Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Οι χαλίφηδες της Δύσης και ο σουλτάνος Ερντογάν


Ηχητικό – Real FM (18/4/2017)
Την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό της Δύσης για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία περιέγραψε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Αναφέρθηκε στις συνθήκες του δημοψηφίσματος, στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και σχολίασε την «ξαφνική» ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη …δημοκρατικότητα του τουρκικού κράτους, υπό τον σουλτάνο Ερντογάν. 

Ο Ν. Μπογιόπουλος σημείωσε πως αυτοί που μιλούν για τον Ερντογάν, ο οποίος ήταν δεύτερος στο δημοψήφισμα αλλά ήρθε πρώτος (με αντιθεσμικό τρόπο), δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Τραμπ, ο οποίος ήρθε δεύτερος σε ψήφους και είναι πρόεδρος των ΗΠΑ (με θεσμικό τρόπο).

Αυτοί που μιλούν για τη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ερντογάν δεν κοιτούν καθόλου τα παραδείγματα χωρών με προεδρικά συστήματα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία. Προφανώς, ο Ερντογάν το πάει παραπέρα και δίνει (και επίσημα) χαρακτηριστικά σουλτανάτου στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό δεν αναιρεί την συγκέντρωση εξουσιών στα προεδρικά συστήματα, με τα οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα η Δύση. 

Επίσης, η κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν έγινε ξαφνικά. Συμβαίνει χρόνια τώρα που συναγελάζονται με τον Ερντογάν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και για την επαναφορά της θανατικής ποινής, που επιδιώκει ο Ερντογάν, η Δύση υποκρίνεται. Στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στην Κίνα και αλλού είναι σε ισχύ η θανατική ποινή. Το γεγονός δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τις άριστες σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες αυτές.

Φρόυντ: Το σεξ και η αγάπη

Οι αλήθειες του Σίγκμουντ Φρόυντ, του θεμελιωτή της ψυχαναλυτικής σχολής, για τις σχέσεις, την αγάπη και τη σεξουαλικότητα.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που σχεδόν όλοι οι θεραπευόμενοι διαπραγματεύονται στη θεραπεία τους, αυτό είναι η αγάπη. Είμαι πραγματικά αγαπητός; Τι μπορώ να κάνω για να πετύχει η σχέση μου; Γιατί δεν μπορώ να βρω ένα σταθερό σύντροφο; Κάνω κάτι λάθος;

Σας θυμίζει κάτι; Αν όχι, είστε ένας από τους λίγους ανθρώπους εκεί έξω που δεν κάνουν παρόμοιες ερωτήσεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όλοι μας επιθυμούμε να αισθανόμαστε ότι μας αγαπάνε. Η αγάπη, το σεξ, οι φαντασιώσεις και οι ερωτικές σχέσεις βρίσκονται στο μυαλό μας κάθε στιγμή, συνειδητά και ασυνείδητα. Όταν πρόκειται για το σεξ και την αγάπη, ο Sigmund Freud έχει τοποθετηθεί σωστά για ορισμένα πράγματα. Ο Αμερικανικός Ψυχαναλυτικός Σύλλογος μοιράζεται μαζί μας ποιά είναι αυτά:

1) Η σεξουαλικότητα είναι η αδυναμία και η δύναμη του καθενός: Το σεξ είναι ένα πρωταρχικό κίνητρο και κοινός παρονομαστής για όλους μας. Ακόμα και οι πιο πουριτανοί άνθρωποι μπορούν να παλεύουν σε μεγάλο βαθμό με τις σεξουαλικές ορέξεις και την έκφρασή τους. Αν ψάχνει κάποιος ενδείξεις, αρκεί μόνο να κοιτάξει τα πολλά σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει το Βατικανό και τις φονταμενταλιστικές εκκλησίες. Ο Freud παρατήρησε αυτή τη λάγνη πάλη στους άνδρες και τις γυναίκες από νωρίς στη Βικτοριανή Βιέννη. Αλλά η σεξουαλικότητά μας, μας καθορίζει επίσης σε υγιείς και εντελώς απαραίτητους τρόπους.