Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Μια εκτέλεση στα αζήτητα!

τουΝίκου Θεοδοσίου

«Ανήμερα στις 28 Οκτωβρίου του 1947 ετοιμαζότανε το εκτελεστικό απόσπασμα να σκοτώσει τέσσερα παιδιά από το Περιστέρι – που οι γονείς τους ή οι συγγενείς τους ήταν οι δημιουργοί του μεγάλου έπους μαζί με τους άλλους ηρωικούς πολεμιστές», γράφει ο Μιχάλης Σταφυλάς στο χειρόγραφο σημείωμα που συνοδεύει κάτι κιτρινισμένα αποκόμματα μιας εφημερίδας.

Τα αποκόμματα, όπως αναφέρει, προέρχονται από ένα έκτακτο παράρτημα της εφημερίδας Ακρόπολης που κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα το μεσημέρι της 29ης Οκτωβρίου 1947 και δεν έχει αρχειοθετηθεί ούτε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής ούτε στην Εθνική βιβλιοθήκη. Μπορεί αυτά τα αποκόμματα να είναι τα μόνα σωζόμενα.

Τι έκανε την καθεστωτική εφημερίδα να κυκλοφορήσει έκτακτο παράρτημα για την εκτέλεση τεσσάρων παιδιών, μια εποχή που οι εκτελέσεις αριστερών ήταν στην ημερήσια διάταξη; Τι το διαφορετικό είχε αυτή η εκτέλεση για να δοθεί τέτοια δημοσιότητα;

Στον, ανέκδοτο, δεύτερο τόμο της ιστορίας μου για το Περιστέρι, που καλύπτει την περίοδο 1936-1956, γράφω γι αυτό το περιστατικό.

Η «συμμορία της Χασιάς»