Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Το γκρίζο «έπος» των βραχονησίδων


«Εχουμε τακτικό πλεονέκτημα. Δώστε μου την άδεια να χτυπήσουμε πρώτοι»

Χρήστος Λυμπέρης (αρχηγός ΓΕΕΘΑ), προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, 31/1/1996

Χωρίς αμφιβολία, υπήρξε το γεγονός που καθόρισε την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη μεταψυχροπολεμική εποχή, αλλά και τον σχετικό δημόσιο διάλογο.

Η έκβασή του ανέδειξε τα πραγματικά όρια της «εθνικής έξαρσης» των προηγούμενων χρόνων και παρήγαγε με τη σειρά της νέες μυθολογίες, καθοριστικές για τη θεμελίωση των διαχωριστικών γραμμών των επόμενων χρόνων.

Η ελληνοτουρκική κρίση του 1996 για τα Ιμια δεν ήταν φυσικά η πρώτη του είδους.

Είχαν προηγηθεί η έξοδος του «Χόρα» για υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο (1976) και η παραλίγο πολεμική εμπλοκή του Μαρτίου 1987, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απείλησε με ενεργοποίηση της άτυπης ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας (και αποσταθεροποίηση του ΝΑΤΟ) προκειμένου να αποτρέψει νέες έρευνες του ίδιου σκάφους, που στο μεσοδιάστημα είχε μετονομαστεί σε «Σισμίκ».

Σε αντίθεση με αυτά τα προηγούμενα, όπου η διαχείριση της αναμέτρησης παρέμεινε μέχρι τέλους αποκλειστική υπόθεση των εκατέρωθεν ισχυρών κυβερνήσεων, τούτη τη φορά καταλυτικό ρόλο έπαιξαν δύο καινούργια στοιχεία:

(α) οι ταυτόχρονες κυβερνητικές κρίσεις στις δύο χώρες και

Συνέντευξη Βάσου Λυσσαρίδη: Εγώ δεν θα πήγαινα στην Κωνσταντινούπολη

Της Μαρία Στυλιανού, Φώτο: Αντρέας Λουκαϊδης

Τη θέση ότι ο ίδιος δεν θα μετέβαινε στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου εκφράζει ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας το πρόσφατο ταξίδι του Άντρου Κυπριανού και τις επαφές του με Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξη του στο reporter.com.cy, o κ. Λυσσαρίδης επισημαίνει ότι οι στόχοι της Άγκυρας είναι συγκεκριμένοι και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο λαός θα απορρίψει εκ νέου ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα προσομοιάζει με το Σχέδιο Ανάν. Σημειώνει ότι το κλίμα έντασης στην ΕΔΕΚ δεν έχει εξαφανιστεί ολωσδιόλου, εκφράζοντας την ανησυχία του, ενώ απαντά και στα όσα λέχθηκαν για τη σύνταξή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ποτέ δεν ήταν φίλος των χρημάτων. Εξηγεί γιατί κατά την άποψη του, αιτία της οικονομικής κατάρρευσης του τόπου και της γενικότερης απαξίωσης των πολιτικών είναι η χρηματοκρατία. Καλεί παράλληλα τους νέους να μην μένουν απαθείς, αλλά να αντιδράσουν, παίρνοντας το μέλλον τους στα χέρια τους.


Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στο κυπριακό το τελευταίο διάστημα. Οι θέσεις σας είναι γνωστές. Τι εναλλακτικό έχουμε τώρα; 
-Αυτό που έχουμε σήμερα είναι υποβοήθηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τους στόχους της. Είμαι ιατρός και λέω ότι χωρίς διάγνωση δεν μπορείς να έχεις σωστή θεραπευτική αγωγή. Δεν έγινε διάγνωση των προθέσεων της Τουρκίας. Τι θέλει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Όμως ο ίδιος ο Νταβούτογλου γράφει στο βιβλίο του πως αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τ/κ , η Τουρκία θα έπρεπε να τον εφεύρει, ούτως ώστε να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις. Στόχος της Τουρκιάς, δεν είναι καν η διχοτόμηση, μπορεί να τη δεχθεί ως ενδιάμεσο σταθμό για μια συνομοσπονδοποίηση, ένα μεταποικιοκρατικό μόρφωμα πολυκηδεμονευόμενο, και τελικά με τουρκική πλειοψηφία ώστε (η Τουρκία) να γίνει οπαδός της αυτοδιάθεσης των λαών.