Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ναόμι Κλάιν: Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για τη γη, όχι ένα brand πολυεθνικής

Η Καναδή ακτιβίστρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν (No Logo, Το δόγμα του Σοκ, Φράχτες και Παράθυρα, Αυτό αλλάζει τα πάντα, Όχι δεν είναι αρκετά) με όλα της τα βιβλία να έχουν γίνει μπεστ σέλερς μιλά για τις βρετανικές εκλογές, για την νέα εποχή και κουλτούρα των πολυεθνικών εταιρειών, για τον Τραμπ, για την κλιματική αλλαγή στο readersupportednews.

Για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τις βρετανικές εκλογές και το «μάθημα» για τους Αμερικανούς

Ένα από τα μαθήματα που πήραμε από τις βρετανικές εκλογές είναι ότι όση σημασία έχουν οι ιδέες έχουν και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν. Ο πομπός του μηνύματος έχει σημασία, όπως και οι πολιτικές δεξιότητες του. Πρέπει να είναι αξιόπιστος. Και κάτι που μοιράζονται ο Corbyn και ο Bernie Sanders είναι ότι δεν παλινδρομούν. Οι πεποιθήσεις τους είναι σταθερές, δεν αλλάζουν, δεν προσαρμόζονται. Αυτό τους καθιστά αξιόπιστους φορείς των πολιτικών ιδεών τους.

Ένα ακόμη μάθημα ήταν ότι οι τολμηρές, ριζοσπαστικές ιδέες που υπόσχονται και διεκδικούν τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, ένα άλλο τρόπο ανάπτυξης, μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές. Οι Εργατικοί βρέθηκαν κοντά στη νίκη. Αυτό είναι συναρπαστικό, και ταυτόχρονα είναι μια φοβερή ευθύνη. Εάν η Αριστερά μπορεί να κερδίσει, σημαίνει ότι η Αριστερά πρέπει να κερδίσει. Αποδεικνύεται ότι είναι δυνατόν, είναι εφικτό και ότι αυτές οι ιδέες είναι άκρως δημοφιλείς. Αυτό είναι ένα μήνυμα όχι μόνο για τους Δημοκρατικούς, όχι μόνο για το κατεστημένο αλλά για όλους.

Eυρωπαίοι ακροδεξιοί κυνηγούν πλοιάρια προσφύγων

Ευρωπαίοι ακροδεξιοί θέλουν να καταδιώκουν πλοιάρια με πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Το πλοίο της ομάδας με την επωνυμία «Υπεράσπιση της Ευρώπης» βρίσκεται καθ´οδόν προς τη Λιβύη με στόχο τη συνεργασία με τις λιβυκές αρχές.

Στις ακτές της Ιταλία κάτι περίεργο συμβαίνει αυτές τις μέρες. Εκτός από τα πλοιάρια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσπαθούν να σώσουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, τώρα καθοδόν προς τη Σικελία και σε λίγες εβδομάδες στα διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές της Λιβύης, βρίσκεται και ένα πλοίο της ομάδας με την επωνυμία «Υπεράσπιση της Ευρώπης».

Ο Ντάνιελ Φις, ένα από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ισχυρίζεται πως το πλοιάριο θέλει να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών. Η ακροδεξιά ομάδα του πάντως βρίσκεται ήδη υπό επιτήρηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

«Δεν πρόκειται να ενεργήσουμε όπως οι ΜΚΟ που ακολουθούν τον μακρινό δρόμο προς την Ιταλία, εμείς θα συνεργαστούμε επί τόπου με τη λιβυκή ακτοφυλακή» δηλώνει ο Ντάνιελ Φις.

Στόχος τους είναι οι λιβυκές αρχές να παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες που θα έχουν περισυλλέξει και αυτοί να επιστρέφουν στη Λιβύη. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Τι θα συμβεί εάν οι πρόσφυγες αρνηθούν να επιβιβαστούν δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ούτε είναι σαφές εάν πράγματι θα υπάρξει συνεργασία με τις λιβυκές ακτές. Για ένα πολύ αμφιλεγόμενο σχέδιο κάνει λόγο η Βερένα Πάπκε από την ανθρωπιστική οργάνωση «SOS MEDITERRANEE»:

Όταν ο Σάκης Ρουβάς συνάντησε τον Προκόπη Παυλόπουλο