Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ποιος θα δώσει πίσω στον Θεοφίλου τα 5 χρόνια

Ο καταδικασμένος για υπεξαίρεση σε ισόβια (που μετέπειτα μειώθηκαν) πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημόσιου, έμεινε στη φυλακή για κάτι λιγότερο από 4 χρόνια και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

Ο καταδικασμένος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (πρακτικά για μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ) σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, Άκης Τσοχατζόπουλος, έμεινε στη φυλακή λιγότερο από 4 χρόνια και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

Αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αρκετοί ακόμη θα είχαν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είχαν εκτίσει ελάχιστο μέρος τους και θα είχαν αποφυλακιστεί με διάφορες αιτιολογίες. Ακόμη και ο πραξικοπηματίας Παττακός που εγκλημάτησε απέναντι στο ίδιο το πολίτευμα, έμεινε στη φυλακή λιγότερα χρόνια από όσα έζησε ελεύθερος, λόγω «ανηκέστου βλάβης»…

Ο Τάσος Θεοφίλου, που φυλακίστηκε λόγω των αντισυμβατικών πολιτικών του απόψεων και αθωώθηκε στο Εφετείο λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείου, έμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια ενώ η γνωστή Ηριάννα παραμένει στη φυλακή με επιβαρυντικό στοιχείο ένα δείγμα DNA που δεν υπάρχει πια.

Ο Φίλης για την δικαιοσύνη, τον Καμμένο και το «Εξαρχιστάν» της ΝΔ

«Λαμβάνονται αποφάσεις, από Ανώτατα Δικαστήρια κιόλας, που δεν νομολογούν, αλλά νομοθετούν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ερωτηθείς σχετικά με την κριτική Πολάκη σε δικαστικές αποφάσεις. 

Ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «αυτό το οποίο επισημαίνω με σεβασμό στις συντεταγμένες εξουσίες, που δεν πρέπει να συγκρούονται - διότι η σύγκρουση της δικαστικής, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας δεν ωφελεί τη Δημοκρατία - όμως αυτό που βλέπω είναι ότι λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες, από Ανώτατα Δικαστήρια κιόλας, δεν νομολογούν, αλλά νομοθετούν. Έχει σημασία αυτό. Εν τοις πράγμασι νομοθετούν». 

Για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε σειρά αποφάσεων, όπως αυτή του ΣΤΕ για τους φορολογικούς ελέγχους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δίνει μια ασπίδα προστασίας στους μεγάλους φοροφυγάδες. Δεν λέω ότι το θέλει αυτό το πράγμα το ΣΤΕ, έτσι όμως λειτουργεί αυτή η απόφασή του». Επίσης, «η απόφαση του Αρείου Πάγου ότι νομολογεί ότι η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, δεν είναι επί ζημία βλάβη των εργαζομένων».