Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τι απαγόρευσε τη συζήτηση για την έξοδο από την ΟΝΕ

Κώστας Λαπαβίτσας
Μόνο το οικονομικό συμφέρον δεν μπορεί να ερμηνεύσει επαρκώς την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, απαγορεύοντας κάθε συζήτηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Για να αντιληφθούμε πλήρως τι συνέβη πρέπει να υπεισέλθουμε σε ζητήματα κοινωνιολογίας, ακόμα και κοινωνικής ψυχολογίας.

Το νόμισμα στις σημερινές κοινωνίες είναι κάτι πολύ σύνθετο, πολύπλοκο και θεσμικό. Η αλλαγή νομίσματος στη χώρα μας θα σήμαινε, λοιπόν, και αλλαγή κοινωνικών συνθηκών. Αυτός ο κίνδυνος της αλλαγής των σχέσεων και του θεσμικού πλαισίου με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εξέδιδε το νέο νόμισμα ήταν πάρα πολύ μεγάλος για τους έχοντες και κατέχοντες. Δημιουργούσε τον κίνδυνο της κοινωνικής αστάθειας. Και τώρα τον δημιουργεί. Έτσι λοιπόν στα ανώτερα στρώματα επικράτησε φόβος για το τι θα σήμαινε η αλλαγή του νομίσματος και συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα υστερίας και τρομοκρατίας. Πολύ φυσικά ο φόβος των ανώτερων στρωμάτων πέρασε παντού.

Ένα πρώτο αίτιο, λοιπόν, για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι ο φόβος. Ένα δεύτερο είναι η ταυτότητα. Το χρήμα είναι πάντα ταυτότητα. Δεν είναι ποτέ μόνο ένα οικονομικό φαινόμενο. Είναι πάντα και κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο. Το χρήμα μας δίνει ένα μέρος της ταυτότητάς μας, όπως τη δίνει σε κάθε λαό. Ο Εγγλέζος είναι η λίρα. Ο Αμερικάνος είναι το δολάριο. Ο Ρώσος είναι το ρούβλι. Ο Έλληνας, λοιπόν, έγινε το ευρώ, με την έννοια ότι με το ευρώ ένιωσε τον εαυτό του να γίνεται για πρώτη φορά πραγματικά Ευρωπαίος. Ένιωσε ότι δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής, ότι δεν είναι πια στο περιθώριο. Αυτός ο συνδυασμός φόβου και ταυτότητας «σφράγισε» την ελληνική κοινωνία και ουσιαστικά απαγόρευσε τη συζήτηση για την έξοδο από την ΟΝΕ.

Rainbow Gathering, o παράδεισος των χίπις

Χίπις, αναρχικοί, καλλιτέχνες αλλά και κάθε είδους… γκουρού (ή, μετενσάρκωση αυτών) συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Rainbow Gathering για να γιορτάσουν τον Έρωτα και την Ειρήνη.
Το «μάζεμα» γίνεται κάθε καλοκαίρι σε διαφορετικό σημείο. Οι προσκλήσεις στέλνονται στα μέλη τελευταία στιγμή -δύο εβδομάδες πριν- με μέιλ και μοιάζουν με σκαναρισμένη καρτ-ποστάλ.
Μαζί επισυνάπτεται και ένας χειροποίητος χάρτης (στολισμένος, εννοείται, με ψυχεδελικά λουλούδια και καρδούλες) που γράφει: «Welcome home» και υποδεικνύει το σημείο συνάντησης.

Τί είναι το Rainbow Family, που διοργανώνει το «μάζεμα»;
Όπως γράφει το Vice, μία αναρχική, ουτοπική, new age κοινότητα, που συσφίγγει δεσμούς μέσα από τα Rainbow Gatherings.
Μία κοινότητα που έχει πάνω απ' όλα την αγάπη και την ελευθερία.
Η είσοδος και συμμετοχή είναι ελεύθερη, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια οργάνωση πίσω από τις συναθροίσεις -κάποια οργάνωση με δομή, ιεραρχία κλπ.


Καθένας σχεδιάζει ελεύθερα το πρόγραμμα του -επιλέγει το σημείο που θα μείνει, θα μαγειρέψει, φροντίζει για τα αναγκαία, όπως πρώτες βοήθειες- ενώ τα έξοδα καλύπτονται από τις δωρεές των συμμετεχόντων.


Ο Φίλης έχει δίκιο

Στη χώρα υπάρχουν 8.000 γιατροί και 10.000 ιερείς. Τους τελευταίους πληρώνουν με τους φόρους τους ορθόδοξοι πολίτες αλλά και καθολικοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι ή άθεοι.

Η ελληνική πολιτεία έχει να επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο γενναιοδωρία σε μια από τις εκκλησίες, την ορθόδοξη. Για να εισπράξει αγνωμοσύνη, αλαζονεία, συχνά ανεπίστρεπτες πολιτικές παρεμβάσεις που θυμίζουν θεοκρατικά καθεστώτα ή και προκαλούν: γιατί οι δημοκρατικοί πολίτες, ορθόδοξοι ή όχι, να χρηματοδοτούν τον κάθε μητροπολίτη-δημόσιο υπάλληλο να μη ξεχνιόμαστε- που πλέκει το εγκώμιο ή συνεργάζεται με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής;

H σημερινή σχέση Εκκλησίας- Ελληνικού κράτους είναι μια ανωμαλία, μοναδική στην Ευρώπη, που συμβάλλει στην πολιτιστική και οικονομική καθυστέρηση της χώρας. Δεν είναι μόνο η Αγιατολαχική απαίτηση για την διδασκαλία των θρησκευτικών στο σχολεία. Η πρόσφατη περιπέτεια με την σωρό του Λουκιανού Κηλαηδόνη είναι χαρακτηριστική: το 2016 μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό 4.300 νεκροί για να αποτεφρωθούν, επειδή η εκκλησία αντιδρά στην αποτέφρωση. Πέρα από την απώλεια εσόδων για το κράτος και την εξαγωγή συναλλάγματος, παραβιάζεται το ιερό δικαίωμα του κάθε πολίτη να ταφεί όπως επιθυμεί.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης είχε δίκιο όταν και χθες έθεσε ξανά το θέμα του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος. Με δεδομένο το στενό κορσέ των μνημονίων, η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια για την υιοθέτηση ριζοσπαστικών επιλογών σε άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Υπάρχει όμως άλλοθι για τη συνέχιση μιας ανάρμοστης σχέσης που δεν έχει καμιά σχέση με τις αξίες της αριστεράς και τις επιταγές μια σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας;

Η Ανατολική Αφρική πεινάει και διψάει...

«Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το 1945. Η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική καταστρέφει τη μια σοδιά μετά την άλλη και έχει φέρει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας. Οι κάτοικοι της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Νοτίου Σουδάν κινδυνεύουν», σύμφωνα με την ActionAid.

Όπως έγινε γνωστό από την οργάνωση ActionAid, υπολογίζεται ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν ασφαλές καθαρό νερό να πιούν στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία το 2017.

Επιπλέον, περίπου 600.000 παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 59 μηνών θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό μέσα στο έτος και ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί.

Στη Σομαλία, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Στη Σομάλιλαντ, όπου έχουν πεθάνει το 80% των ζώων, η ActionAid έχει αναφορές ότι γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν, καθώς μητέρες τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα και παιδιά ψάχνουν μόνα τους για τροφή.

"Oι καταλήψεις δεν είναι δικαίωμα, είναι καταχρηστικό δικαίωμα" . Δεν το είπε ο Σαμαράς, αλλά Συριζαίος!

Υπέρ του τέλος των καταληψιών τάχθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98 είπε για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα υπό κατάληψη κτίρια «Ολα αυτά πρέπει να γίνονται σε ένα κλίμα που να μην τορπιλίζει την ασφάλεια της χώρας, αλλά και να μην στερεί πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Ομως οι καταλήψεις δεν είναι δικαίωμα, είναι καταχρηστικό δικαίωμα επομένως εγώ πιστεύω ότι καλώς προχωράμε σε αυτές τις διαδικασίες αρκεί αυτό να μην δημιουργεί εντάσεις και να μην δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους πολίτες και σε αυτούς που κάνουν καταλήψεις. Να μην υπάρχουν ζητήματα στέρησης δικαιωμάτων να μην υπάρχουν ακραίες συγκρούσεις με αυτούς, τέτοιες καταστάσεις δεν τις θέλουμε, δεν τις χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Για τη διαπραγμάτευση ο κ.Σαντορινιός σχολίασε πως πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μην υπάρχει αβεβαιότητα. «Προσπαθούμε και έχουμε την ελπίδα ότι μέσα στον Μάρτη θα έχουμε σε Τεχνικό επίπεδο θα υπάρχει συμφωνία. Μια συμφωνία που θα έχει και τα ζητήματα των μέτρων για το χρέος. 

Ο κ. Σαντορινιός δεν δέχθηκε τις αναφορές του Ντάισελμπλουμ ,και είπε μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν μαζί. Το ζητούμενο είναι το κατά πόσο η ελληνική οικονομία μπορεί το 2018 να έχει 3,5 % πλεόνασμα. Τα στοιχεία δείχνουν οτι μπορε