Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Oι κροίσοι προετοιμάζονται για την... Αποκάλυψη. Τι είναι αυτό που φοβούνται;

Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι κυρίως από τη Σίλικον Βάλεϊ (εταιρείες τεχνολογίας) και τη Νέα Υόρκη (διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο) προετοιμάζονται για το «τέλος του πολιτισμού», αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις γης στην αμερικανική ενδοχώρα σε «σημεία» στα οποία έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για επιβίωση -survivalism- μετά από μία μεγάλη καταστροφή.

Survivalistes ονομάζονται εκείνοι που προετοιμάζουν την επιβίωσή τους έπειτα από μια πυρηνική καταστροφή, ακόμα και ύστερα από έναν μεγάλο σεισμό. Υπάρχει όμως και ένας πολύ βαθύτερος φόβος... 

Σύμφωνα με το businessinsider.com, στο Midwest υπάρχουν ήδη οχυρωμένα καταφύγια όπου οι υπερ-πλούσιοι θα μπορούσαν να ζήσουν μετά την ημέρα της κρίσης.

Ο Reid Hoffman, συνιδρυτής του LinkedIn και μεγαλοεπενδυτής δήλωσε στον New Yorker πριν από λίγους μήνες ότι πάνω από το 50% των δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley έχει ήδη φροντίσει για κάποιο επίπεδο «ασφάλειας μετά την Αποκάλυψη» αγοράζοντας καταφύγια τύπου bunker. 

Καθώς οι τόνοι γύρω από το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης ανεβαίνουν, η ζήτηση για καταφύγια, με προδιαγραφές τέτοιες ώστε οι κατασκευές να αντέξουν γεγονότα μαζικής καταστροφής, από πανδημία μέχρι πυρηνικό πόλεμο, έχει αυξηθεί -ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ κατά 300%. 


Η λέξη «προετοιμασία» για τον μέσο άνθρωπο μπορεί να προκαλεί συνειρμούς, όπως κράνη και ράφια με μακαρόνια σε υπόγεια, αλλά για τη φυλή των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας στη Silicon Valley, η λέξη «καταφύγιο» σημαίνει κάτι άλλο. 

Το real estate αξιοποιεί αυτή τη στιγμή πολυτελή υπόγεια «καταλύματα καταστροφής» που κοστίζουν έκαστο έως και 3 εκατ. δολάρια.


Τα «σπίτια» αυτά (post-apocalyptic homes) κατά κανόνα κτίζονται σε στρατιωτικές βάσεις ή παλιά στρατόπεδα, περιλαμβάνουν ανέσεις υψηλού επιπέδου -πισίνες, γυμναστήρια και ιδιωτικούς κινηματογράφους- και φέρουν τεχνικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν από πυρασφάλεια μέχρι θωρακισμένα φορτηγά, όπλα και τεράστιους χώρους αποθήκευσης τροφίμων και νερού.



Όπως γράφει το BBC, φημολογείται ότι, ο Bill Gates έχει «bunkers» κάτω από τα ακίνητά του σε Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει σε ποιές περιοχές Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι θα βρουν καταφύγιο όταν έρθει η «Ημέρα της Αποκάλυψης».


Ενδεικτική της διάστασης που έχει λάβει το θέμα, είναι η περίπτωση της εταιρείας Vivos Group, το μότο της οποίας είναι «Ασφάλεια ζωής για έναν επικίνδυνο κόσμο». Η εταιρεία διαθέτει 575 ιδιωτικά καταφύγια πολυτελείας στη Νότια Ντακότα, τη μεγαλύτερη «κοινότητα καταφυγίων» στον πλανήτη που ονομάζεται «Vivos X Point».

Τί γράφει στο site της εταιρείας; «… Εάν πιστεύετε στις προφητείες και στις προβλέψεις της Βίβλου, στον Νοστράδαμο, στο τρίτο μυστικό της Φατιμά, στα οράματα του Έντγκαρ Κέιτς, στα σημάδια της οικονομικής κατάρρευσης, του επερχόμενου πυρηνικού πολέμου, του WW3, μιας πανδημίας, της έκρηξης του Yellowstone, την πιθανότητα σύγκρουσης με αστεροειδή, το Nibiru, τον Planet X, την κατάρρευση της Fukushima, την μετατόπιση των πόλων ή / και τις μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη Γη, είναι καιρός να προετοιμαστείτε!».

Ο Tim Chang, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής Mayfield Fund, δήλωσε πρόσφατα στο New Yorker ότι «μαζεύει ακίνητα [...] προκειμένου να έχει στη διάθεση του καταφύγια».


Τι φοβούνται οι κροίσοι της Σίλικον Βάλεϊ 

Ο Steve Huffman, συν-ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας Reddit (η αξίας της οποίας υπολογίζεται σε 600 εκατ. δολάρια), έκανε επέμβαση με λέιζερ στα μάτια επειδή σε περίπτωση καταστροφής θέλει, όπως λέει, να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του χωρίς να φορά γυαλιά ή φακούς επαφής. Στο σπίτι του έχει μοτοσικλέτες, όπλα, πυρομαχικά, αποθηκευμένα τρόφιμα. «Είμαι προετοιμασμένος για ό,τι μπορεί να επέλθει», εξηγεί.

Δεν είναι ένας σεισμός στο ρήγμα του San Andreas, μια πανδημία ή, μια «βρόμικη βόμβα», αυτό που τον απασχολεί όσο τί θα ακολουθήσει μετά «από μια κατάρρευση της κυβέρνησης και των δομών μας», όπως έλεγε στον New Yorker. Πιστεύει ότι η σύγχρονη ζωή βασίζεται σε μια εύθραυστη συναίνεση, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαταραχθεί. Και επειδή γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα μεγιστοποιούν τον φόβο μαζικά -«είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να πανικοβληθούν όταν είναι μαζί»- επισημαίνει ότι «το διαδίκτυο έχει μεν διευκολύνει το ‘μαζί’», όμως υπάρχουν κίνδυνοι.

Ο Antonio Garcia-Martinez, πρώην product manager στο Facebook λέει ότι «η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψουν τις μισές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 20 - 30 χρόνια, γεγονός που θα πυροδοτήσει τεράστια κοινωνική αναταραχή. Οι υπερ-πλούσιοι θα προτιμούσαν να το αποφύγουν όλο αυτό…»


«Πολλά από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας που αλλάζουν τον κόσμο- η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -έχουν φυσικά προέλθει από τη Silicon Valley. Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι που έφεραν τις καινοτομίες αυτές ετοιμάζονται να ‘την κάνουν’ από το κακό που όλα αυτά θα επιφέρουν» λέει ο Martinez, ο οποίος πιστεύει ότι όποιος ελπίζει να επιβιώσει από την αποκάλυψη θα χρειαστεί τη δική του πολιτοφυλακή, προκειμένου να «αντέξει τον αδίστακτο όχλο». Ξέρει ότι ακούγεται λίγο «τρελός» και «παρανοϊκός». «Το τέλος μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε και κάποια βασική στρατιωτική εκπαίδευση θα βοηθήσει. Επιπλέον, μερικά δισεκατομμύρια στην τράπεζα μάλλον δεν θα βλάψουν…» καταλήγει.

Ο 40χρονος Martinez, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Chaos Monkeys», αγόρασε πέντε στρέμματα δάσους σε ένα νησί στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και πήγε γεννήτριες, ηλιακά πάνελ και χιλιάδες πυρομαχικών και έφυγε επιλέγοντας να ζήσει μόνος, όχι όμως απομονωμένος. 

Survival Condos Project και Trident Lakes 

Η Survival Condo πουλάει επίσης, πολυτελή πυρηνικά καταφύγια. Ο Larry Hall, ιδρυτής της εταιρείας, λέει ότι κοστίζουν έως και 4 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Survival Condos Project 

Είχε την ιδέα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οπότε και άρχισε η ζήτηση. 

Ένα πολυτελές θέρετρο κατασκευάζεται τώρα στο Τέξας. Ονομάζεται Trident Lakes και πλασάρεται στην αγορά ως «κατασκευή 5 αστέρων, εξοπλισμένη για Defcon 1».

Το θέρετρο θα περιλαμβάνει αθλητικό κέντρο, γήπεδο γκολφ και πόλο, φύλαξη από ενόπλους και ελικοδρόμια. 

Το DEFCON είναι ένα σύστημα προειδοποίησης που χρησιμοποιείται από τον στρατό των ΗΠΑ για να δείξει την τρέχουσα απειλή πυρηνικού πολέμου. Το σύστημα έχει πέντε βαθμίδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της απειλής, ξεκινώντας από το DEFCON 5 -δηλαδή, τη λιγότερο σοβαρή- για να φτάσει στο DEFCON 1, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο.


Bitcoin και δεύτερα διαβατήρια 

Οι κροίσοι μιλούν για το θέμα σε private groups στο Facebook. Τα tips που δίνουν ο ένας τον άλλον ξεκινούν από τις μάσκες αερίων και φτάνουν μέχρι τις τοποθεσίες που θεωρούνται ασφαλείς.

Όπως έλεγε στο New Yorker ο Tim Chang, συναντιούνται συχνά και μιλούν για τα σχέδια τους: Μεταξύ άλλων για το Bitcoin και την κρυπτογράφηση, για δεύτερα διαβατήρια και κατοικίες στην άλλη άκρη του κόσμου, αφού, όπως εξηγεί, ο ίδιος και η σύζυγος του θέλουν να είναι έτοιμοι «για ό,τι συμβεί, από εμφύλιο, μέχρι τεράστιο σεισμό που θα κόψει την Καλιφόρνια στα δύο». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Marvin Liao, πρώην διευθυντής της Yahoo και συνεργάτης 500 Startups, ο οποίος ανησυχεί επειδή θεωρεί ότι τα αποθέματα του σε νερό και τρόφιμα δεν είναι επαρκή. Και εξηγεί ότι για να προστατεύσει τη γυναίκα και την κόρη του δεν έχει όπλα «.... έχω όμως οπλισμό. Έκανα μαθήματα τοξοβολίας». 

«Doomsday Preppers»

Το survivalism άρχισε να περνάει στην κυρίαρχη κουλτούρα μετά το 2012, όταν το κανάλι του National Geographic παρουσίασε το ριάλιτι «Doomsday Preppers», με θέμα αυτό που οι Αμερικανοί λένε S.H.T.F. (Όταν τα σκατά φτάσουν στον ανεμιστήρα). Αλλά, οι φόβοι στη Σίλικον Βάλεϊ ήταν εξαρχής διαφορετικοί, αφού για εκείνους το ζητούμενο ήταν «πολύ χρήμα και πόροι». 


Πόσοι είναι οι υπε-πλούσιοι Αμερικανοί που προετοιμάζονται για την... Αποκάλυψη;

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, καθώς «η ανωνυμία είναι αντεκτίμητη», όπως είπ στον NY ένας μάνατζερ. Αλλά, εάν για παράδειγμα, πει κάποιος ότι σκέφτηκε να επισκεφθεί τη Νέα Ζηλανδία, είναι στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ -όπου καταγράφεται η δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση πλούτου στις ΗΠΑ- , σαν να ομολογεί ότι έχει εξασφαλίσει το καταφύγιο του. 


Ο Max Levchin, ιδρυτής του PayPal και του Affirm, παραδέχτηκε: «Ένα από τα λίγα πράγματα για τη Silicon Valley που αντιπαθώ είναι η αίσθηση ότι είμαστε ανώτεροι, αυτοί που κάνουν τον κόσμο να γυρίζει και ότι ακόμα κι αν αποτύχουμε, πρέπει να γλιτώσουμε». 

Έξοδος κινδύνου

Ο Stewart Brand, μύθος της Σίλικον Βάλεϊ, ο συγγραφέας και επιχειρηματίας τον οποίον ο Steve Jobs είχε χαρακτηρίσει πηγή έμπνευσης, ο άνθρωπος που, εκτός των άλλων, σηματοδότησε το περιβαλλοντικό κίνημα κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, λέει ότι σε γενικές γραμμές βρίσκει παράξενη την ιδέα περί κατάρρευσης του κόσμου.


Στα 77 του χρόνια, ο σοφός Brand δηλώνει λιγότερο εντυπωσιασμένος από τα σημάδια που δείχνουν πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος και περισσότερο από τα παραδείγματα της αντοχής του.
Λέει ότι ο κόσμος επιβίωσε παρά την κρίση -τη χειρότερη μετά τη Μεγάλη Ύφεση- χωρίς κάποιο μεγάλο ξέσπασμα βίας, επιβίωσε παρά τον Έμπολα και όλα έχουν συνέβησαν και βλέπει εξόδους κινδύνου.

«Η εύκολη ερώτηση είναι: Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και τα υπάρχοντα μου; Η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι: Τι θα συμβεί αν ο ανθρώπινος πολιτισμός καταφέρει να διαχειριστεί τη συνέχεια όπως τα κατάφερε τους τελευταίους αιώνες;»...

http://tvxs.gr/news/kosmos/o-xartis-poy-apokalyptei-poy-tha-kryftoyn-oi-disekatommyrioyxoi-otan-erthei-telos-toy-ko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου