Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ουπς! Στον αέρα τα αεροδρόμια


Ενώ η σημερινή ειδησεογραφία δείχνει πιθανή εμπλοκή στην πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, γεγονός που αναδεικνύει με κραυγαλέο τρόπο τις εγγενείς αντιφάσεις που θα εμφανιστούν στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας η χθεσινή ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ιονίων κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, που δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε τοπικό δημοψήφισμα και νομική προσφυγή κατά της πώλησης των τεσσάρων αεροδρομίων που επηρεάζουν τη ζωή και την οικονομία των Ιονίων (Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ακτίου).

Α. Η εμπλοκή
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εμπλοκή οφείλεται στην απροθυμία της Fraport να τηρήσει αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί στην περσινή προσφορά της. Ζητά «να της παρασχεθούν αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την παραχώρηση», ενώ «δυσκολεύεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση εξαιτίας του ρίσκου της χώρας». Δεν αποκλείεται η χθεσινή ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ιονίων να συνέβαλε στους φόβους της γερμανικής εταιρείας.

Η Fraport χαρακτηρίζει την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ αυτής και του ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζοντας πως ο γερμανικός όμιλος «δεν είναι σε θέση να κάνει λόγο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων όπως και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Κατόπιν όλων αυτών, αρμόδιοι παράγοντες, λέει η Καθημερινή, «εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο το τίμημα του 1,234 δισ. ευρώ θα μπορέσει να εισπραχθεί εντός του 2015, όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο».

Σκουρλέτης: Προσωρινή διακοπή εργασιών στις Σκουριές

Την απόφασή του να ανακληθούν οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές, μετά από παράβαση των όρων των τεχνικών μελετών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυκρότησης Πάνος Σκουρλέτης. 

Κατόπιν αυτού, διακόπτονται προσωρινά οι εργασίες στις Σκουριές.

Για το ζήτημα ενημερώθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

«Η απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, ύστερα από ανάκληση των σχετικών τεχνικών μελετών, δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικό σχόλιο που εξέδωσε.

Αλέιδα Γκεβάρα: Για ποια δημοκρατία μιλούν στην Ευρώπη;

“Για ποιά δημοκρατία μιλούν οι ευρωπαίοι; Πότε είδατε, π.χ, να εκλέγεται δημοκρατικά ένας βασιλιάς; Που είναι η γηραιά Ευρώπη, που το μόνο που κάνει είναι να συνθηκολογεί διαρκώς και να γονατίζει μπροστά στις Ηνωμένες Πολιτείες; 

Με τον ενθουσιασμό και την συγκρότηση που τη διακρίνει, η Αλέιδα Γκεβάρα (κόρη του κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα) υπερασπίστηκε με πειστικό τρόπο την αξιοπρέπεια του Κουβανικού λαού, που αντιστέκεται για πάνω από μισό αιώνα στον εγκληματικό αποκλεισμό της Βορειοαμερικάνικης αυτοκρατορίας (και των Ευρωπαίων συμμάχων της). 

Σε μιά από τις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 7ης Ηπειρωτικής Συνάντησης Αλληλεγγύης στην Κούβα, στο Καράκας της Βενεζουέλας το Σαββατοκύριακο 1-2 Αυγούστου, η Γκεβάρα υποστήριξε ότι “δεν μας ενδιαφέρει αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπορευτούν μαζί μας, αλλά μας κάνει πολύ κακό, αν δεν μπορούμε να εμπορευτούμε με άλλες χώρες”. Στη συνέχεια, ανέφερε παραδείγματα της κουβανικής καθημερινότητας, που ο σαδισμός των ηγετών της Ουάσιγκτον κατά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, έχει μετατρέψει σε έναν επώδυνο παραλογισμό. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “δεν μπορούμε να αγοράσουμε γάλα σε σκόνη από την Ευρώπη επειδή η αυτοκρατορία πιέζει τις τοπικές επιχειρήσεις και πρέπει να αναζητήσουμε αυτό το σημαντικό προιόν για τη διατροφή των παιδιών μας στη Νέα Ζηλανδία, δηλαδή στην άλλη άκρη του κόσμου”. Στο ίδιο πνεύμα, η κόρη του Γκεβάρα ανέφερε ότι “κάθε πλοίο που πιάνει λιμάνι στη Κούβα, δεν μπορεί να πιάσει λιμάνι στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους τους επόμενους έξι μήνες”.