Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Έμμα Γκόλντμαν, η πιο επικίνδυνη γυναίκα της Αμερικής

Η Έμμα Γκόλντμαν ήταν αναρχικιά.

Ήταν μάλιστα τόσο ριζοσπαστική που ούτε ο «πρίγκιπας των αναρχικών», o γερο-Κροπότκιν, δεν την άντεχε. Ήταν τόσο προοδευτική που οι σύντροφοι της δεν της επέτρεψαν να μιλήσει στην Αναρχική Συνέλευση στο Παρίσι, το 1900.

Την είχαν χαρακτηρίσει ως την πιο επικίνδυνη γυναίκα της Αμερικής, αλλά όταν απελάθηκε (ήταν Ρωσίδα) το 1919, κάποιος είπε: «Με τον ερχομό της ποτοαπαγόρευσης και την αποχώρηση της κόκκινης Έμμα αυτή η χώρα θα γίνει πιο βαρετή από ποτέ.»

Το στοιχείο της Έμμα που δεν άντεχαν οι σύντροφοι και οι εχθροί της ήταν… το φύλο της!

Ο φεμινισμός της Γκόλντμαν ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της («8.000 χρόνια μπροστά») που ακόμα και σήμερα ακούγεται καινοτόμος.

Αλλά ας δούμε ποια ήταν η Έμμα Γκόλντμαν και μετά θα φτιάξουμε ένα φλεγόμενο-παγωμένο κοκτέιλ μολότοφ για να πιούμε.

Η Γκόλντμν γεννήθηκε στην προεπαναστατική Ρωσία. Ο πατέρας της δυσαρεστήθηκε που το πρώτο του παιδί ήταν κορίτσι και της το έλεγε συχνά.

Όταν η Έμμα είχε για πρώτη φορά περίοδο η μητέρα της την αντάμειψε με ένα ηχηρό χαστούκι και της είπε: «Αυτό χρειάζεται σε μια κοπέλα όταν γίνεται γυναίκα, σαν προστασία κατά της ατίμωσης.»

Στο σχολείο ήταν άριστη μαθήτρια, αλλά δεν της επιτράπηκε να συνεχίσει στο Γυμνάσιο επειδή «δε συμμορφώθηκε σε θέματα διαγωγής». Οπότε ξεκίνησε να δουλεύει σε εργοστάσιο.

Όταν έγινε δεκαπέντε ο πατέρας της ξεκίνησε να ψάχνει για γαμπρό και να κανονίζει την αμοιβή της αγοραπωλησίας.

ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ IΧΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΛΥΣΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ (14-15) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛ. Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Στη Βουλή, ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι παραδέχονται πως αν είχε εκλεγεί, η αντιπολίτευση προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαγόταν με διαφορετικούς όρους και τα περιθώρια για επικοινωνιακούς τακτικισμούςαπό την κυβέρνηση θα στένευαν ασφυκτικά. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επτά μήνες μακριά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, έχει αναζητήσει τααίτια της απουσίας του. Αποδίδει την ήττα της Λαϊκής Ενότητας στις εκλογές - εξπρές του περασμένου Σεπτεμβρίου και σε μια, όπως λέει, ''συνωμοσία των πάντων'' ώστε το κόμμα να μην προλάβει να προετοιμαστεί. Επιμένει στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα καιδιαψεύδει τα σενάρια περί τηλεφωνικού ''αδειάσματος'' της Ελλάδας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε, παραδέχεται πως δεν έχει εκπλαγεί από τη ''μνημονιακή μετάλλαξη'' του Αλέξη Τσίπρα γιατί πάντοτε θεωρούσε ως πολύ πιθανή ''μια τέτοια άθλια εξέλιξη''. Υποστηρίζει εξάλλου ότι ηφυγή του ίδιου και άλλων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε για νη μη γίνουν άλλοθι στην ''κωλοτούμπα''.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Λ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Στη συνέχεια παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στα Νεα του Σαββατοκύριακου (14/5) και η οποία έχει ως εξής:


1. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο το βράδυ της Κυριακής; 

17 Μάη γεννιέται ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα

*Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρν (14 Μαΐου1928 – 9 Οκτωβρίου 1967), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.
Όπως και ο Μάο Τσετούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.


Παιδικά χρόνια και εφηβεία

Ο Ερνέστο Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής, γιος της Σέλια ντε λα Σέρνα και του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς, το μεγαλύτερο από τα συνολικά πέντε παιδιά της οικογένειας. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησής του, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928. Κατά τον βιογράφο του, Τζον Λι Άντερσον, η πραγματική ημερομηνία γέννησής του τοποθετείται νωρίτερα, στις 14 Μαΐου του ίδιου έτους. Η άποψη αυτή στηρίζεται σε μαρτυρία μίας αστρολόγου, στην οποία φέρεται να εξομολογήθηκε η μητέρα του πως ήταν ήδη τριών μηνών έγκυος όταν παντρεύτηκε τον Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς.