Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Κοινωνική Οικονομία: Αυτά είναι τα... άγνωστα Εναλλακτικά Νομίσματα της Ευρώπης που φέρνουν ευημερία...

Γράφουν οι καθηγητές της Αλληλέγγυας Κοινωνικής και Συνεργατικής Οικονομίας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου Δρ. Τάκης Νικολόπουλος και ο Δρ. Δημήτρης Καπογιάννης.

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ Ή ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Μέσα από μια οπτική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας1.Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης και ειδικότερα της χρηματοοικονομικής - χρηματοδοτικής της διάστασης, και παραπέρα, απόπειρας διαφυγής από το σύστημα στο οποίο εν πολλοίς οφείλεται αυτή η κρίση, συναντάμε εναλλακτικές «εκ των κάτω» οικονομικές κινήσεις οι οποίες εγγράφονται σε ευρύτερους κοινωνικούς πειραματισμούς και κοινωνικές καινοτομίες.
Οι εναλλακτικές αυτές κινήσεις εμφανίζονται με ποικίλες και διαφορετικές μορφές και ποικίλους όρους πολλές από τις οποίες θα μπορούσαμε να τις συμπεριλάβουμε στην γενικότερη κατηγορία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Σ’ αυτές τις κινήσεις εντάσσονται και τα τοπικά συμπληρωματικά (παράλληλα, κοινωνικά, εναλλακτικά) νομίσματα τα οποία αποσκοπούν κατ αρχήν στην αντιμετώπιση των μεγάλων απορρυθμίσεων των κυρίαρχων νομισμάτων και κυρίως της εξάρτησης, όλο και πιο επικίνδυνης, των νομισμάτων αυτών από τις κερδοσκοπικές αγορές (P. Viveret, 2006).

Τι πραγματικά συμβαίνει στην ΠΓΔΜ;

Από το όραμα του Ρήγα Φεραίου για την «βαλκανική ομοσπονδία», μέχρι την «έκλαμψη» της «Φεντερασιόν» - της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης που ένωσε την πολυεθνική εργατική τάξη της πόλης, έως τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, την επέμβαση του ΝΑΤΟ, την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την δημιουργία εύθραυστων κρατικών οντοτήτων, ακόμη και προτεκτοράτων, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας. Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα δεν κατάφερε να απομακρύνει τον κίνδυνο του εθνικισμού από την βαλκανική χερσόνησο.

Αντίθετα με χώρες όπως η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία, οι οποίες κατάφεραν να καταστήσουν το εθνικό - κρατικό τους αφήγημα κυρίαρχο πάνω στα ερείπια της Γιουγκοσλαβίας, άλλες χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η ΠΓΔΜ, δυσκολεύονται περισσότερο. Μάλιστα, η τελευταία, εξακολουθεί να μην τα καταφέρνει, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει σε καταστάσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε Κόσοβο. Όπως το θέτει ο γεωπολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος του Al Jazeera, Dimitar Bechev, πριν από μια δεκαετία, η ΠΓΔΜ έδωσε το παράδειγμα μιας πολυεθνικής δημοκρατίας, εύθραυστης και δυσλειτουργικής μεν, αλλά που, με κάποιο τρόπο, διατηρούσε τον προσανατολισμό της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Πρόσφατα, όμως, «μεταμορφώθηκε σε ένα μονοκομματικό κράτος, ένα αντίγραφο της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν» στην βαλκανική του εκδοχή, ένας «συνδυασμός παλιομοδίτικου πελατειακού κράτους και kitsch εθνικισμού».

ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

“Συνήθισαν να ξεπουλάνε σαν πόρνη την ανάσα μας και το βαφτίζουν ζωή!”

από τον Πάνο Σείκιλο

“Αναρωτιόμουν με ποιό δικαίωμα…

Με ποιό δικαίωμα σου παίρνουν το ψωμί από το στόμα, ουρλιάζοντας ότι εσύ φταις για τα δεινά που σου φόρτωσαν; 
Ποιος τους είπε ότι μπορούν να με πεινάσουν, για να χορτάσουν τούτοι κι οι εδώ υπηρέτες τους;

Ήταν για λίγο, μου είπαν, θα φτιάξουν όλα, θα δω, μου είπαν, θα μου μηνύσουν όταν τελειώσουν όλα και τότε θα τελειώσουν όλα! Στάχτη τα λόγια τους, σαν μιλά η πείνα. Αλλά ξέχασα, «ζούσα πάνω από τις δυνατότητές μου.» Ας έρθουν να μου το πουν τώρα. Τώρα που ρεύμα να ζεσταθώ δεν έχω, νερό να πιω δε βρίσκω…

Σκοτώνουν εκατοντάδες από εμάς, για την πολύτιμη ζωή του καθένα από δαύτους και τους ανεχόμαστε! Από το στόμα τους βγαίνει βούρκος, σαν μου λένε τί να κάνω! Έξω έβρεχε κι εκείνοι ούρλιαζαν ότι έχει λιακάδα.

Έξω χιόνιζε σου φώναζαν και σε είχαν πείσει από καιρό να μην ανοίξεις το παραθύρι σου, να δεις με τα μάτια σου την άνοιξη… Την κρίσιμη ώρα, έβγαλαν τις μάσκες τους και σου είπαν τι να μην φας, για να το φάνε εκείνοι. Τι να μην πιεις, για να το πιουν.
Τι να παρατήσεις στα σκουπίδια, να το καρπωθούν εκείνοι.

Όταν τα άγρια δασκαλεύουν τα ήμερα, τρόπους, μη διστάσεις να πεις ότι ο κόσμος μας αλώθηκε…

Γιωτόπουλος κατά Χριστόδουλου Ξηρού και Κουφοντίνα: Ο «βαψομαλλιάς» και ο «Ντόναλτσον»

Σε νέα επιστολή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Έθνος, την Πέμπτη, ο καταδικασμένος για την 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος καταγγέλλει ότι στις φυλακές κρατούμενοι - υποχείρια «εκβιάζουν, χτυπάνε, μαχαιρώνουν, σκοτώνουν, τρομοκρατούν, χωρίς ποτέ να τιμωρούνται», κάνει λόγο για απαγωγές και αιματηρά επεισόδια εντός των φυλακών, ενώ επιτίθεται κατά του Χριστόδουλου Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει επαναστάτη βαψομαλλιά τον Χριστόδουλο Ξηρό, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, αναφέροντας ότι όταν παραβίασε τους όρους της άδειας, «παγίδεψε μια ομάδα αγωνιστών, παραμυθιάζοντάς τους ότι τάχα θα οργάνωνε τη δραπέτευσή τους από τον Κορυδαλλό». 

Σύμφωνα με τον Αλ. Γιωτόπουλο, οι «Πυρήνες» πήραν χαμπάρι τον Ξηρό και τον κατήγγειλαν και τον αντικατέστησαν στη θέση Α των φυλακών, με «τον κολλητό του, τον Ντόναλτσον της 17Ν», «φωτογραφίζοντας» τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Σημειώνεται ότι ο Ντένις Ντόναλτσον ήταν στέλεχος του IRA και για μία 20ετία ήταν έμμισθος πράκτορας των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να τον καταλάβει ποτέ κανένας. Επίσης, αναφέρεται και στις μυστικές συνθήκες κράτησης του δράστη πέντε φόνων στην Κύπρο, τον οποίο αποκαλεί «συμβολαιά», και την εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια. 

Η επιστολή αναλυτικά:





Η κίνηση στις σύγχρονες σήραγγες, που αυξάνουν την άνεση των ταξιδιωτών, έχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις από τους οδηγούς, οι οποίοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τα χαρακτηριστικά της κίνησης στους κλειστούς αυτούς χώρους, στους οποίους όλοι κατανοούμε ότι η διαχείριση ενός ακινητοποιημένου από βλάβη οχήματος και πολύ περισσότερο ενός ατυχήματος είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση, από αντίστοιχες καταστάσεις σε ανοιχτά τμήματα της Εθνικής οδού. 
Η απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη έχει πλέον μικρύνει χρονικά, χάρη στην παράδοση στην κυκλοφορία των νέων τμημάτων της Εθνικής Οδού που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Αναπόσπαστο τμήμα του σύγχρονου πλέον αυτοκινητόδρομου, χάρη στον οποίο η ασφάλεια όσων ταξιδεύουν οδικώς αυξήθηκε κατακόρυφα, αποτελούν και οι νέες σύγχρονες σήραγγες στα Τέμπη, μία εκ των οποίων είναι και η μεγαλύτερη των Βαλκανίων σε μήκος. Νέες σήραγγες παραδόθηκαν επίσης και στον άλλο μεγάλο αυτοκινητόδρομο, που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα, την θαλάσσια πύλη της χώρας με τη δυτική Ευρώπη.