαίνει την κοινότοπη αυτή έκφραση.

Ουδέποτε, ίσως, στη μικρή ιστορία του καπιταλισμού της Ευρώπης, συνέβη μια χώρα να έχει δεχθεί ένα τέτοιο πολύμηνο σαδιστικό οικονομικό στραγγαλισμό. Η στιγμιαία «παγίδα της Κύπρου» ωχριά μπροστά στο μαρτύριο εξουθένωσης και πολιτικού εκβιασμού της Ελλάδας.

Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
Σήμερα Δευτέρα 21/6 μπροστά στη Σύνοδο των επικεφαλής της ευρωζώνης, ο στραγγαλισμός και ο εκβιασμός της Ελλάδας λαμβάνουν τη μορφή νεοαποικιακού τελεσιγράφου, που κάνει τις παλιές μέρες της κλασικής αποικιοκρατίας να μοιάζουν με παράδεισο: ''Αν τη Δευτέρα , έως το πολύ τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν υπάρξει συμφωνία ή κάτι σχετικό που να την προδιαγράφει, τότε την Τρίτη κλείνουν οι ελληνικές τράπεζες'' !Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το τελεσίγραφο το διακινούν όλες αυτές τις ημέρες ξεδιάντροπα «νεοδοσίλογοι» δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί.

Θαυμάστε την «Ευρώπη» τους και το σύγχρονο «ραγιαδισμό», επενδυμένο, όπως πάντα, με «ιδεολογική» πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του «δοσιλογισμού» σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της.

Δυστυχώς η Ελλάδα αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το στραγγαλισμό και τώρα τα τελεσίγραφα.

Αυτές τις ώρες η κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες , έχοντας στις αποσκευές της νέες υποχωρήσεις.

Σ. Αμίν: Ο ΣΥΡΙΖΑ να Εφαρμόσει το Πρόγραμμα του, Διαθέτοντας "Plan B"

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥ ΜΑΡΞΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ 

Τον θαυμασμό του στον ελληνικό λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας, γεγονός που αποτελεί μια αρχή εναλλακτικής λύσης, εξέφρασε ο διάσημος μαρξιστής οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν.

Ο Γαλλοαιγύπτιος οικονομολόγος και διανοητής, που βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με άλλους προσκεκλημένους στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Πρωτοβουλία των Δελφών», τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν, αλλά «θέλουν η Ελλάδα να παραδοθεί και να τιμωρηθεί γιατί ψήφισε ένα πρόγραμμα που είναι αντίθετο στοννεοφιλελευθερισμό», στον οποίο βασίζεται η λογική του όλου συστήματος.

«Πρέπει να χαιρετίσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε, ενώ εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, υπογράμμισε ότι από την αρχή της εκλογής του ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να θέσει τους Ευρωπαίους ενώπιον του διλήμματος:

«Εδώ είναι το πρόγραμμά μας και θα το εφαρμόσουμε γιατί εκλεγήκαμε γι’ αυτό. Είμαστε δημοκράτες, όχι αυτοί οι δημοκράτες που σας αρέσουν, δηλαδή να εκλεγούμε για ένα πρόγραμμα και την άλλη μέρα να κάνουμε το αντίθετο. Εμείς θα το εφαρμόσουμε. Πιστεύετε ότι είναι συμβατό ώστε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και την ΕΕ, ή όχι;»