Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η πρόταση Τσίπρα στη Μέρκελ: Πολιτική συμφωνία έναντι εκλογικής «ανακωχής»

Νικόλ Λειβαδάρη
Για την κυβέρνηση Τσίπρα τέσσερα πράγματα είναι δεδομένα, και ήδη αποφασισμένα, αυτή τη στιγμή:
• Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση -και πολύ περισσότερο νομοθέτηση- νέων, προληπτικών μέτρων για μετά το 2018.

• Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία συμφωνία στα εργασιακά χωρίς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Δεν υπάρχει σχεδιασμός εκλογών αλλά, εάν οι δανειστές επιμείνουν μέχρι τέλους στις -κατά Τσακαλώτο- «παράλογες απαιτήσεις» τους, οι κάλπες θα είναι η έσχατη, αναγκαστική διέξοδος.

• Δεν μπορεί, στη μάχη που θα δοθεί, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει την πολυτέλεια του αμέτοχου κριτή χωρίς να παίρνει θέση στα μεγάλα εθνικά διακυβεύματα.

«Κλειδί» η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Στο πλαίσιο αυτό η περαιτέρω στρατηγική Τσίπρα θα κριθεί αυτή την εβδομάδα σ’ ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Χρονικό προαναγγελθείσας αυτοκτονίας

Μπορεί στην Ελλάδα ο τίτλος «Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup» να προκαλεί χασμουρητά λόγω καταχρηστικής χρησιμοποίησης τα τελευταία έξι, πολύ δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, η συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας δικαιούνταν με το παραπάνω αυτή την περιγραφή, όχι μόνο και όχι κυρίως εξαιτίας του ελληνικού προβλήματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνταν να εγκρίνουν πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για μικρή χαλάρωση της ασφυκτικής λιτότητας, που διογκώνει τον ευρωσκεπτικισμό σε σειρά χωρών. Η εισήγηση του Γάλλου επιτρόπου είχε την υποστήριξη των Γιούνκερ και Ντράγκι και προέβλεπε δημοσιονομική επέκταση στο ύψος του 0,5% του ΑΕΠ όλης της Ευρωζώνης μέσω αύξησης των δημοσίων δαπανών στις πλεονασματικές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία. Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβλεπαν αυτή τη μετριοπαθή πρόταση ως αυτονόητη, σε μια επικίνδυνα ασταθή συγκυρία, φορτισμένη από το συντριπτικό «Οχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα, τις αβεβαιότητες του Brexit και του Τραμπ, αλλά και την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου ύστερα από τις πρόσφατες περικοπές του ΟΠΕΚ.

Ο παράγων Σόιμπλε

"Ματωμένη" και γυμνή διαδήλωση στη Βαρκελώνη!

Δεκάδες διαδηλωτές γυμνοί και έχοντας βάψει το κορμί τους με κόκκινη μπογιά, που αναπαριστούσε το αίμα, συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή ενδυμάτων από γούνα.

«Πόσες ζωές (πρέπει να χαθούν) απλά για ένα παλτό;» μπορούσε να διαβάσει κανείς σε ένα πλακάτ που κράταγε η 53χρονη Λουίσα Εσκριμπάνο. Στο πλευρό της η κόρη της Μπάρμπαρα, ηλικίας 21 ετών. Και οι δύο γυναίκες, μαζί με άλλους διαδηλωτές, είχαν πέσει στο έδαφος όπου κείτονταν ακίνητες.

Η Λουίσα θεωρεί πως είναι «πολύ σημαντικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για όσα υπόκεινται τα ζώα. Την τύχη τους την αγνοούν σε μεγάλο βαθμό πολλοί πολίτες», τόνισε η ίδια.

«Τα ενδύματα από γούνα συνδέονται, εσφαλμένα, με την πολυτέλεια και την μόδα», υπογράμμισε η Άιδα Γκασθόν, υπεύθυνη του ισπανικού παραρτήματος της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων AnimaNaturalis που οργάνωσε την διαδήλωση. «Όμως εάν εμείς μπορούμε να δείξουμε τον πόνο που υπάρχει πίσω από ένα γούνινο παλτό και να προωθήσουμε τις πολλές ενδυματολογικές εναλλακτικές που δεν προϋποθέτουν την θυσία ενός ζώου, τότε μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να μην αγοράζουν πλέον γούνες» πρόσθεσε η ίδια.