Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ντομπρόβσκις: "ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ"


- "Εχουν βρεθεί τα μέτρα για το κενό στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας"
- Μαξίμου: Θέλουμε συμφωνία όχι τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης
- WSJ: Η διαπραγμάτευση θα κρατήσει ακόμη και μήνες
- «Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν όλοι προσπάθεια για συμβιβασμό» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συζήτηση για την Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι σε καλή πορεία. Ωστόσο αποκάλυψε ότι «υπάρχει ένα κενό σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, αλλά έχουν εντοπιστεί τα μέτρα που θα το καλύψουν». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «τα κενά μπορούν να καλυφθούν άμεσα».
Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις «αυτό που μένει είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο κάνει πιο μετριοπαθείς προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Επιτροπή». Για να καταλήξει: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται από φέτος επιτέλους σε πορεία ανάκαμψης. Είναι κρίμα να μην κάνουμε το τελευταίο βήμα για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά».
Ανοίγοντας τη συζήτηση για την Ελλάδα, σήμερα το απόγευμα, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ούτως ώστε να τονιστεί η πρόοδος την οποία διαπιστώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες».
«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των Υπηρεσιών, εφ' όσον όλες οι πλευρές συνεχίζουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και πολλές από τις δράσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους» τόνισε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, ο αντιπρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στη «δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τη λειτουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.