Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Φιντέλ: Ο αγώνας για την ειρήνη είναι το πιο ιερό καθήκον


Πηγή: Cubadebate
Δυστυχώς, όλες σχεδόν οι θρησκείες έχουν θρηνήσει το καταστροφικό γεγονός των πολέμων και των τρομερών συνεπειών τους. Σ' αυτό το καθήκον έχουν αφιερώσει τις περισσότερες δυνάμεις τους. Η κύρια σημασία της συνάντησης ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο και την Αγιότητά του Κύριλλο, στην Αβάνα, είναι ότι ζωντάνεψε την ελπίδα στους λαούς του κόσμου. 

Η ειρήνη ήταν το μεγαλύτερο όνειρο της ανθρωπότητας και λαχτάρα των λαών σε κάθε στιγμή της ιστορίας. Χιλιάδες πυρηνικά όπλα κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων. Η εμπόδιση του πιο βίαιου πολέμου που θα μπορούσε να ξεσπάσει, είναι χωρίς αμφιβολία ο θεμελιώδης στόχος της προσπάθειας των θρησκευτικών ηγετών των εκκλησιών που έχουν επικεφαλής άνδρες όπως τον Πάπα Φραγκίσκο, Μέγιστο Ποντίφικα της Καθολικής Εκκλησίας, και την Αγιότητά του Κύριλλο, Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Ο αγώνας για την ειρήνη είναι το πιο ιερό καθήκον για όλα τα ανθρώπινα όντα, οποιοαδήποτε κι αν είναι η θρησκεία ή χώρα προέλευσης τους, το χρώμα του δέρματος, η ώριμη ηλικία τους ή η νεότητά τους.
Φιντέλ Κάστρο Ρους
14 Φλεβάρη 2016 

Σημείωση: Το κείμενο γράφηκε από τον Φιντέλ με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Μόσχας στην Αβάνα.

Φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη;

Του Περικλή Κοροβέση

Αυτός είναι καλός άνθρωπος και πολύ φιλάνθρωπος

Είναι μια φράση που την ακούμε συχνά χωρίς να μας κάνει καμιά ιδιαίτερη εντύπωση. Συνήθως πάει το μυαλό μας σε κάποιο ευσεβή νοικοκύρη που κάνει αγαθοεργίες και δίνει ελεημοσύνες. Δεν βλέπουμε τίποτε το παράξενο.
Οπως δεν μας ξενίζει όταν κάποιος είναι φιλόζωος, φίλαθλος, φιλόκαλος, φιλόλογος, φιλόσοφος, φιλόμουσος ή φιλομαθής. Ολες αυτές οι ιδιότητες προσδιορίζουν κάποιους ανθρώπους που έχουν αγάπη και πάθος για κάποιο αντικείμενο της αρεσκείας τους.
Αλλος την μπάλα, έτερος τη μουσική ή το βιβλίο ή ακόμα τα σκυλιά ή τις γάτες, που είναι ζωντανά όντα και δέχονται τον άνθρωπο ως κυρίαρχό τους. Σε όλες τις περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι υποκείμενο που έχει ένα αντικείμενο της αρεσκείας του.
Στη λέξη φιλάνθρωπος υπάρχει επίσης ένα υποκείμενο και ένα αντικείμενο. Με τη διαφορά πως εδώ το αντικείμενο είναι ο άνθρωπος και δεν είναι συνάνθρωπος. Και αυτό σημαίνει πως διαθέτει μια ανώτερη δύναμη πάνω στον άνθρωπο. Αλλά σύμφωνα με τους θεολόγους αυτή τη δύναμη την έχει μόνο ο Θεός. Στους ανθρώπους αυτό λέγεται εξουσία πάνω στον άνθρωπο που είναι, φυσικά, το αντικείμενό της.Κατά τον Μέγα Αθανάσιο, ο Θεός υπάρχει υπεράνω πάσης ουσίας και ανθρωπίνης επινοίας και είναι αδιανόητο για το ανθρώπινο γένος. Και ο νεοπλατωνικός Πρόκλος υποστηρίζει πως ο Θεός είναι παντελώς άγνωστος και άρρητος, πάντων επέκεινα.