Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της και με το περήφανο «ΟΧΙ»

Δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, βουλευτή Β' Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο μνημόνιο που η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον για ψήφιση στην Ολομέλεια μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί ενώ μεγάλα τμήματά της φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία.
Η κυβέρνηση, αντί να συγκρουστεί με τις εκβιαστικές επιλογές των κυρίαρχων κέντρων της ΕΕ, τα εγχώρια στηρίγματά τους και μαζί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για ένα νέο μνημόνιο το οποίο ψηφίζουν και εκλιπαρούσαν την υπογραφή του, επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της. Τη ρήξη, επίσης, με το περήφανο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και τους σκληρούς αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια, την υποτέλεια και τη λιτότητα.
Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα.

Στο έλεος της φύσης η Μιανμάρ (...αλλά καλύτερα από το να είσαι στο έλεος του ΣΟΙ του ΜΠΛΕ)

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο δυτικό τμήμα της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), όπου περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 100, την ίδια στιγμή που τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών με ρύζι έχουν καταστραφεί.
Στο Δέλτα του Ιραγουάντυ, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Σε μεγάλο τμήμα της περιοχής η μετακίνηση γίνεται αποκλειστικά με βάρκες, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών. Συνολικά, 14 κρατίδια έχουν πληγεί από τα φυσικά φαινόμενα, με τα Ραχίν, Τσιν, Σαγκένγκ και Μαγκουέι να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Οι καταρρακτώδεις βροχές έκαναν ακόμα χειρότερη την κατάσταση για χιλιάδες Μουσουλμάνους που ανήκουν στη μειονότητα των Ροχίνγκιας και εκτοπίστηκαν στο κρατίδιο Ραχίν μετά από αιματηρές συγκρούσεις με Βουδιστές τη διετία 2012-2013.
Οι αρχές απηύθυναν εκ νέου σήμερα έκκληση για αποστολή διεθνούς βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό, καταλύματα και φάρμακα.

Η Ποντικοπαγίδα

Στην Ελλάδα, έχουμε πολλά ελλείμματα: πολιτικής, εμπορικά, προϋπολογισμού, αξιοπιστίας. Όπως όμως εύκολα διαπιστώνει κανείς, δεν έχουμε έλλειμμα φαντασίας. Αρκεί μια ματιά στα ΜΜΕ ή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να βεβαιωθεί κάποιος ότι είμαστε ικανότατοι στη δημιουργία σεναρίων, την ώρα που ο κόσμος μας γκρεμίζεται. Νομίζω λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε ένα φίλτρο, ένα δίκτυ ασφαλείας, που θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει να αποφύγουμε την ενασχόληση με όσα σενάρια βρίσκονται πιο μακριά από την πραγματικότητα. Πάμε λοιπόν…

Δεδομένο πρώτο: Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αρραγής σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση του νέου μνημονίου. Η διαρροή που σημειώθηκε στην αρχική ψηφοφορία, δεν περιορίστηκε στους βουλευτές που τοποθετούνται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Δεδομένο δεύτερο: Κατά κοινή ομολογία, το νέο μνημόνιο «δεν βγαίνει». Η άποψη των πιστωτών, που οι ίδιοι το επέβαλλαν, είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του κυμαίνονταιμεταξύ 20% – 30%. Η δε άποψη της κυβέρνησης που το αποδέχθηκε και δεσμεύθηκε να το εφαρμόσει, είναι ότι απλώς, θα αποτύχει.

Δεδομένο τρίτο: Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζει σαφώς ότι «Σε κάθε περίπτωση, η τελική έγκριση των υποψηφίων βουλευτών, ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή» (σελ. 43, άρθρο 23., παρ. 1).

Δήλωση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από διεθνείς διανοούμενους

Αυστηρή κριτική σε Τσίπρα και κυβέρνηση
efsyn.gr
Με σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρας, της κυβέρνησης και, βέβαια, των ευρωπαϊκών θεσμών, διεθνείς διανοούμενοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς το ελληνικό λαό ζητώντας την απόρριψη της νέας «λίστας με φρικαλεότητες» που κάνει την Ελλάδα προτεκτοράτο της Ε.Ε.

Στο κείμενό τους καταγγέλλουν το νέο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αποκαλούν «βάρβαρο», ενώ, ασκούν σκληρή κριτική στην επιλογή του πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία.

Αναλυτικά το κείμενο:

Καταγγέλλουμε το νέο βάρβαρο «πρόγραμμα διάσωσης» κοινωνικού κανιβαλισμούπου επιβάλλεται στην Ελλάδα από την τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Μετά από πέντε χρόνια δρακόντειας «λιτότητας» για να σωθούν οι τράπεζες με το αίμα και τα δάκρυα του ελληνικού λαού τα δύο προηγούμενα «προγράμματα διάσωσης» απέτυχαν παταγωδώς να επιλύσουν την κρίση η οποία έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ. Ο ελληνικός λαός καταδικάζεται σε μόνιμη αθλιότητα με το 40% μετά βίας να επιβιώνει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στις 12 Ιουλίου του 2015 μια νέα «λίστα με φρικαλεότητες» (όπως σωστά περιγράφηκε από το γερμανικό περιοδικό Spiegel) ζητήθηκε από την Τρόικα και έγινε τελικά αποδεκτή από την κυβέρνηση Τσίπρα.