Σάββατο 30 Απριλίου 2016

«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα»

Ο Χουσεΐν Σεϊχολεσλάμ πιστεύει πως η Τουρκία έχει κάνει τεράστιο λάθος με την εμπλοκή της στον συριακό πόλεμο.
Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος

Το «Ισλαμικό κράτος» είναι τρόπος σκέψης, είναι ιδεολογία. Είναι η ουαχαμπίτικη ερμηνεία του Κορανίου που είναι δεμένη στενά με τη δυναστεία που κυβερνάει τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ...

Τέτοιες οργανώσεις για να τις αντιμετωπίσεις πρέπει να βάλεις στόχο να ηττηθούν ιδεολογικά.

Ο Χουσεΐν Σεϊχολεσλάμ είναι πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, διπλωματικός σύμβουλος του ιρανικού Κοινοβουλίου και θεωρείται ένας από τους πλέον βαθείς γνώστες της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Τον συναντήσαμε στην Τεχεράνη και μας μίλησε για τον πόλεμο στη Συρία, την τρομοκρατία και τον ρόλο των περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων που εμπλέκονται ενεργά στην περιοχή.

Ο Σεϊχολεσλάμ υποστηρίζει πως το «Ισλαμικό κράτος» και η τρομοκρατία δεν μπορούν να ηττηθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα, πόσω μάλλον μόνο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πιστεύει πως η Συρία πρέπει να μείνει ενιαία χώρα και πως η Τουρκία έχει κάνει τεράστιο λάθος με την εμπλοκή της στον συριακό πόλεμο.

Ιούλιος ή Κάννες;

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου
Σκηνικό Ιουλίου του 2015, ή μήπως σκηνικό της συνόδου κορυφής των Καννών το Νοέμβριο του 2011, που έβαλε τις βάσεις για την επιβολή της κυβέρνησης Παπαδήμου;

Στο ίδιο έργο θεατές παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το ριμέικ της επιχείρησης για τη θανάτωση της χώρας…
Το σύστημα Σοϊμπλε-ΔΝΤ δεν κρύβει τις επιδιώξεις του για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, με αιχμή την αναβίωση του αφηγήματος περί αριστερής παρένθεσης…
Η καλή πορεία των οικονομικών δεικτών η οποία συνδέεται πλήρως με τη συμφωνία του Ιουλίου, αιφνιδίασε το κονκλάβιο γι’ αυτό και έπρεπε να «εφεύρει» πρόσχημα για το νέο τεχνικό πρόσκομμα… Η μυστική συνάντηση στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στη Λαγκάρντ, τον Σόιμπλε, τον Ντράγκι, τον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσκοβισί , στις 15 Απριλίου, ήταν η απαρχή…
Η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ όχι μόνον τη συνάντηση αλλά και το απρόσμενο μενού για την Ελλάδα: Τη λήψη επιπλέον μέτρων, ύψους 3,6 δισ. έτσι για να μη νομίζουμε ότι «καθαρίσαμε» εύκολα με την αξιολόγηση η οποία επιφέρει τη μείωση του χρέους και ως εκ τούτου αλλάζει τη ρότα των πραγμάτων επί το θετικότερο…
Σιγά μην άφηναν τέτοιο δώρο στον Τσίπρα… Τι και αν δεν τίθεται θέμα διαρροής καταθέσεων στο εξωτερικό λόγω των capital control, τι και αν άνοιξε η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης, τι και αν η Γιούροστατ έβγαλεπρωτογενές πλεόνασμα, τι και αν είναι πλεονασματικός ο προϋπολογισμός, τι και αν οι γνώστες προεξοφλούν την έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση ταμειακών αναγκών;
Ψιλά γράμματα για τη χονδροειδή πολιτική απάτη… Η «συνομωσία» της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι οι συμφωνίες για τα τεχνικά ζητήματα είναι ο φερετζές της πολιτικής απόφασης για την απαξίωση της αριστερής απόπειρας να διαχειριστεί μια κατάσταση σε καθεστώς αποικίας, το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα το 2010…

Κρυφό σχέδιο Σόιμπλε - Λαγκάρντ "βλέπει" το Μαξίμου: "Μας οδηγούν στη δραχμή! Εκλογές ή συμφωνία"

Στην απογοητευτική διαπίστωση πως “εφόσον η Ευρώπη αποδεχθεί τον εκβιασμό του ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει και θα αποδείξει πως θέλει να επιστρέψει την Ελλάδα στη δραχμή” προχωράει το Μέγαρο Μαξίμου. “Συμφωνία ή εκλογές. Οικουμενική κυβέρνηση δεν συζητάμε, ούτε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων”, είναι η απόφαση που έχει λάβει ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες.

“Αν οι δανειστές επιμείνουν στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν λάβει την απόφαση να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ. Μας οδηγούν στη δραχμή” ήταν μια φράση που ακούστηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, από τον πρωθυπουργό στο “μίνι υπουργικό” της περασμένης Δευτέρας, οπότε και αποφασίστηκε να μην νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, ενώ είχε προηγηθεί η επαναφορά της πρότασης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρουσία πέραν του πρωθυπουργού – του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππάς και Αλέκου Φλαμπουράρη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και Παιδείας, Νίκου Φίλη, της κυβερνητικής εκπροσώπους, Όλγας Γεροβασίλη, των γενικών γραμματέων κυβέρνησης και υπουργικού συμβουλίου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Μιχάλη Καλογήρου, καθώς και ορισμένων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Σε περίπτωση που οι δανειστές υποκύψουν στις πιέσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε και επιμείνουν στην ψήφιση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το 2018 από την ελληνική Βουλή είναι πολύ πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες, αναφέρει η Real News.

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η Εργατική Πρωτομαγιά ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται ανά τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.

Βασικό τους αίτημα αποτελούσε το οκτάωρο, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές. Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.

Οι βίαιες συμπλοκές έλαβαν χώρα τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη του αναρχικού κινήματος. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση.

Ένας ταχυδακτυλουργός από τα Ιεροσόλυμα

Το σωτήριο έτος 1998, ο  Κώστας Σημίτης, αποφασίζει ότι είναι ντροπή να φέρνουμε από τα Ιεροσόλυμα στα κουτουρού το Άγιο φως, που μας μεταφέρει το γενέθλιο μήνυμα της γέννησης του Τζίζας του Θαυματοποιού (σε περίπτωση που τα λίτρα μαγειρίτσας που θα καταναλωθούν και η γενοκτονία αμνοεριφίων δεν μας δώσει να καταλάβουμε τι ακριβώς παίζει γιορτάρες μέρες) και διέταξε,  να υποδεχόμαστε το καντήλι με τιμές αρχηγού Κράτους.

Δηλαδή, όταν έφτανε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δεν το έτρωγε πια η μοναξιά και δεν ένιωθε (το καντήλι πάντα, έτσι) ξένο μεταξύ αγνώστων, αλλά το περίμενε μπάντα να παιανίζει ύμνους, εύζωνες στο παρουσιάστε, η πολιτική ηγεσία του τόπου και αμάξια, πολλά αμάξια.
Δέκα ολάκερα χρόνια πριν, την ιδέα να μεταφερθεί το Άγιο φως με αεροπλάνα είχε ένας χριστιανόπληκτος ιδιώτης, ο οποίος, αφού είδε ότι τα προβλήματα της οικουμένης έχουν λυθεί και το «Τέλος της Ιστορίας», που είπε και ο Φουκουγιάμα, καλπάζει σαν ξέφρενο άτι, αποφάσισε να μισθώσει αεροπλάνο, ο ημίθεος, γιατί μέχρι τότε τα λαμπάδια έρχονταν με βαπόρια και τράτες και τα πείραζε το κύμα του Λιβυκού Πελάγους.

Βλέπετε, το φως αυτό είναι ξεχωριστό.

Σου λέει μπαίνει μέσα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων (αφού έχει καταπατήσει μερικά χιλιάδες στρέμματα και τον κυνηγάει το μισό Ισραήλ) και ενώ δεν έχει αναπτήρα ή σπίρτα ή φλογοβόλο μαζί του, ξαφνικά το καντήλι μπουρλοτιάζει μέσα στον Πανάγιο Τάφο και ο Πατριάρχης βγαίνει έξω και αρχίζει, μπροστά στο πλήθος που παραληρεί, να βγάζει κουνέλια από το καλιμαύχι του και να σου ζητάει να διαλέξεις ένα χαρτί από την τράπουλα και να το βρίσκει ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ της Ορθοδοξίας.

Αν υπήρχε MEGA το 33 μ.Χ.

Βράδυ Μεγάλης Δευτέρας

- Όλγα, είναι ολοφάνερο ότι με την επέμβασή του στο Ναό, ο Ιησούς παρέλυσε την αγορά κι εμπόδισε τον κόσμο να κατέβει στο κέντρο για τα πασχαλινά του ψώνια προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους καταστηματάρχες.

- Γιάννη, μην ξεχνάμε επίσης ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης κίνησης στα μαγαζιά, κατά την οποία οι καταστηματάρχες ελπίζουν να αναπληρώσουν τη χασούρα της υπόλοιπης χρονιάς.

- Και εκτός αυτού Όλγα, είναι πραγματικά κρίμα η προσπάθεια του Πόντιου Πιλάτου εδώ και τόσα χρόνια, ώστε να μπει η επαρχία της Ιουδαίας στο σωστό δρόμο και να εμφανίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί ο Καίσαρας, να δυσφημείται στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας από τις ενέργειες ενός ατόμου και των αυτοαποκαλούμενων "μαθητών" του.

- Γιάννη, θα σου κάνω δυο παρατηρήσεις: πρώτον, στην επαρχία υπάρχει ήδη εντονότατη ανάπτυξη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση της τριμελούς αντιπροσωπείας της Συγκλήτου, και δεύτερον, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, η εικόνα ενός ανθρώπου, που ισχυρίζεται ότι είναι ο Βασιλιάς των Ιουδαίων, πάνω σε γαϊδουράκι παραπέμπει περισσότερο σε τρόφιμο φρενοκομείου. Ας έμπαινε καβάλα σε μια βακτριανή καμήλα.

- Χαχαχα! Πόσο δίκιο έχεις, Νίκο!