Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΑγανακτισΜένουμε Ευρώπη

Γράφει ο Ρεμπελίσκος

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, είμαι ακόμα βαθιά συγκινημένος. Μόλις γύρισα από τους #παραιτηθείτε και η εμπειρία που έζησα είναι τόσο δυνατή που θα ήταν εγωιστικό να την κρατήσω για τον εαυτό μου.
Ο κόσμος είχε τρομερό παλμό, τουλάχιστον όπου είχε σκιά. Αυτό ήταν πολύ κουραστικό για τους ανθρώπους που μοίραζαν τυπωμένα πλακάτ και σφυρίχτρες στον κόσμο, γιατί έπρεπε να τους κυνηγάνε παντού τριγύρω. Ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός και οι διοργανωτές ξελαρυγγιάστηκαν για να τους μαζέψουν όλους σε ένα σημείο που να δείχνουν πολλοί για τα πλάνα των δελτίων ειδήσεων. Μόλις έπεσε ο ήλιος τα κατάφεραν.
Καταρχάς, οφείλω να τονίσω την απογοήτευσή μου. Όσο κι αν έψαξα, ούτε τον Άδωνη είδα, ούτε τον Δένδια, ούτε καν τον Χειμωνά. Άδικα ρωτάγανε διάφορα παππούδια άμα ήρθε κανένας πολιτικός. Μόνο τον Τζήμερο με την ντουντούκα του είδα και την Ελένη Λουκά με την Παναγία της και έναν κύριο με τον Χριστό. Για την τελευταία, μην γελάτε. Ή καλύτερα περιμένετε να γελάσετε όταν θα μπει στη Βουλή.

Επεισόδια, συγκρούσεις και τραυματίες στη Γαλλία για τα εργασιακά

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν σήμερα στο Παρίσι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του νέου εργασιακού νόμου. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 26 άτομα, πολίτες και αστυνομικοί ενώ έχουν γίνει 15 συλλήψεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μερίδα διαδηλωτών άρχισαν να πετούν αντικείμενα κατά τον αστυνομικών. Μάλιστα κάποιοι εισέβαλαν σε οικοδομή, ξήλωσαν δοκάρια και παλέτες κι άρχισαν να τα πετούν. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χρήση γκλοπ και δακρυγόνων. 
Τις διαδηλώσεις οργάνωσαν φοιτητικές οργανώσεις και συνδικάτα. 
Ο πύργος του Άιφελ έμεινε κλειστός καθώς οι υπεύθυνοι είπαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των επισκεπτών. Μάλιστα, έξω από τον Πύργο είχε αναρτηθεί επιγραφή: «Το μνημείο είναι κλειστό - Πανεθνική απεργία».

Droneworld: η εποχή των κηφήνων

Της Ζαϊρας Κωνσταντοπούλου

Πριν δύο μήνες περίπου προβλήθηκαν στα δελτία των 20:30 και στα διεθνή Μέσα πλάνα από την βομβαρδισμένη και εγκαταλελειμμένη Συρία. Οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν και μεταδόθηκαν από μια κάμερα που ήταν τοποθετημένη πάνω σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), γνωστότερου ως drone. Πριν λίγες ημέρες είδα πρώτη φορά drone στο κέντρο της Αθήνας. Στην παρέλαση πάλι, της 25ης Μαρτίου τα drones του στρατού έκαναν επίσημα την πρώτη τους εμφάνιση στο ελληνικό κοινό.

Καλώς ήρθατε στην εποχή των drones…

Τα drones, που στην κυριολεξία σημαίνουν κηφήνες, είναι αρκετά δημοφιλή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 τα βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ενώ δεν είναι λίγες και οι τηλεοπτικές σειρές και τα animation που τα προβάλλουν, εξοικειώνοντας και απενοχοποιώντας τους τηλεθεατές με την ύπαρξη και τη χρήση τους.

Η παρουσία τους ωστόσο δε μένει μόνο στις οθόνες, καθώς τα drones έχουν πολλές χρήσεις. Η Amazon θέλει να αποστέλλει βιβλία με drones, στην Αυστραλία τα χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν τους καρχαρίες, η Google μέχρι το 2017 θέλει να μεταφέρει τα εμπορεύματα της με drones (1), στην Τεχεράνη μεταφέρουν φορτία μεθαμφεταμίνης, ενώ στην Β. Ντακότα ψηφίστηκε νόμος όπου η αστυνομία θα διαθέτει drones εξοπλισμένα με οπλισμό όπως: τέιζερ, λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα κ.α. (2). Η χρήση τους, πάλι, για στρατιωτικούς σκοπούς είναι ακόμα μεγαλύτερη (3). Η μεγάλη διάδοση της χρήσης των UAV έχει σήμερα δημιουργήσει τεράστια βιομηχανία, η οποία όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο (4).