Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Αλβανίας Αναστάσιος: «Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας»

Διεθνές συνέδριο οργανώθηκε πρόσφατα (6-8 Σεπτεμβρίου) στα Τίρανα, από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου με τη συνεργασία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και των Ρωμαιοκαθολικών με θέμα «Η ειρήνη είναι εφικτή».

Στο συνέδριο –που είχε μεγάλη συμμετοχή- εξετάστηκαν θέματα που συνδέονται με πολεμικές συρράξεις και τρόποι τερματισμού τους με την ενίσχυση της κοινής δράσης της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Συμμετείχαν θρησκευτικοί αρχηγοί με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας κ. Αναστάσιο, ως επίσης και αρχηγοί κρατών, υπουργοί, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκοί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας όπου επισημαίνεται η σχέση της ειρήνης με την θρησκεία και την προσωπική πίστη του καθενός, αλλά και το πώς στα χρόνια που διανύουμε εντείνεται η βία παγκοσμίως. Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης του Μακαριώτατου έχουν ως εξής:
Η ειρήνη είναι πάντοτε εφικτή
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας να είναι συνδιοργανώτρια της παρούσης 28ης Διεθνούς Συναντήσεως για την Ειρήνη, με την κοινότητα του Sant’ Egidio και τη Συνέλευση των Καθολικών Επισκόπων της Αλβανίας (Conference of Catholic Bishops of Albania).
Η Αλβανία, όπως είναι στους περισσοτέρους γνωστό, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνος αντιμετώπισε σοβαρές δοκιμασίες και κυρίως ένα μακροχρόνιο αθεϊστικό διωγμό. Από το 1991, όμως, έχει εμπεδωθεί η θρησκευτική ελευθερία και συνάμα καλλιεργείται η ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς επίσης και εκείνων που δεν ανήκουν σε κάποια θρησκευτική κοινότητα. Οι οδυνηρές αναμνήσεις από τις πολεμικές αιματοχυσίες του προηγουμένου αιώνα, τόσο από τους δύο παγκοσμίους πολέμους, όσο και από τις αιματηρές συγκρούσεις στο τέλος του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, συμβάλλουν στο να επιτείνεται ο πόθος για την ειρήνη σε όλες τις διαστάσεις της.