Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Γιατί όχι ρήξη;


Η επιλογή του ελληνικού λαού δεν είναι ρήξη. Το είπε, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας. Και φυσικά εμείς ξέρουμε ότι το έχουν πει, και το έχουν ξαναπεί, οι πάντες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης κατά την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα. Κόντρα μάλιστα σε όσους, Ευρωπαίους και Έλληνες, επέμεναν ότι το πραγματικό -και τρομακτικό κατ' αυτούς- δίλημμα της περασμένης Κυριακής ήταν ευρώ ή δραχμή. 

Ωραία. Η δική μας επιλογή δεν είναι ρήξη. Η δική τους ποια είναι; Γιατί σε βγάζουν από τα ρούχα σου με τον Τσίπρα, που δήθεν θέλει ρήξη. Ο Σόιμπλε τι θέλει; Τα γεράκια και οι γερακίνες των δανειστών τι θέλουν; Τι βγαίνει από τις τελευταίες δηλώσεις τους; Τι καταλάβατε από τα άναρθρα των κυρίων Βέμπερ και Φέρχοσταντ μέσα στα μούτρα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ευρωβουλή; Από όλη αυτή την αγένεια, την αναίδεια, την υπεροψία, γερμανικής κοπής; 

Ότι θέλουν έντιμη συμφωνία, που να σέβεται, στοιχειωδώς έστω, τη βούληση του ελληνικού λαού; Ή ότι συμπεριφέρονται σαν τραμπούκοι ιδιοκτήτες του ευρώ; Ότι κρατούν το πιστόλι της ρήξης στο κεφάλι του Τσίπρα; Ότι τον -και μας- προσβάλλουν συνεχώς; Ότι έφτασαν να λένε -Γιούνκερ- ότι η ψήφος μας αποδυνάμωσε τη θέση μας; Κι ότι όλοι τους, από τον πιο στεγνό γραφειοκράτη μέχρι τον πιο ζουμερό ευρωκράτη, μιλούν συνεχώς για Grexit; 

Η αγκαλιά του Πάμπλο Ιγκλέσιας (Podemos) στον Μανώλη Γλέζο

Μια φωτογραφία του αγκαλιά με το Μανώλη Γλέζο ανέβασε στο twitter ο επικεφαλής των Ισπανών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Με τον σύντροφο Μανώλη Γλέζο, έναν ήρωα της αντίστασης, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αύριο αφήνει τη θέση του» αναφέρει στο μήνυμά του. 

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έκανε και παρέμβαση σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, την κυβέρνησή του και τον πρόεδρό του διότι σήκωσαν τη σημαία της Ευρώπης». 

«Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν πολίτες που λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέπτονται. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνώντων να υπερασπισθούν τους πολίτες τους» πρόσθεσε. 

«Απευθύνω έκκληση και πάλι από αυτό το σώμα στη σοσιαλιστική ομάδα. Κάντε το βήμα που απαιτείται για τα κοινωνικά δικαιώματα και αφήστε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό που είναι καταραμένος και μας οδηγεί στην καταστροφή. Το να υπερασπισθούμε σήμερα τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους, είναι το να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί» κατέληξε.

Γιατί η νέα δραχμή δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υποτιμηθεί.

του Όθωνα Κουμαρέλλα

Το βασικό επιχείρημα όλων όσων εναντιώνονται στην προοπτική εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι, ότι η νέα δραχμή αμέσως μετά την έκδοσή της, θα γίνει έρμαιο των διεθνών χρηματαγορών και θα υποστεί μια χωρίς προηγούμενο υποτίμηση, παρασύροντας μαζί της κάθε εισόδημα και κάθε αξία περιουσιακού στοιχείου.

Αν κάποιος -με υποτιθέμενη αφέλεια- ερωτήσει «μα γιατί παρακαλώ θα γίνει αυτό;», τότε δέχεται την αποστομωτική απάντηση: «Μα γιατί έτσι θα γίνει!». Καμιά επιστημονική προσέγγιση, κανένα επιχείρημα που να αντέχει σε στοιχειώδη κριτική. Όλα στο μυαλό των ευρωλάγνων είναι θέσφατα. Τα θέσφατα μιας θεολογίας, ενός ιδιότυπου καλβινισμού, που δεν χωράει καμιά αντίρρηση, που δεν δέχεται κανένα επιστημονικά θεμελιωμένο επιχείρημα. «Έτσι είναι, αφού έτσι εμείς πιστεύουμε!!!!».Η επιστήμη πάει περίπατο, μαζί με την κοινή λογική, το «τσιχάντ» και ο παραλογισμός της θρησκοληψίας επιτείνει τα αποτελέσματα της λοβοτομής που επιχειρούν -ήδη από την αρχή της κρίσης- οι στρατευμένοι, δήθεν καθηγητές της οικονομίας, οι εξωνημένοι πολιτικάντηδες και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι των ΜΜΕ, που όπου σταθούν και όπου βρεθούν δηλώνουν «γονυπετείς» απέραντη πίστη στην Καρλομάγνεια Ευρώπη του σκοταδισμού και του νέου μεσαίωνα, με τους «ιεροεξεταστές» τύπου Σούλτς, Γιουνκέρ και Σόιμπλε να καραδοκούν! Με το αζημίωτο -εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς.

Ωστόσο πέραν των στρατευμένων στην υπεράσπιση της «αυτοκρατορικής» Ευρώπης της....
ολιγαρχίας και του νεοναζισμού, υπάρχουν πολλοί και από την άλλη πλευρά, εκείνη δηλαδή των υπερασπιστών της καθιέρωσης εθνικού νομίσματος, που είτε δεν κατέχουν στο απαιτούμενο βάθος το θέμα, είτε εμφορούμενοι από μονεταριστικές απόψεις, βλέπουν το εθνικό νόμισμα ως το μέσο για να υποκατασταθεί η εσωτερική υποτίμηση με εξωτερική, έχοντας την αντίληψη ότι μέσω αυτής της υποτίμησης η οικονομία θα αποκτήσει ανταγωνιστικότητα. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Παρ’ όλα αυτά, με τις τοποθετήσεις τους επιτείνουν τη σύγχυση και δικαιώνουν εν μέρει τους ευρωλάγνους.