Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Μην τολμήσουν!

 Του Νίκου Μπογιόπουλου
ΣΤΙΣ ΗΠΑ (που δεν έχουν... μνημόνιο), από την εκδήλωση της κρίσης, πάνω από 7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους. Στις ΗΠΑ το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης, που αποτέλεσε συστατικό στοιχείο του λεγάμενου «αμερικανικού ονείρου», έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του '60!

Το αμερικανικό κράτος έχει εντοπίσει 500.000 περιπτώσεις καταχρηστικής εφαρμογής του νόμου για τις κατασχέσεις κατοικιών. Πώς αποζημιώνει τους ανθρώπους που υπέστησαν την καταχρηστική κατάσχεση των σπιτιών τους; Παρέχοντας τους το εφάπαξ επίδομα των... 300 δολαρίων! Τέτοια «κοινωνικά κριτήρια» στο Αμέρικα...

Στην Ισπανία (που δεν έχουν μνημόνιο...), από την εκδήλωση της κρίσης υπολογίζονται σε πάνω από 500.000 οι Ισπανοί που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Προφανώς δεν πρόκειται για «μπαταχτσήδες», ούτε για κατοίκους της «Εκάλης» της Μαδρίτης, αλλά για τα θύματα μιας πολιτικής που έχει οδηγήσει 1,5 εκατομμύριο οικογένειες να μην εργάζεται κανένα μέλος τους, που έχει οδηγήσει τον έναν στους δύο νέους στην ανεργία.

Αυτή είναι η πολιτική των πλειστηριασμών. Κι όσοι την προωθούν δεν έχουν ούτε όσιο, ούτε ιερό. Απέναντι στον κανιβαλισμό των πλειστηριασμών η απάντηση δεν είναι -τάχα μου- ούτε οι «διαπραγματεύσεις», ούτε τα «ισοδύναμα».

Αποθήκη «ψυχών» η Ελλάδα

Του Μιχάλη Λαγάνη 
Μια μεγάλη παρτίδα πόκερ παίζεται στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των όρων του μνημονίου.

Αυτό που αφήνουν κυβερνητικοί κύκλοι να εννοηθεί είναι ότι, προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία από τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα – τράνζιτ για τη μετακίνηση των προσφύγων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, θα ήταν καλό να υπάρξει μια πιο ανεκτική στάση της Κομισιόν στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη χορήγηση των δόσεων του τρίτου μνημονίου.

Με το ενδεχόμενο της χαλάρωσης συντάχθηκε σε ομιλία του χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κινείται πολύ πιο σκληρά λέγοντας ότι θα μειωθούν τα κοινοτικά κονδύλια που δικαιούνται όσες χώρες της Ε.Ε. δεν ανταποκριθούν στο θέμα των προσφύγων. Και οι δύο όμως λένε το ίδιο, αλλά με διαφορετική επικοινωνιακή πολιτική:

◆ Ο Γιούνκερ προσφέρει με… γλύκα την καταβολή ενοικίου για να νοικιάσει την Ελλάδα ως αποθήκη προσφύγων και μεταναστών.
◆ Ο Ντάισελμπλουμ απειλεί ότι, αν δεν γίνουμε αποθήκη, όχι μόνο δεν θα μας καταβάλει ενοίκιο, αλλά θα μας πάρει και το σπίτι.

Πως πήρε την ονομασία του ο Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με διάρκεια 30 ημερών. Η ονομασία του ετυμολογείται από τη λατινική λέξη November, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό novem, εννέα, επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος κατά σειρά μήνας.

Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Νοέμβριος μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.

Στην αρχαία Αθήνα ο Νοέμβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Μαιμακτηριώνα.

Την περίοδο αυτή οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα:

Απατούρια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι νεαροί Αθηναίοι (Κούροι) εγγράφονταν στη φρατρία (ή φατρία=ευρύτερη οικογένεια), όπου ανήκαν, μία τελετή που παραλληλίζεται με τη βάπτιση των Χριστιανών.