Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΟΓΩ ΣΥΡΙΑΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 

Αποκλείεται ο ''εισαγόμενος'' εμφύλιος στη Συρία να μετεξελιχθεί σε πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων. Παρά την ανάμιξη της Ρωσίας στο πλευρό του Άσαντ, παρά την με διάφορα προσχήματα προώθηση ασήμαντων δυνάμεων του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει ένας μεγάλος πόλεμος με στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας – πόσω μάλλον παγκόσμια σύρραξη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι στη χώρα μας, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό. 

Παρά τις υλακές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας που ζητούν –''συμμαχική χερσαία επιχείρηση'' υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ – δηλαδή των ΗΠΑ! - προκειμένου να ανατραπεί ο Άσαντ, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η πραγματική έγνοια της Άγκυρας συνίσταται στην αποτροπή ίδρυσης ενός ημιαυτόνομου, ίσως και ημιανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Συρία. Όσο για τη Σαουδική Αραβία, αυτή η αγωνία μην τυχόν και χάσει την πρωτοκαθεδρία ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη. Αυτό όμως θα συμβεί οπωσδήποτε ό,τι και να κάνουν οι Σαουδάραβες, δεδομένου ότι καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Ιράν υπερτερεί στα πάντα, τόσο από πλευράςπληθυσμιακής όσο και κυριότερο από πλευράς εθνικής συνοχής. Η Σαουδαραβία είναι ένα τεχνητό κράτος που ιδρύθηκε λιγότερο από ...εκατό (!) χρόνια πριν. Ένα κράτος φύλαρχων και φυλών που μόνο η εξαγορά από την οικογένεια Σάουντ το κρατάει τυπικά ως ενιαία κράτος, σε συνδυασμό με την απόλυτη μοναρχία και τη θρησκευτική τρομοκρατία. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοούμε, αρκεί να πούμε ότι μόλις το 1925, ο ιδρυτής του κράτους αυτού Ίμπιν Σαούντ απόσπασε τη Μέκκα και τηΜεδίνα, τους ιερούς τόπους του Ισλάμ! 

Ε.Ε.- ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΑΙ ΜΑΖΙ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ...

ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ BREXIT

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ... 5 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία πάνω στις αλλαγές που είχε ζητήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με το καθεστώς της Βρετανίαςστην Ένωση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει στη χώρα του ένα «ειδκό καθεστώς», που «συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων»- δηλαδή, και μέσα στην Ε.Ε., και έξω, όπου μας συμφέρει. Σήμερα, θα υποβάλει τη συμφωνία για έγκριση στο υπουργικό του συμβούλιο και αναμένεται να προκηρύξει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, τον Ιούνιο και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία του υπέρ της παραμονής.

«Δώσαμε στον Κάμερον κάτι για να μπορεί να κάνει την εκστρατεία του», δήλωσε κυνικά η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της συνόδου. Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν γύρισε στο Λονδίνο με άδεια χέρια. Εντάξει, η ρητή εξαίρεση της Βρετανίας από την πρόβλεψη για «ολοένα και στενότερη Ένωση» είναι καθαρά συμβολική, αν και τα σύμβολα έχουν την αξία τους εν όψει της μάχης του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο Κάμερον εξασφάλισε και τρεις πολύ χειροπιαστές και σημαντικές δεσμεύσεις από τους εταίρους του- και οι τρεις σε αντιδραστική κατεύθυνση, από τη σκοπιά των συμφερόντων των Ευρωπαίων εργαζομένων:

Λαφαζάνης: Η Λαϊκή Ενότητα τις θέλει τις εκλογές!

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, μίλησε σήμερα, Κυριακή (21/2), στο ραδιόφωνο Realfm και στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

Κ. Χαρδαβέλλας : Έχετε κάποια πληροφόρηση εσωτερική ή έχετε κάποια αίσθηση ότι μπορεί ξαφνικά να έχουμε εκλογές λόγω των προβλημάτων και αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και γι' αυτό έχετε ξαμοληθεί και εσείς προσωπικά και άλλα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας στη επαρχία;

Παν. Λαφαζάνης: Oι περιοδείες που κάνουμε και οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με προεκλογική προετοιμασία. Θα τις κάναμε έτσι και αλλιώς. Είναι σχεδιασμένες στην προσπάθεια μας να έρθουμε σε επαφή με τους πολίτες για να διαδώσουμε τις θέσεις μας.

Κ. Χαρδαβέλλας: Οργανωτική η προσπάθεια λοιπόν..

Παν. Λαφαζάνης: Όχι. Καθαρά πολιτική. Συζήτηση με τον κόσμο. Ενημέρωση για τις απόψεις μας. Άλλωστε, όπως ξέρετε, η ΛΑ.Ε είναι κομμένη από τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι μια πολιτική ανωμαλία αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Κ. Χαρδαβέλλας: Πάντως στο ραδιόφωνο του Real εμφανίζεστε..

Μας τα μπερδεύει ο κ. Μπούρας

Σχετικά με την αποκάλυψη του εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρόξενος στο Ντύσσελντορφ, μετά από εντολή του διευθυντή του γραφείου του Αν. Σαμαρά, Κ. Μπούρα, αρνήθηκε τη συνεργασία «για το γνωστό θέμα» με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου Βεστφαλίας-Ρηνανίας, το περιβάλλον του Κ. Μπούρα έσπευσε να διαψεύσει την υπόθεση πως το «γνωστό θέμα» αφορούσε τη «λίστα Μπόργιανς». Τίποτε το περίεργο ως εδώ. Αυτό που φαίνεται περίεργο είναι το επιχείρημα που επέλεξε το «περιβάλλον του Κ. Μπούρα» για να στηρίξει τη διάψευση. Σύμφωνα με αυτό το επιχείρημα, η απόρριψη της συνεργασίας με τον υπουργό του κρατιδίου Βεστφαλίας – Ρηνανίας, αφορούσε στην προσφορά τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα και «η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η πρόταση για τεχνική βοήθεια καθώς η Ελλάδα συνεργάζεται με κράτη και όχι κρατίδια, όπως αυτό της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας, και παρέπεμψαν τον κ. Μπόργιανς στον υπουργό της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης».
Είναι περίεργο, διότι και η Βαυαρία είναι κρατίδιο και όχι κράτος. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να παρουσιαστεί ως τεράστια επιτυχία η επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά στο κρατίδιο της Βαυαρίας επίσης το 2012, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερη λάμψη στη «χείρα οικονομικής συνεργασίας» που έτεινε ο Βαυαρός πρωθυπουργός του κρατιδίου προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. (Τους βλέπουμε χαμογελαστούς στη φωτό)
Ας αποφασίσουν, λοιπόν, τα … περιβάλλοντα, αν το 2012 ήταν σημαντικά τα γερμανικά κρατίδια και οι προτάσεις συνεργασίας τους ή όχι. Και τα δύο δε μπορούν να συμβαίνουν. Κατά τα λοιπά, ας διάβασουμε πως περιέγραφε τότε η Deutsche Welle την επίσκεψη Σαμαρά σε ένα από τα … ασήμαντα κρατίδια με τα οποία η Ελλάδα δεν καταδεχόταν να συνεργαστεί.

Ο μουσικός Διόνυσος του Μίκη και η χαρτοπετσέτα που άλλαξε τον κόσμο


Μία αιματηρή σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και θα τελείωνε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945.

Η Ιστορία γράφει νίκη των συμμάχων και ήττα του Γ’ Ράϊχ και της φασιστικής Ιταλίας.

Είναι όμως τόσο απλά όλα; Εκατομμύρια νεκροί, οικονομίες καταστραμμένες, σε εθνικό και ιδιωτικό επίπεδο. Η αρηιφιλία όμως ως ανέμελη γυνή, συνεχίζει το σεργιάνι της στις στράτες του κόσμου.

Αρχίζει μία αγγελική νέα ζωή; Προς το παρόν οριοθετείται το τέλος της Γηραιάς Αλβιώνας ως παντοκράτειρα δύναμη, νέα κράτη εμφανίζονται στον ορίζοντα ενώ στους ντορβάδες των γεωπολιτικών κρεοπωλείων, τεμαχίζονται άλλα και δημιουργούνται νέοι πόλοι γεωστρατηγικής πολιτικής.

Το τι όμως είναι πολιτική θέλει μεγάλη συζήτηση.

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου χάνει την κυριαρχία της στον ασιατικό χώρο, χάρη σε δύο πυρηνικά μεταλλικά μωρά, που πετάχτηκαν στη γη της μα τρία χαμόγελα κάθονται σε κόκκινες πολυθρόνες του νέου ιστορικού σαλονιού.

Τσάι, ουίσκι και βότκα τα ποτά. Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Στάλιν.

21 Φλεβάρη 1973... η κατάληψη της νομικής Αθήνας... Ο δρόμος για το Πολυτεχνείο είχε ανοίξει

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr